7. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Foto: Unsplash.com

Kuidas leida firmapeole see kõige õigem jõuluvana?

Firmade jõulupeod toimuvad tavaliselt vaid nädala-kahe jooksul aastas, mistõttu on praegu viimane aeg tegutsemiseks, et parim jõuluvana tellida. Muidu võib juhtuda, et head jõuluvana polegi justkui enam olemas.

Tänasel päeval võib jõuluvanaks käia nii 30- kui ka 60aastane, saledam, kõhukas või kasvõi naine, vanusest olulisem on oma tegelaskuju hästi välja kanda ning usutavalt mõjuda, sest jõuluvana amet ei ole pelgalt raha teenimise võimalus. Selleks, et jõuluvana oleks usutav, peab olema ka tõeline tahe seda rolli täita.

MTÜ Eesti Jõuluvanade Seltsi juhatuse liikmed Enn Tobre ja Raul Kivi ütlevad, et nende selts on loodud just sel eesmärgil, et hoida ja väärtustada jõulutraditsioone ning need kõige ilusamal viisil jõuluvanadena lasteni viia. „Meie jõuluvanade eesmärk on hoida au sees jõuluvana rolli, selle eheduses ja väärtuses. Valmistume jõuludeks aastaringselt – korraldame mõttetalguid, käime koolitustel, nõustame ja korrigeerime üksteist. Püüame olla igal aastal innovaatilisemad ja järjest muinasjutulisemad. Meil on koostööpartnerid ja hankevõrgustik, et soetada kvaliteetseid rekvisiite ja kostüüme. Kõikidele meie liikmetele on jõuluvanaks olemine elustiil, mitte lihtsalt raha teenimise viis. Näiteks võtame igal aastal osa paljudest heategevusprojektidest, et jõuluime kõikide inimesteni viia ise tasu saamata.”

Eeltöö

Selleks, et jõuluvana peol menukaks osutuks, oleks mõistlik teha korralik eeltöö.

Ürituste agentuuri Loovisioon tegevjuht Kristiina Kallase sõnul ei ole täiskasvanute jõulupeol jõuluvana kuigi sage külaline, pigem rõõmustab kingitooja lapsi. Kui jõuluõhtusöögile jõulutaat tellida, siis tuleks tema etteaste rohkem läbi mõelda. „Jõuluvanalt oodatakse siis pigem humoorikat lähenemist ja tema saabumine võiks kanda sõnumit. Niivõrd oluline pole ehedus. Seal sobib rolli täitma ka keegi juhtidest. Jagatud kingid osakondadele või parimatele töötajatele võiksid olla läbimõeldud ja naljakad.”

Jõuluvana laste peol

Laste jõulupeo tipphetk on vaieldamatult jõuluvana, mistõttu on esmatähtis ehedus ning läbimõeldud ajakava.

Lapsed, kes veel jõuluvanasse usuvad või ka juba veidi kahtlevad, märkavad igat detaili, mistõttu soovitabki Kristiina Kallas tellitud jõluvanaga alati enne pidu kohtuda. „Heal jõuluvanal on kaks tähtsat omadust – ta on meeldiv suhtleja ja tekitab sooja tunde ning tal on ehe kostüüm ehk korralikud saapad, kindad, müts, usutav habe ning pikk kvaliteetne kuub.”

Viimasel ajal on trendiks saanud tellida laste jõulupeoks teenus, mis sisaldab nii jõuluvana kui muuid tegevusi. Need võivad olla etendus, ühine meisterdamine või isegi tsirkus. Kaari Põlder ürituskorraldusfirmast Ideepuust tutvustab nende pakutavat laste jõulupidude kontseptsiooni: „Lisaks jõuluvana külaskäigule saavad lapsed nautida lühietendust ning meisterdada erinevates töötubades. Peod on ülesehitatud nii, et iga laps saaks juurde vähemalt ühe uue teadmise, valmistada midagi enda osavate kätega ning lüüa jõulumehele patsu.”

Sellise konseptsiooni puhul tuleks aga meeles pidada, et jõuluvana on tipphetk ning selleks tuleb aega varuda. „Jõuluvana on peo staar ja hoolimata eeskavast oodatakse teda suure uudishimuga. Kui lapsi on palju, siis oleks tark kingijagamisele kaasata päkapikke, et luuletuse päheõppinud laps saaks kiirustamata taadiga jutustada,” annab Kristiina Kallas nõu, lisades, et väikesed lapsed soovivad jõuluvanale sülle pugeda ning nende vanemad oma võsukestest ilusaid pilte klõpsida.

Jõuluvana täiskasvanute peol

Kui tellida jõuluvana täiskasvanute peole, siis nagu professionaalne õhtujuht, peaks jõuluvanagi tegema eeltööd, et etteaste oleks päriselt ka naljakas ega ületaks hea maitse piire.

Jõuluvanale võiks eelnevalt tutvustada firma tausta: millega seal tegeletakse, kes seal töötavad ja kes on partnerid ning ka naljade teemad võimalusel enne läbi arutada, vältimaks, et jõuluvana nali võib kedagi isiklikult puudutada või ebaõnnestuda.

Eesti Artistide Agentuuri tegevjuht Danel Kiik kirjeldab eeltööd järgmiselt: „Ettevalmistus on põhjalik, sest igale kliendile lähenetakse individuaalselt. Vajadused, soovid, võimalused kaardistatakse ning tihti kulub eeltööle rohkem aega kui etteastele endale. Õige jõuluvana triigib kuube juba juulis.”

Jõuluvana tellimise meelespea

Isik

Laste peole sobib lahke ja kannatlik inimene, kes mõjub soojalt ja usaldusväärselt. Lapsed ei tohiks peljata talle sülle ronida ega selgeks õpitud luuletusi-laule esitada.

Täiskasvanute peole on parem leida jõuluvana, kes suudab kiirelt reageerida, olla humoorikas ning täita mingil määral ka õhtujuhi rolli.

Võta aega

Jõuluvana tuleku ajaks pole mõtet planeerida midagi muud – see pole õhtusöögi pakkumise aeg. Jõuluvana on iga jõulupeo tipphetk ja selleks tuleb võtta aega.

Lastepeol arvesta, et aega oleks ka emmedel-issidel oma pisikestest koos jõuluvanaga pilti teha.

Kostüüm

Lastepeol peaks jõuluvana kostüüm olema ehe: korralikud saapad ja kindad, pikk mantel ja usutav habe. Alati kontrolli, et jõuluvanal oleks sobilik kostüüm.

Täiskasvanute peol võib asjale läheneda loomingulisemalt ning ka naljakalt.

Eeltöö!

Jõuluvanaga tuleks alati enne kohtuda: tutvustada talle publikut, konteksti ning võimalusel ka ruume. Vaata, et jõuluvana huumorimeel oleks asjakohane ning tal oleks mõningased teadmised firma tegevusalast, kultuurist ja seal töötavatest inimestest.

Jõuluvana võiks peopaika varem kohale tulla ja oludega tutvuda.

Kontakt

Kui oled hea jõuluvana leidnud, siis tasub seda kontakti hoida. Mida rohkem on jõuluvana firmaga kursis, seda parem tema etteaste on. Lisaks on oluline, et huumorimeel on sarnane asutuses töötavate inimestega.

Tagavara plaan

Kui jõulupeo õnnestumise eelduseks on jõuluvana, mis kehtib just lastepeo puhul, siis leia kindlasti back-up-jõuluvana, kes saab hädast välja aidata haigestumise vm ootamatuse korral.

Agentuuridest/ürituskorraldusfirmadest teenust tellides vastutavad kõikide äparduste eest nemad.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700