Autor: Kaire Viil • 5. september 2023

Kuidas saad tõsta iseenda ja oma töötajate enesekindlust?

Miks on nii, et paljud töötajad pigem ei ütle teiste kuuldes enda ausaid mõtteid välja? Tihti on põhjuseks vähene enesekindlus ja hirm, mida temast arvatakse.
Soov olla teistega sarnane põhineb Maslow' vajaduste püramiidi kuuluvustunde põhivajadusel - äkki mind heidetakse kõrvale, kui eristun karjamõtlemisest? Foto: Pixabay.

Kõik see hoiab organismis stressi tekitavate ainete hulka kõrgel ning kogu inimese elukvaliteet ja rõõmutunne väheneb. Kui tiimis on enamjaolt madala enesekindlusega inimesed, siis igapäevane töine võrgustik pigem pärsib julguse treenimist

Karjas olles peab huntidega kaasa ulguma?

Soov olla teistega sarnane põhineb ka Maslow' vajaduste püramiidi kuuluvustunde põhivajadusel. Äkki mind heidetakse kõrvale, kui söandan teha teisiti ja kummutan karjamõtlemise? Kõrvalejätmine ja isoleeritus võib omakorda veelgi enesekindlust vähendada ja inimese tööstressi süvendada.

Kuidas ma teistega võrreldes paistan?

Juht saab töötajas kinnistada arusaama, et enda pidev võrdlemine teistega pole jätkusuutlik ja niiviisi häid tulemusi ei tehta. Näiteks kui vaatad jooksurajal pidevalt taha ja kõrvale, kui kaugel teised on, siis kulub energiat mõttetule tegevusele ja sooritus jääb kehvemaks, kui on inimese tegelikud võimed ja oskused. Samamoodi kulub liiga palju asjatut energiat ka kognitiivsete tegevuste puhul. Mina imetlesin samuti oma esimeses töökohas neid 35-aastaseid nii targa ja enesekindlana paistvaid kolleege ja arvasin, et nende väljaütlemised on kindlasti tõsiseltvõetavamad, kuna nad on siin kauem töötanud ja kõnelevad nii veenvalt.

PANE TÄHELE!

Kaire Viil astub üles ka novembrikuise Koolituskonverentsi enesearengu töötoas, kus õpetab enesekindlust vaid 30 minutiga kasvatama. Vormista oma sooduspilet SIIN!

Enesekindluse treenimise harjutus mitmeks 1:1 kohtumiseks

Saad juhina näiteks 1:1 kohtumistel:

• küsida, kuidas inimesel läheb;

• arutada, mis on tema tugevused ja supervõime;

• uurida, kuidas seda rohkem rakendada.

See süvamõtlemise harjutus toidab töötaja enesekindlust ja motivatsiooni. Järgmisel 1:1 kohtumisel tunne huvi:

• kuidas tal nende kompetentside elluviimine õnnestus;

• milliseid ülesandeid ta veel sooviks rohkem teha, kuid pole seni eriti saanud;

• millist toetust ta võiks Sinult kui juhilt vajada.

Abi küsida julgemine treenib samuti töötaja enesekindlust. Kogen oma klientide ja õppijatega töötades tihti, et inimesed ei mõtle kuigi sageli sellele, mille poolest ta on võimekas ja väärtuslik või milliste saavutuste üle ta uhke on.

Muudatuste elluviimine tõstab enesekindlust

Kui töötaja püstitab endale senisest teistmoodi ülesanded, harjutab see muutustega toimetulekut ja tugevdab tema sõltumatusetunnet. Muudatuste elluviimine ja nendega toimetulek tõstab omakorda inimese enesekindlust – ma sain sellega hakkama! Eneseareng tagab pikemaajalise heaolutunde ning see seisund vähendab ja ennetab stressi.

Tiim vajab enesekindlaid ja julgeid juhte ja töötajaid. Kui inimesed ei ütle oma tegelikke mõtteid välja, vähendab see kindlasti tiimi ja kogu organisatsiooni tulemuslikkust.

Artikkel on ilmunud teemaveebis Personaliuudised.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700