2. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

10 soovitust söömissööstudega võitlemiseks

Inimese kaalunumber tõuseb siis, kui ta ei arvesta oma ainevahetuse ning igapäevase kalorivajadusega. Tihti antakse järele impulsiivsetele isudele, mis millegi ajel tekivad, ja tuntakse hiljem süümepiinu söödud suure toidukoguse üle. Sellest, milliseid nippe kasutada, et söömissööstudega toime tulla, räägib Dr Simeonsi dieedi konsultant ja toitumisnõustaja Aire Kängsep.

1. Söö tervislikke toiduaineid

Kui tekib söömissööst, haara näiteks toorete juurikate järele. Juurvilju ei jaksa keegi lõpmatuseni süüa, seega saad nii ka isusid kontrolli all hoida.

2. Proovi välja selgitada, milliste emotsioonide tulemusena isud tekivad

Söömistung ei teki tühja koha pealt, vaid on tihti meie enda tundepuhangute tulemus – leia põhjus ning sellele lahendus! Kui suudad oma emotsioone paremini kontrollida, aitab see kaasa.

3. Tee vahet näljal ja isul

Kui on tõepoolest tegu näljaga, suudad veel pool tundi kannatada. Kui on aga isu või tung süüa, siis pead saama seda KOHE. Tänu teadmisele, millal on tegemist näljaga ja millal võimaliku söömissööstuga, on viimast võimalik ka kergem ära hoida (näiteks joo suur klaas vett, krõmpsuta tervislikke vahepalasid, otsi aktiivset tegevust, et mõte mujale saada)

4. Ära osta teadlikult koju snäkke

Nii pead alati vaeva nägema ja poodi minema, kui midagi näksida soovid. Mida keerulisemaks endale tühjade kalorite tarbimise teed, seda suurem tõenäosus on, et idee ei tundu enam nii ahvatlev.

5. Leia enda jaoks toimiv toitumisplaan

Menüü peab rahuldama inimest igas mõttes ja söögikord jätma täiskõhutunde. Kanna hoolt, et toitumine oleks mitmekülgne ja et keha rakud ei jääks nälga. Ka sellest, et keha ei saa piisavalt vajalikke toitaineid, võib tekkida söömissööst.

6. Muutu oma probleemi suhtes avameelsemaks

Rääkimine aitab. Jaga oma muret inimesega, keda usaldad. See võib küll esialgu ebamugav olla, kuid seeläbi teadvustad ka endale oma probleemi paremini ning ei jää üksi, vaid on olemas keegi, kellele raskel hetkel toetuda.

7. Sõlmi toiduga rahu

Ära sildista toite „headeks“ ja „halbadeks“, sest keelatud vili on alati magus. Luba endal süüa kõike, mida soovid, aga tuleta endale alati meelde, kuidas üks või teine toiduaine kehale mõjub. Langeta otsuseid enda enesetunde põhjal.

8. Sisenda endale, et mitte kunagi ei ole hilja õgimishoogu peatada

Pole oluline, kas oled söönud 100 või 1000 kilokalorit – kui sel hetkel lõpetad õgimise, oled võitja! Samuti saab alati tehtut nii-öelda heastada, kui sööd järgmisel toidukorral vähem või oled füüsiliselt aktiivsem. Selleks ei tohi oodata järgmist päeva, vaid muuta oma tegevust otsekohe, selsamal momendil. Tasakaal on võti.

9. Kaalu ennast iga päev

Hoia oma kaalul igapäevaselt silma peal. Siis saad kaalukõikumistega ka kiiremini tegeleda ning sööstude tagajärgi vajadusel korrigeerida.

10. Ole oma kehaga sõber ja austa end

Pea meeles, et söömissööstudele allumine ja mitteallumine on vaid iga inimese enda kätes.

Allikas: Dr. Simeonsi dieedi blogi

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700