Autor: Heidi Vihma • 2. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Foto: Raul Mee

Restoranitest: Noya raske algus

Suvel Rotermanni kvartalis avatud Jaapani ja Põhjamaade kööki ühendavas Noyas dubleerivad kahvleid-nuge söömispulgad ja roogasid soovitatakse omavahel jagada.

Noya on Norras ja Taanis tegutseva restorani- ja sušibaariketi lapsuke. Eesti jaoks uudne kontseptsioon, suurejooneline disain ja soojendusega terrass, kus küll kedagi parajasti ei juhtunud olema, tõstsid ootused restorani suhtes kõrgele. Et siis ühe, võib-olla õnnetuks juhuseks jäänud õhtu järel tõdeda: Noya oleks pärit justkui aastatuhande algusest, masueelsest ajast, kui restoranid panustasid uhkele sisekujundusele, köögi ja teeninduse jaoks aga enam jõudu ei jätkunud.

Eesti keelega jääb hätta

Toit-jook: 5

Teenindus: 5

Interjöör: 8

Kokku: 18/30

Noya teenindust on meedias juba kritiseeritud ja vastupidises ei veennud meid ka isiklik kogemus. Suurim probleem oli teenindajate kesine keeleoskus, eesti keelt ei kohta ei koduleheküljel ega Noya Facebooki leheküljel. Lauale toodud menüüdest üks oli siiski ka eestikeelne. Jaapani köögile omaselt sisaldab menüü hulganisti mõisteid, mis vajaksid selgitust, kuid küsida polnud kelleltki, ühegi meid teenindanud tütarlapse eesti keele oskus seda ei võimaldanud. Ei sujunud ka serveerimise järjekord, nõude äraviimine, külaliste vastuvõtmine ega ärasaatmine.

„Restoranis kasutatakse head tipptasemel põhjamaist toorainet ja koostisosi, kuid järgitakse jaapani toiduvalmistamise põhialuseid. Toit valmib just sellel hetkel ja mitte liiga palju korraga, sest usume, et vähem on rohkem,” lubab kodulehekülg. Alguses oligi kõik ilus. Menüü tutvustab Noyas praktiseeritavat roogade jagamise printsiipi ja soovitab kahe peale tellida 2–3 eelrooga ja sama palju pearoogi ning neid omavahel jagada. Jagamiseks tuuakse lauale väikesed jaapanipärased taldrikukesed, nuga-kahvlit dubleerivad söömispulgad.

Foto: Raul Mee

Esimene pearoog, kergelt trühvliga maitsestatud kooreses kastmes kukeseened, oli suurepärane. Suhteliselt meeldiv oli ka teine eelroog, õhukesed röstbiifiviilud kartulite ja külma kastmega. Liha oli hea, aga kartul oleks võinud olla paremini valitud – endise kartulivabariigi kodanikuna olen maamugulate kvaliteedi suhtes väga nõudlik.

Sellega sai hea otsa. Rabarberist maitset saanud searibid olid kokal tõenäoselt ahju ununenud, väikesi ribikesi kattis tumepruun kõrbenud-kuivanud koorik. Norra stiilis supp, kus kreemja leeme sisse oli vahetult enne serveerimist poetatud külmi tooreid lõhetükke, oleks võinud olla vägagi meeldiv – kala oli värske ja külma-kuuma kontrast omajagu põnev, kuid leem oli nii soolane, et jäi meist söömata.

Aadress: Rotermanni 18/2, Tallinn

Telefon: 515 4433

Avatud: E–K 17–23, N–R 15–02,

L 14–02, P 14–23

Põhiroogade hinnavahemik:

12–79 + lisand 4–5 eurot

Omanik: Noya Restoran OÜ

facebook.com/noyatallinn/

Magustoiduks kommipoodi

Supi lauale ilmudes selgus, et menüü soovitus kõike omavahel jagada supi kohta ei kehtigi. Ometigi paiknes ka see pealkirja Sharing all: väikesed jagamisetaldrikukesed jäid küll lauale, kuid supi jaoks olid need liiga madalad ja muid vahendeid ei toodud. Ettekandja ei pidanud isegi vajalikuks küsida, kes mida sööb. Mina sain tulisoolase supi ja lauakaaslane kuivanud searibid. Pärast seda otsustasime magusaga mitte riskida. Ostsime Kalevi poest pihutäie Mesikäppa ja sealsamas tänaval kerges vihamsabinas need ka ära sõime.

Hiljuti Äripäeva tunnustava märgi pälvinud restoranid

Härg, Tallinn, oktoober 2018

One Sixty, Tallinn, september 2018

Tulivee, Liimala küla, august 2018

Koma, Tallinn, august 2018

Mantel ja Korsten, Tallinn, august 2018

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700