Autor: Heidi Vihma • 8. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Restoranitest: OKO uus elu

Foto: Raul Mee
OKO on teinud läbi totaalse muutuse: uus on nii asukoht kui ka kontseptsioon. Kaberneemes gurmaanlikesse kõrgustesse pürgivast restoranist on saanud Haabneeme rannas asuv pitsa- ja friikartulikoht.

Kodulehekülg määratleb uut suunda kui slow fast food. Maitseelamused pole kuhugi kadunud, kuigi menüü on muutunud sedavõrd, et tegemist oleks justkui tuttuue kohaga. Siiski on eelmisest elust kaasa võetud soliidne pagas: auga väljateenitud kuulsus ja usaldus ning muidugi Siiguri särav kaubamärk.

Erinevalt teistest sama grupi restoranidest OKO-l oma peakokka pole, menüü eest vastutab brand chef Tõnis Siigur isiklikult, pitsade maitsed on paika lihvitud aga itaallasest spetsialisti abiga.

Foto: Raul Mee

Pitsa Itaalia moodi, kartul „artisan"

Modernse disainiga söögikoha keskpunktiks on hiiglasuur pitsaahi. Pitsasid ja friikartuleid pakutakse kõikjal, aga OKO püüab seda teha paremini kui teised. Tuttuue restoranihoone esimesel korrusel annavad tooni suur pitsaahi ja toimekas letitagune, kus pitsasid kokku pannakse. Peale pitsade on menüüs veel väike valik suupisteid ja toekamaid roogasid ning friikartulid, mis vastavad peakoka kõrgele stiilile ega pole mitte „käsitöö”, nagu Kalamajas või muudes boheemlikemas trendikohtades, vaid lausa „artisan”: lisaks käsitööle tuleb mängu ka kunst.

Minu tellitud kartulid olid võtnud churros’e, Hispaania kuulsa sakilise õliküpsetise kuju, lisandiks oli trühvlijuustu kaste. Idee on uudne, roog ise aga pisut liiga õline-rasvane. Tunnistan oma viga – läksin „artisaniga” ahneks, tavaline friikas oleks olnud meelepärasem. Küll aga tundsin rõõmu matjes-heeringast, mis oli saanud Siiguri käe all töötavatele restoranidele omase lopsakalt fantaasiarikka katte.

Pitsa kohta olen kuulnud ainult kiidusõnu, selle tainas tehakse juuretise, mitte pärmi abil ja juuretise olevat kohale toonud Itaalia pitsaspetsialist isiklikult. Muljetavaldavad on nii pitsaahi kui ka selle ümber käiv kiire töö, samuti asjaolu, et pitsat söödi pea kõikides laudades. Pitsale, friikatele ja teistele kiirsöögi hulka kuuluvatele roogadele keskendumine võimaldab tõenäoselt rahuldada külaliste isu ka tipphooajal, kui restorani kaks korrust ja suur rannaterrass on rahvast täis.

Toit-jook: 8

Teenindus: 8

Interjöör: 8

Kokku: 24/30

Foto: Raul Mee

Uus vajab harjumist

Kes läheb OKOsse vanas vaimus, lootuses nautida aeglases rahus hõrku suupisteid ja valitud jooke, peaks arvestama, et vaikust ja rahu võib leida vaid teiselt korruselt, esimese korruse tempo on kiire ja sedavõrra ka rahutum. Teisele korrusele aga kahesel laudkonnal pääseda ei õnnestu, lauda saab broneerida vaid neljainimeselisele või suuremale grupile. Neljasesse lauda kahest seltskonda ei paigutata isegi siis, kui lauad on tühjad. Põhjenduseks öeldakse, et nii on mugavam – kuna teisel korrusel on tihti suured seltskonnad, polevat seal kahekesi mõnus.

Allkorruse toimekas õhkkond sobib aga pigem kiireks kõhutäiteks kui romantiliseks tete-a-tete’iks, nii et aeglases rahus loojuv päike jäi meist OKOs imetlemata, kuigi olime just selleks teisest linna otsast kohale sõitnud.

Executive chef: Tõnis Siigur

Omanikud: Tõnis Siigur, Marko Zukker, Martti Siimann

Aadress: Kesk tee 27, Haabneeme

Telefon: 5300 4440

Avatud: E–P 12–22

Põhiroogade hinnavahemik: pitsad 8–15, muu 14–16

okoresto.ee

facebook.com/okoresto

Hiljuti Äripäeva tunnustava märgi pälvinud restoranid

Snoob, Pärnu mnt 209a, Tallinn, mai 2018

Vigri, Purje 8, Tallinn, mai 2018

ORE, Olevimägi 9, Tallinn, aprill 2018

Rukis, Viru 11, Tallinn, aprill 2018

TAR TAR köök+baar, Narva nt 7, Tallinn, märts 2018

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700