Autor: palgauudised.ee • 30. jaanuar 2024

KKK: kas tööandja peab võimaldama tegeleda tööajal usuliste toimingutega

Tööinspektsiooni nõustamisjurist Ene Olle selgitab, kas tööandja peab andma vaba aega eri usku või teisest kultuurist töötajatele nende pühade tähistamiseks või kombetalitustel osalemiseks.
Foto: Pixabay

Lugeja küsib:

Kas tööandja peab võimaldama tööajast teise usu või kultuuri pühade tähistamist ja kombetalitustel (nt palvetamine) osalemist?

Vastab Ene Olle, Tööinspektsiooni nõustamisjurist:

Tööandja korraldab tööd, annab töötajale kokkulepitud tööd kokkulepitud mahus ja ajal ning töötaja täidab vastavalt töölepingu kokkuleppele oma tööülesandeid. Pooled võivad kokku leppida täiendavates vabades päevades või vabas ajas, kuid ei ole selleks kohustatud.

Töölepingu seadus ei tee vaba aja andmisel erandeid eri uskude või kultuuride pühade ja tavade tarbeks, lähtuda tuleb rahvus- ja riigipühadest, mis on loetletud pühade ja tähtpäevade seaduses.

Tööandja ei pea andma vaba aega palvetamiseks ega muuks usust või kultuuritraditsioonist tuleneva toimingu tegemiseks. Küll aga saab tööandja rakendada paindlikku ajahalduspoliitikat ja kujundada tööaega nii, et vajalikud toimingud saab teha töös ette nähtud puhkepauside ajal.

Võimalusel korraldab tööandja töö nii, et on võimalik ka muude usupühade tähistamine. Mitmekesisus rikastab, avardab silmaringi ning kasvatab sallivust. Organisatsioonikultuuri osana saab tähtsustada kõikide organisatsiooni töötajate kultuurilist tausta ning aktsepteerida uskumisi ja tavasid, suurendada teadlikkust ning ühiselt tähistada.

Tööandja peab kohtlema töötajaid võrdselt, edendama võrdõiguslikkust ning kaitsma töötajaid diskrimineerimise eest. Seega ennekõike on tööandja ülesanne korraldada töö vastavalt ettevõtte vajadustele, arvestades võimaluse korral töötajate soovidega ja kahjustamata teiste töötajate huve või õigusi.

Allikas: Tööinspektsioon

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700