22. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

4 viisi keerulise kolleegiga suhtlemiseks

Foto: Scanpix/Panthermedia
Me kõik oleme tuttavad sellise stsenaariumiga: halvas tujus kolleeg tekitab tühjast asjast suure probleemi ja see rikub meie tuju ning tööd. Me kõik oleme selliseid inimesi kohanud ja paljud peavad nendega ka töötama. Nad võivad olla ülbed, vihased, kriitilised või manipuleerivad, levitada kuulujutte, olla ohvrid ja egotsentrilised ning nendega on raske toime tulla.

Kliiniline psühholoog Dr. Martin Newman ütleb, et oluline on julgeda vastuolu tööl lahendada. Uuringud näitavad, et see, kuidas toksiliste inimestega hakkama saada, sõltub meie emotsionaalsest intelligentsusest ning teadveloleku (mindfulness) praktiseerimine on üks tõhusamaid viise emotsionaalse intelligentsuse kasvatamiseks.

 

Mis on teadvelolek?

 

Enamus meist on sellest kuulnud, aga sageli ollakse selle tõhususe suhtes skeptilised, eriti mis puudutab tööd ja keerulisi suhteid. Huvitaval kombel aga näeb üha rohkem ettevõtteid selle kasulikkust. Paljud Fortune 500 ettevõtted, sh Google, Apple, Ford ja Nike soodustavad selle praktiseerimist.

 

See võib tunduda ajaraiskamisena, aga tegelikult on seda lihtne õppida ning praktiseerimise tulemusena võivad paraneda mitte ainult tootlikkus, vaid ka töösuhted.

 

Kasud

 

Võimekus keeruliste inimestega toime tulla aitab meie töös:

- Kokku hoida raha ja aega. Enesekesksete ja ärritunud kolleegidega tegelemine võib olla väga ajakulukas. Kõrge emotsionaalse intelligentsusega inimesed kasutavad teadveloleku tehnikaid selleks, et tõhusalt ebameeldivate olukordadega hakkama saada.

- Kasvatada tulemuslikkust. Toksilised inimesed võivad olla emotsionaalselt kurnavad ning see mõjutab meie tööd negatiivselt.

- Luua positiivsema tööõhkkonna. Edukast toimetulekust toksiliste kolleegidega võidab terve meeskond.

- Arendada liidri omadusi. Hiljutine uuring näitab, et meditatsioon kasvatab enesekindlust ja teisi liidri omadusi.

Raskete kolleegidega tegelemise protsess võib olla suhteliselt kiire ja valutu, kui seda teha teadlikult.

 

Kuidas seda siis teha? Siin on neli lihtsat nippi toksiliste inimestega toime tulekuks:

 

1. Jää oma tunnetest teadlikuks 

Oma TED kõnes selgitas meditatsiooni ja teadveloleku ekspert Andy Puddicombe, et teadvelolek aitab meid hetkes kohal ja emotsioonidest teadlik olla. Selle asemel, et neil ennast juhtida lasta, tuleb neid lihtsalt jälgida. Kui suhelda toksiliste inimestega, siis võime olukorda jälgida võimaldab meil hoida emotsionaalset distantsi ja toimida rahulikult ja kiiresti.

 

2. Käsitle olukorda nagu teadlane 

Toksilised inimesed ajavad meid hulluks, sest nad on nii irratsionaalsed. Kerge viis neist üle olla, on emotsionaalselt distantseeruda ja suhestuda olukorda nagu teadusprojekti. Ei ole vaja vastata emotsionaalsetele häiretele.

 

3. Säilita oma rõõm 

Paljud inimesed seostavad oma väärtust teiste inimeste arvamusega neist. Emotsionaalselt intelligentsed inimesed on rõõmsad oma saavutuste üle lähtuvalt omaenda hinnangust. Loomulikult on võimatu ennast üldse mitte häirida lasta teiste arvamusest, aga kui hinnang tuleb toksiliselt inimesest, siis tuleks sellesse suhtuda skeptiliselt.

 

4. Keskendu lahendusele, mitte probleemile 

On lihtne kaasa minna toksilise inimese negatiivsusega, aga lahendusele keskendudes kasvatad positiivsust. See aitab sul olla efektiivne ning hoida olukorras kontrolli. Ja see vähendab stressi hulka, mis tabab negatiivsete inimestega tegeledes.

 

Kergem on öelda, kui teha. Kuidas praktiseerida teadvelolekut keeruliste inimestega suheldes?

 

Mõned lihtsad tegevused on järgmised:

 

Võta endale 10 minutit

 

Kui oled töösse mattunud, siis võib see tunduda ebamõistlik, aga võtta kümme minutit iga päev, et oma meelt rahustada ja mitte millelegi keskenduda, võib märkimisväärselt muuta mõtteviisi.

 

Hinga värsket õhku

 

Paus väljas võib tõeliselt puhastada mõtteid, eriti kui pead tegelema toksilise inimesega. Lühike käik parki võib värskendada sind nii, et suudad seda teha rahuliku meelega.

 

Pane kirja, mille üle oled rõõmus ja tänulik

 

Uuringud näitavad, et inimesed, kes seda igapäevaselt teevad, on optimistlikumad ja nende vaimne tervis on parem. Võtab ainult minuti, et kirja panna, mis on hästi tööl ja kodus.

 

Maga piisavalt

 

See võib tunduda iseenesestmõistetav, aga sageli ei pöörata sellele piisavalt tähelepanu. Kui oleme väsinud, siis on keerulisem keskenduda ja raskem tegeleda keeruliste inimestega.

 

On võimatu kontrollida seda, kuidas teised inimesed käituvad, aga me saame õppida teadlikult nende tegevusele vastama ning oma sisemise ja emotsionaalse tasakaalu seejuures säilitama.

Allikas: tööheaolu.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700