29. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Foto: Pixabay.com

5 soovitust heaolu kasvatamiseks

Kuidas sul läheb? Tavapärane küsimus, mida esitame sageli inimestele, kellega kohtume. Aga millal viimati küsisid iseendalt, kuidas mul läheb?

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) kirjeldab vaimset tervist kui heaoluseisundit, milles inimene realiseerib oma võimeid, tuleb toime igapäevase elu pingetega, suudab töötada tootlikult ja tulemusrikkalt ning on võimeline andma oma panuse ühiskonna heaks.

Hea vaimse tervise juurde kuulub positiivne enesehinnang, optimism, võime sõlmida suhteid teiste inimestega, tunne, et inimene juhib oma elu, meeldiv tegevus ning suutlikkus raskustega toime tulla.

Oluline on meeles pidada, et sarnaselt füüsilisele tervisele võib muutuda ka vaimse tervise seisund. Vahel on meil parem vaimne tervis, vahel tekivad pinged ja see on täiesti normaalne.

Tänapäeval on suurimaks vaimset tervist proovile panevaks teguriks nõudmised iseendale ja elule. Kogu maailm on interneti kaudu käeulatuses ja uued vajadused tekitavad ka erinevaid nõudmisi oma elu suhtes. Kui neid nõudmisi ei saa rahuldada, siis võib vaimne tervis halveneda.

Aeg-ajalt oleks hea korra aeg maha võtta ja mõelda, et mida ma tegelikult vajan oma elus, et olla õnnelik ja tunda ennast hästi.

Vaimse tervise probleemidest tulenevad märkimisväärsed kahjud nii inimesele kui ka ühiskonnale. Õnneks on võimalik vaimset tervist nagu ka füüsilist tervist tugevdada.

Viis võimalust vaimset tervist tugevdada

1. Hoolitse enda eest

Meeldiv argipäev kujuneb kandes hoolt iseenda ja rõõmu toovate asjade eest. Tervislikud harjumused, nagu värskendav jalutuskäik või 15-minutiline uinak, õhtusöök heas seltskonnas, endale meeldiv liikumisviis, näiteks tants, aiatööd või sportmängud, on väikesed rahulolu ja rõõmu pakkuvad hetked .

2. Innustu uuest

Üllata iseennast ja proovi midagi uut. Kui rikud rutiine, võid saada uusi elamusi ja vaatenurki. Proovi midagi uut juba täna – mine teist teed tööle või käi paigas, kuhu pole enne sattunud.

Mõtle, millist oskust sooviksid õppida. Sea endale selle õppimises väikseid eesmärke. Vaata tuttavat ümbrust turisti silmadega. Kuidas esitleksid oma kodukanti külalistele?

3. Hoia ühendust

Elu on rikkam, kui seda jagada sõprade ja tuttavatega. Kui räägid oma rõõmudest ja muredest, võid saada uusi ideid. Mõtle, kes on sinu jaoks tähtsad inimesed? Kas sul on sõber, keda pole ammu näinud? Võta temaga ühendust ja ütle, et mõtlesid inimestest, kellest tahaksid kuulda, ja just tema tuli sulle meelde.

Kui kohtud igapäevaselt inimestega, ole kohal, kuula, vaata silma ja vasta. Saad inimestega tõelise kontakti, kui ei vaata samal ajal telefoni ega mõtle õhtuse ostunimekirja peale.

4. Märka oma tundeid

Mõtted ja tunded on heal juhul sinu positiivne ressurss. Mineviku asjadest heietamine ja muretsemine tuleviku pärast võib sageli kulutada meie jõudu. Ära tõrju tundeid, vaid õpi nendega elama käesolevas hetkes. Mõtle õhtul, milliseid tundeid täna tundsid. Rõõmu, hirmu, armastust, kurbust, viha, üllatust?

Pööra tähelepanu käesolevale hetkele. Teadvusta oma mõtteid, tundeid ja ümbritsevat keskkonda. Ole oma tunnetega leplik. Kõik tunded lähevad mööda ja on lubatud.

5. Kui vaja, siis palu abi

Ära jää üksi, kui sul on raske. Räägi sõpradega ning palu vajadusel abi ja tuge.

Allikas: lühendatult yle.fi

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700