Autorid: Äripäev, Электронный справочник Äripäev, Редакция специальных проектов Äripäev • 28. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puhkusetasu mõjutab maksuvaba tulu arvestust

Foto: Ronalds Stikans, Scanpix/Panthermedia
Maksu- ja tolliamet (MTA) tuletab meelde, et ebaregulaarsed sissetulekud, sealhulgas puhkusetasud võivad kuu lõikes muuta maksuvaba tulu suurust.

MTA maksude osakonna juhataja Evelyn Liivamägi sõnul on kuude lõikes muutuva sissetuleku korral oluline, et töötaja hindaks maksuvaba tulu oma aastasest sissetulekust lähtuvalt ning esitaks vastavalt aastatulule maksuvaba tulu avalduse konkreetses summas.

Kuise sissetuleku muutuse võib põhjustada ka näiteks see, kui inimene otsustab puhkusetasu ette ära võtta. Puhkusetasu ette võtmisel võib tekkida aga olukord, kus ühel kuul maksuvabastus väheneb ja järgmisel kuul suureneb.

Näiteks kui töötaja saab brutotöötasu 1000 eurot kuus ning talle kohaldatakse iga kuu maksuvaba tulu 500 eurot. Kui töötaja jääb kaheks nädalaks puhkusele ja otsustab puhkusetasu ette ära võtta, siis on tema kuusissetulek 1500 eurot. Sellelt summalt ei saa tööandja talle kohaldada maksuvaba tulu 500 eurot, vaid hoopis 333,33 eurot.

"Kuigi ühes kuus jääb inimese jaoks maksuvabastus osaliselt kasutamata, siis maksuvabastus kaotsi ei lähe. Maksuvabastuse saab hiljemalt järgmisel aastal esitatavas tuludeklaratsioonis arvesse võtta ning kui muid sissetulekuid aasta jooksul ei olnud, siis saab ta kogu enammakstud tulumaksu tagasi," ütles Liivamägi.

Juhul, kus töötaja palk on suurem, võib aga tekkida olukord, kus talle arvestatakse ühes kuus liiga palju maksuvaba tulu. Näiteks kui töötaja brutotöötasu on 2000 eurot ja tema igakuine maksuvabastus on muidu 55,56 eurot. Kui ta läheb kaheks nädalaks puhkusele ja võtab puhkusetasu ette ära, siis on puhkusele eelneval kuul tema sissetulek 3000 eurot ja maksuvaba tulu ei arvestata. Samas järgmisel kuul on tema sissetulek 1000 eurot, millelt arvestab tööandja maksuvabaks tuluks 500 eurot, kui ta ei ole teinud avaldust kindlas summas maksuvaba tulu kasutada.

"Selliste olukordade vältimiseks saavad töötaja ja tööandja omavahel kokku leppida, et puhkusetasu makstakse tavapärasel palgapäeval. Siis puhkusetasu maksmine maksuvaba tulu arvestust ei muuda," selgitas Liivamägi.

* Artikkel on ilmunud Äripäevas.

Selle aasta algusest arvestatakse maksuvabastust sissetuleku järgi. Kui aastane tulu on kuni 14 400 eurot ehk 1200 eurot kuus, siis saab kasutada maksimaalset maksuvabastust, mis on 6000 eurot aastas ehk 500 eurot kuus.

Kui kuine sissetulek on vahemikus 1200-2100 eurot (aastane tulu 14 400-25 200 eurot), siis hakkab maksuvaba tulu suurus 500 eurost vähenema ja mida lähemal see on 2100 eurole, seda väiksem on maksuvaba tulu.

Üle 2100 euro (aastas üle 25 200 euro) teenides on kogu tulu tulumaksuga maksustatav ja maksuvaba tulu suurus on 0 eurot.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700