16. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Foto: Unsplash.com

Mida teha, kui argipäev on liiga pingeline?

Käes on see aeg aastast, kui elutempo on tuurid üles võtnud. Kooliaasta algus, uued projektid tööl ja e-kirjade tulv on suvest alles jätnud vaid kauge mälestuse.

Positiivse psühholoogia teadlased, abielupaar Michelle Gielan ja Shawn Achor ütlevad, et hektilistel aegadel kipume me tegutsema täpselt vastupidiselt sellele, mida me peaksime tegema, et edukalt hakkama saada. Me pühendume ülesandele, asume tööde nimekirja kallale, võtame kõike tõsiselt. Ja me lükkame edasi kohtumisi sõpradega kuniks “suur kiire mööda läheb”. Kui töötame palju praegu, siis saame olla õnnelikud hiljem.

Uuringud näitavad aga, et see lähenemisviis on vale. Kui me soovime olla õnnelikud, siis keskendumine oma heaolule kaose keskel annab märkimisväärselt paremaid tulemusi kui vaid eesmärgi saavutamisele pühendumine.

Gielan ja Achor on välja toonud mitmeid väikseid harjumusi, mis kasvatavad õppimisvõimet ja tulemuslikkust ning mis teevad meid paremaks, millega iganes me tegeleme.

Uuringud on näidanud, et positiivse optimistliku meelelaadi arendamine kasvatab tulemuslikkust 31%, tõenäosust karjääritõusuks 40% ning vähendab stressi negatiivseid mõjusid 23%. Ja see on ainult väike väljavõte paljudest uuringutest, mis näitavad, et tänulikkuse praktiseerimine, lahenduskeskne lähenemine probleemidele ja tähendusrikkad kontaktid ümbritsevate inimestega annavad häid tulemusi. (Shawn on esinenud sel teemal ka TED kõnega).

Gielan ja Achor räägivad ka, et abielupaarina teevad nad tänulikkuse harjutusi koos. Järgnevalt on toodud välja neli harjumust, mis on uuringutes tõestatud ning mis nende jaoks on olnud kõige paremate tulemustega, et olla optimistlikud ja õnnelikud. Nad soovitavad alustuseks ühte neist harjutustest praktiseerida 21 päeva järjest – ja see võtab kõigest paar minutit.

1. Kolm naeratust

Tee omale eesmärgiks lisada igasse päeva kolm naeratust. Kõlab lihtsalt, aga kui naeratad, siis aju muutub ning tunned ennast tegelikult ka õnnelikumana. Kui oled tööl või viid lapsi kooli – alati on seal inimesi, keda me näeme, aga kellele me ei pööra tähelepanu. Püüa teadlikult neile naeratada ning vaata, millist reaktsiooni see tekitab. See harjumus on tugeva mõjuga, sest sa näitad ajule, et sinu ümbruskonnas on inimesi, kellega saad kontakti luua ja oma tutvusringkonda kasvatada.

Naeratus kasvatab ka sotsiaalse toe tunnet, sest inimesed, kellega kohtud, naeratavad vastu.

2. Harjuta tänulikkust

Kirjuta üles või ütle valjult kolm uut asja iga päev, mille eest oled tänulik. Ideaalis tee seda kellegagi koos. Need võivad olla lihtsad asjad, nagu tass kohvi või päikesepaiste, aga neid ei tohi korrata 21 päeva jooksul. Kui nii teed, siis treenid oma aju nägema positiivset maailmas ja positiivne aju töötab paremini.

3. Jaga head sõna

Ütle iga päev kompliment kolmele erinevale inimesele, näiteks: “Sul on ilus naeratus” või “Sa oled nii abivalmis”. Kompliment peab olema siiras. Kui sa nii toimid, siis jälgi, kui palju positiivset see sulle tagasi annab, kui näed, et sul on võimalus maailma helgemaks muuta.

4. Väike heategu

Tee iga päev üks väike spontaanne heategu, näiteks vii kellelegi kohvi, kui tead, et teine on energiast tühi, või tee tema eest mõni väike ülesanne. See on loomulikult meeldiv teisele, aga sageli annab sulle endale ka hea tunde.

Allikas: GoodThink

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700