Autorid: Helen Roots, Jaanika Rannula • 12. detsember 2023

Pekkikeeramise meistriklass: slaidiesitlused

Jätkame pekkikeeramise õppetundidega. Täna selgub, mida annab ära käkkida esinemise taustaks slaidiesitlust koostades.
Foto: Pixabay.

Tänane pekkikeeramise meistriklassi tund pärineb Helenilt, kes jätkab servapidi koosolekute teemat, toob sellele juurde teisedki esinemisvormid ja illustreerib ilmekalt piiramatuid võimalusi, mida üht lihtsat slaidiesitlust kokku pannes võib valesti teha.

10 VÕIMALUST, KUIDAS SLAIDIESITLUS AITAB TÄITSA TOREDA PRESENTATSIOONI KENASTI PEKKI KEERATA

"Elukestva õppijana olen istunud vist küll tuhandetel koosolekutel-koolitustel-konverentsidel, kus esineja on pannud oma juttu saatma toreda slaidiesitluse," kirjeldab Helen, "nii mõnelgi korral on sellest saadav väärtus aga küsitavaks jäänud." Mõistagi on Helen kogenud esinejana ka ise üht-teist pekki keeranud ning neid äratundmisi jagab ta lugejaga hea meelga.

Kui pead lähiajal kavandama mõne koolituse, esitama infot koosolekul, andma ülevaate andmetest, müüma maha uue äriidee või esinema ettekandega ja soovid kasutada selleks just slaidiesitlust, siis loe järgnev kindlasti erilise hoolega läbi.

1. Alusta formaadist. Kui esinemise korraldaja on palunud teha presentatsiooni PowerPointis, aga sina leiad, et ... on palju ägedam, siis lähtu ikka oma sisetundest. Kindlasti on korraldajal ka huvitav formaate ühildada ja kuulajail tore jälgida, kuidas see kuidagi ei õnnestu.

2. Kui esined konverentsil, kus presentatsioonislaidid jooksevad spetsiaalses esitlusarvutis ühtlase jadana, küsi kindlasti võimalust tulla oma arvutiga. Kui saad nõusoleku, ära vaevu aega võtma ja jõua kohale viimasel minutil, et ka kuulaja saaks osa sellest, kuidas tehnik üritab meeleheitlikult lahendada ühildamisprobleeme. Nii aitad tähelepanu pöörata ka tehniku ennastsalgavatele oskustele. Aitäh sulle selle eest!

3. Slaidiesitlust koostama hakates alusta pealkirjast ja hoolitse, et see oleks kindlasti erinev sellest, mis on varasemalt kokku lepitud ja erineks tollest, mis on kirjas nt sündmuse kavas. Nii on kõigil põnevam järge pidada.

KULDNE NÕUANNE!

Kui sul on juba mingid slaidid olemas, siis ära mingil juhul rassi ega kuluta ennast, et uueks esinemiseks uued slaidid teha. Vahet pole, kui mõni slaid ei haagi teemaga, tekst on vales keeles või on esitlus üldse natuke teisel teemal. Ära sina rebesta!

4. Kasuta olulise väljatoomiseks kas rohelist või punast värvi. Kui projektor hakkab väsima, on just need värvid need, mis esimesena hägusaks muutuvad, ja ka kõige unisem kuulaja peab silmi pingutama, et näha, mis nendel tühjadel kohtadel kirjas on.

5. Paiguta slaididele hulgaliselt tihedat teksti, sest, teadagi, kogu slaidiruum tuleb ära kasutada. Pane sinna ka tabeleid, pisikesi jooniseid jne, sest siis näevad kõik, KUI palju materjali sul tegelikult on. Et kõik kenasti ära mahuks, keera kiri lihtsalt hästi väikeseks.

6. Ilmesta hoolikalt slaididel olevat, sest sa ju ei taha, et su presentatsioon oleks igav või lakooniline. Tee seda tähelepanuväärsemaks plinkivate ja üle ekraani jooksvate, kaduvate ja ilmuvate kirjadega, lisa pilkuvaid silmi, vilkuvaid nooli, mis osutavad ... millelegi ... jne. Võid kindel olla, et hiljem öeldakse sulle, et see oli kõige glämmim presentatsioon, mida iial nähtud, ja me kõik tahame ju milleski parimad olla.

7. Hoolitse selle eest, et tekst slaidil oleks sõna-sõnalt sama kui see, mida sa räägid. Kuulaja tahab kindlasti kontrollida, kui perfektselt sul su esitlus peas on. Kui eksid, paranda end. Slaidil jutu saatmiseks kokkuvõtvate märksõnade, mõtete või arusaamist ja jälgimist hõlbustavate loetelude kasutamine on kuidagi ... igav?

KULDNE NÕUANNE!

Sa oled ekspert – ära kunagi loe oma slaide üle. Tõenäoliselt oled sa nii hea, et ei ole niikuinii ühtki viga sisse lasknud. Pealegi on ju tore, kui oled seda viga esitlusel avastades sama üllatunud kui publik!

8. Esinedes juhi tähelepanu ilmsele, nt "Oi, siin on nii väike kiri / nii tihe tekst / nii udune pilt / nii segane joonis ..." Niimoodi saad pakkuda kuulajaile võimalust liigutada oma halle ajurakke ja nuputada, kes küll võis sulle need slaidid koostada.

9. Samal põhjusel juhi tähelepanu ka sellele, kui palju sul on slaide ja kui vähe aega nende presenteerimiseks. Kuulaja tunneb sulle kindlasti kaasa ja mõistab, et kogu info, mis sul rääkida on, oli nii tähtis, et seda lihtsalt ei olnud võimalik ajaraamidesse mahutada.

10. Kindlasti on olemas võimalus lisada oma slaidid intranetti või konverentsi töökeskkonda, aga ära sina sellega piirdu. Esmalt saada oma slaidid kõigile kuulajaile personaalse e-kirjaga (mis digiprügi, see on väljamõeldud probleem, internetti mahub kõik!), seejärel, enne esinemist, prindi need kindlasti ka välja (soovitavalt 8 slaidi lehel, sest nii saab paberit kokku hoida!) ja jaga kõigile kuulajaile. Võid ka soovida pärast esinemist slaidid uuesti meilile saata, et kuulaja saaks nendega hiljem veel kord tegeleda, aga ehk läheb siis juba paljuks ...

3 Eriti Tähtsat Mõtet Jaanikalt!

1. Kui sul on palutud teha kuni 10 slaidi, siis tee kindlasti 20, sest sa oled ikkagi ju ekspert ja tead, millest räägid. Näita oma tarkust!

2. Ega slaidid ei ole süvenemiseks! Mida rohkem slaide jõuad läbi klõpsida, seda rohkem infot jõuab inimestele kohale. Ära ole kade …

3. Kui sul jääb ikka veel slaide üle, siis vurista need lõpus kindlasti kõik viimasel minutil ette, sest ega sa ei saa ju lasta väärt kraamil raisku minna. Kui ütled, et sul oli veel slaide, siis ega nad kodus neid ju niikuinii ei vaata.

Hea lugeja, milliseid toredaid presentatsioone oled ise pekki keeranud või näinud pekki keeratavat? Aita lugejal õppida teiste vigadest ;)

Hea, kui keerukaid teemasid osatakse läbi huumoriprisma vaadata! 😀 Lugeja võib võtta seda rubriiki kui muhedat lugemist sügiskaamosesse ja pimedate talveõhtute valgustamiseks, küll aga võib tõsisem enesearendaja keerata omakorda siin pakutu õigeks ja saada osa soovitustest, kuidas muuta enda, inimeste ja töökorralduse juhtimine tõhusamaks ja tulemuslikumaks.

Artikkel on ilmunud teemaveebis Personaliuudised.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700