17. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Foto: Unsplash.com

Kuidas uut töönädalat rahulikumalt alustada?

Mitmete küsitluste järgi on üle pooled töötajatest esmaspäeviti halvas tujus. Töötervise psühholoog I. Korhonen annab nõu, kuidas vähendada esmaspäevast stressi.

„Uue nädala alustamine võib tekitada natuke ärevust, aga põhimõtteliselt peaks esmaspäeval tööle naasmine olema suhteliselt lihtne. See nõuab aga kolme eeltingimust: töö peaks meeldima, meeskonnas asjad sujuma ja nädalavahetusel taastumine peaks olema olnud piisav,” toob ta välja.

„Kui on raske puhata, lõõgastuda ja keskenduda ning ei oska lahti lasta tööasjadest, siis on põhjust võtta aega ja analüüsida olukorda täpsemalt.”

Sama meelt on ka tööotsingu portaali Duunitori juht T. Grönholm. Ta näeb selget seost esmaspäevase aktiivse tööotsimise ja negatiivse meeleolu vahel.

Viis soovitust, kuidas vähendada esmaspäevast stressi:

1. Planeeri järgmist töönädalat

Mõnelegi võib olla kasulik pühendada väike hetk järgmise töönädala plaanile, enne kui minna nädalavahetust veetma. Pisut struktureerida, milline nädal on tulemas, et esmaspäevane töö algus õnnestuks sujuvamalt.

2. Tegele vabal ajal meeldivate asjadega

Tegele vabadel päevadel selliste asjadega, mis toetavad sinu taastumist, aitavad mitte mõelda tööasjadele ja annavad jõudu uueks nädalaks. Nädalavahetuseks ei tasu aga planeerida liigselt tegevusi, sest ka meeldivad asjad, kui neid on liiga palju, võivad kasvatada ülekoormuse tunnet.

3. Maga piisavalt

Enamus inimesi vajab 7–9 tundi und. Unerütm oleks hea pidada regulaarsena ka nädalavahetusel, et pühapäeva ja esmaspäeva vahelisel ööl hästi magada ning uut nädalat virgena alustada.

4. Vajadusel määra tööasjadele oma hetk

See, et tööasjad nädalavahetusel pähe tikuvad, on loomulik. Neid aga ei tasu jääda oma peas liiga kauaks ketrama. Vahel võib olla kasulik võtta nädalavahetusel näiteks 20 minutit, kus endale lubada tööasju mõelda.

5. Mõtle, mis halba tuju tekitab

Kui märkad, et halb tuju esmaspäeviti kordub, siis tee endale selgeks, millest see tingitud on. Kas probleemiks on konkreetne tööülesanne või elustiil? Kas magad piisavalt? Kas jõuad nädalavahetusel uueks nädalaks akusid laadida? Kui iga pühapäev möödub uue nädala pärast muretsedes, siis tasub võtta hetk ja mõelda, miks see nii on.

Allikas: Kauppalehti/Tööheaolu.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700