Autor: Heidi Vihma • 15. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Foto: Raul Mee

Restoranitest: Sfäär on uuenenud

Uuenenud Sfääris on ühtviisi head nii toit, teenindus kui ka sisekujundus. Kõige rohkem meeldivad mulle aga aknalaudadel kasvavad kurgid ja see eriliselt mõnus õhustik, mis vanast Sfäärist uude kaasa on tulnud.

Kurgid on tõesti võimsad. Vilju pole küll laeni ulatuvate varte küljes nii tihedalt kui Luunja kasvuhoones, kuid milline dekoratiivsus! Ilu on Sfääris muidugi juba algusest peale küllaga olnud. Ilu ja stiilsust – kui Sfäär selle kümnendi alguses uksed lahti tegi, olevat see kuuldavasti leidnud äramärkimist ka Venemaa Vogue’is ja New York Timesis kui mitte ainult hea restoran, vaid kui elustiilikoht.

Sfääris hinnatakse teeninduses nooruslikku hoogsust ja vahetust.
Foto: Raul Mee

Eriliseks tegid toonase Sfääri mitte ainult hea toit ja valitud joogid, vaid ka ruumide jagamine tollal eriliselt trendika concept store’i ehk veinipoe-riidebutiigiga, samuti karge sisekujundus koos muljetavaldava põhjamaise disainiklassikaga. Üldiselt arvati, et selline elustiilikoht on omane pigem Kopenhaagenile või Londonile kui Tallinnale.

Toit-jook: 9

Teenindus: 8

Interjöör: 10

Kokku: 27/30

Lisaks uudsele kontseptsioonile ja modernsele sisekujundusele oli Sfäär ka üks uuenduste “maaletooja”, nimetades end restorani asemel restoks ja pakkudes karahvinides tasuta maitsevett. Samuti oli see üks esimesi restorane, kus teeninduses väärtustati pigem nooruslikku hoogsust ja vahetut suhtlemist kui formaalset korrektsust.

Uus lähenemine

Kindlasti on Sfääri sõprade hulgas vana aja taganutjaid, kuid mulle meeldib mõelda, et Sfäär on pärast omaniku ja peakoka vahetust ning ümberdisainimist taas elustiilitrendide eesotsas: tarbijaliku store’i asemel on uus naaber nüüd kohviröstimiskoda ja disainiklassika asemel püüab pilku ehe (ja ökoloogiline) rohelus.

Rohelus on Sfääris aukohal.
Foto: Raul Mee

Uuenenud on ka Sfääri omanikering ning peakokk on taas, nagu ka algusaastatelgi, Toomas Lääts. Muutustele vaatamata tundub aga alles olevat jäänud kõige olulisem – see sõnulseletamatu miski, eriline atmosfäär või aura, mis mõnel kohal on, kuid enamjaolt jääb tabamata.

Peakokk: Toomas Lääts

Omanikud: Toomas Lääts, Island Fox OÜ, Ott Kangur Disain OÜ, Kohvimeri OÜ

Aadress: Mere pst 6e, Tallinn

Telefon: 5199 5446

Avatud: K–L 11.30–23.00; P–T 11.30–22.00; lõunapaus 16.00–17.30

Põhiroogade hinnavahemik: 12–18 eurot

sfaar.ee

Ja endiselt pakub toit naudingut: nagu kõikidel varasematel Sfääri külastustel, tõden ka sel korral, et Sfääris söömine ja joomine teeb rõõmu ja ülendab meelt. Isegi triviaalne kanakebab on peakoka käe all muutunud peaaegu et gurmeeroaks: lisandiks grillitud, kuid krõmpsuks jäetud Rooma salat, kookose-sambal ja estragoni-aioli. Veel enne gurmee-kebabit pakkus väga erilise elamuse roog nimega part ja seller, kus peaosas eri moel valmistatud selleriviilud, saatjaiks aga küpsetatud pardiliha, maapähklikreemi, röstitud pähklite, seemnete ja petersellimajonees. Lõuna viimistles täiuslikuks meie selleaastaste maikuu ilmadega kokkusobiv troopiline magustoit mangost ja granadillikastmest koos tapiokikrõpsude ja kookosejäätisega.

Sfääri toit pakub naudingut nii maitsemeelele kui silmale.
Foto: Raul Mee

Menüü on mõõduka pikkusega: kaheksa suupistet-eelrooga, kuus pearooga, millest üks esineb supi kujul, ja kolm desserti. Eelroogade suur hulk näib lubavat, et ka veiniklaasi-kokteili ja väikese suupiste taga aega veetvad külastajad on teretulnud. Jookide valik on ka uuenenud Sfääris mitte ainult koguseliselt, vaid kvaliteedilt vägagi muljetavaldav. Klaasiga pakutakse 12 erinevat veini, kusjuures ükski neist pole laiatarbevein. Kohvipoe naabrus on aga garantiiks, et ka Sfääris pakutakse head kohvi.

Hiljuti Äripäeva tunnustava märgi pälvinud restoranid

Sfäär Resto, Mere pst 6e, Tallinn, juuni 2018

Snoob, Pärnu mnt 209a, Tallinn, mai 2018

Vigri, Purje 8, Tallinn, mai 2018

ORE, Olevimägi 9, Tallinn, aprill 2018

Rukis, Viru 11, Tallinn, aprill 2018

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700