15. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mida silmas pidada üritusele muusikuid valides?

Foto: Pixabay
Enne, kui asud tellima muusikat oma sündmusele on hea pisut eeltööd ise ära teha. Muusikute tellimine ei ole sugugi raske, kui tead mõningaid juhtnööre – kust alustada ja mida on oluline silmas pidada.

Millisele kuupäevale on pidu planeeritud?

Kuupäev on kõige olulisem info, sest bändidel ja muusikutel on tihti aeg pikalt ette planeeritud ja mida varem kuupäevainfo soovitud muusikuteni jõuab, seda suurema tõenäosusega kokkuleppele ka jõuate.

Millises asukohas pidu toimub?

Peo geograafilise asukoha info (olgu siis Eestis või Eestist väljas) aitab muusikutel planeerida oma logistikat ja näiteks ka tehnika transporti. Tasub läbi mõelda, kas peo toimumiskohale pääseb ligi autoga, sest bändi tehnika on raske ja kaugele seda tassida ei ole võimalik.

Milline on sinu peo iseloom?

Mõtle läbi, kas muusika on tantsuks või pigem taustaks. Või Sa soovid mõlemat?

Kus on bändi „lava“?

Bänd vajab esinemiskohaks põrandaruumi, sinna lähevad pillid ja võimendus, sealjuures erinevad bändid vajavad erineva suurusega ruumi. Vaata peo asukohta ka selle pilguga, et kui on tantsurahvast, kas nad mahuvad ikka jalga keerutama. Lava asukoht peab olema kindel enne asjade üles panekut.

Millist muusikat soovid kuulata?

Oluline on, et muusika sulle meeldiks. Olgu see siis „rahvalik“ tantsumuusika või raju rockipidu. Muidugi püüa arvestada ka sellega, kes on Su peokaaslased ja mis neile meeldib. 

Kui pikalt on planeeritud muusikute esinemine?

Oluline on teada, millal on bändi algus- ja lõppkellaaeg. See teadmine aitab bändil oma aega ja logistikat planeerida. Setid on tavaliselt 3 x 40 minutit. Erinevatel muusikutel ja bändidel võib muusikaline maht varieeruda.

Kas helitehnikale on olemas kvaliteetne elektrienergia?

Elektripinge kõikumine kahjustab helivõimendust ja instrumente ning võib peo enneaegselt lõpetada. Tekkiv kahju võib olla tuhandetes eurodes.

Kas kohapeal on olemas töötav helitehnika?

Suuremalt jaolt meeldib muusikutele esineda enda tellitud helitehnikaga, sest siis on tagatud sobiv helitugevus ja -kvaliteet. Helitehnikaga liigub koos ka helimees, kes on bändi liige ja kelle vastutada on kvaliteetne helipilt.

Kas lisaks bändile on ka teisi esinejaid või tehnika kasutajaid?

Näiteks õhtujuht vajab juhtmeta raadiomikrofoni, kui ta soovib liikuda ruumis või õues ringi. Raadiomikrofoni saab lisada bändi tehnikasüsteemi.

Kui peo korraldaja soovib esineda ise või tema sõbrad soovivad laval üles astuda, siis on alati kasulik see enne selgeks teha. Pillid peavad sel juhul olema lisaesinejatel kaasas, sest bändi liikmed oma pille üldjoontes kasutada ei luba.

Kas sündmus toimub sise- või välitingimustes või mõlemas?

Välitingimustes peab olema garanteeritud, et on katus pea kohal. Ilma vettpidava katuseta bänd ei esine. Katus võib olla teisaldatav varikatus, telk vms. Suure vihma ja tormi jaoks peab leiduma alternatiivne siseruum, sest tormiga ei pruugi bänd asju üles panna.

Kuidas on organiseeritud muusikute toitlustus ja oma tuba/garderoob?

Muusikud vajavad töö tegemiseks energiat. Viisakas on arvestada muusikutele valik pakutavast söögist ja mittealkohoolsetest jookidest. Samuti vajavad muusikud ruumi, kus olla siis, kui muusikat parasjagu ei esitata. Sinna pannakse oma kohvrid, kotid ja seal vahetatakse riideid.

Kas Sul on soovilugu?

Muusikud on küll väga kogenud ja laia repertuaaritundmisega, aga soovilood tuleks kindlasti enne kokku leppida. Peo käigus võib küll küsida: „Kas sa seda lugu tead?“, aga bänd ei garanteeri selle oskamist, pealegi ei pruugi see sobida bändi stiiliga ja bänd võib keelduda seda mängimast. Eelnev kokkulepe annab muusikutele võimaluse muuta mittesobiv sobivaks, kasutades spetsiaalset arranžeeringut.

Autor: Tarmo Sillaots, pianoman.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700