Autor: Personaliuudised.ee • 5. märts 2024

Neurotagasiside on ettevõtjate uusim vaimse tervise nipp

Neurotagasiside on mittefarmatseutiline lähenemine aju tervise, meeleolu ja kognitiivsete häirete parandamisele.
Foto: Pexels.

Ettevõtte juhtimine võib olla erutav ja rahuldust pakkuv teekond, aga võib ka kaasa tuua erilaadse stressorite kogumi. Äri algusetapid võivad tunduda põnevad ja täis võimalusi, aga igapäevase juhtimise kohustuste tegelikkus võib mõjuda rusuvalt. National Institute of Mental Health i andmetel on 49 protsendil ettevõtjatest vaimse tervise muresid. Ärevuse ja hirmu tekitajaid on tohutult palju ning kõige mõjusam tekitaja on ehk teadmatus ise.

Juhiks või ettevõtjaks olemine nõuab silmitsi seismist teadmatusest põhjustatud stressiga – samuti paberitöö ja administratiivsete kohustuste tulvaga, sealhulgas maksude, litsentside, lepingute või inventuuriga. Juhtimisega kaasnevate organisatoorsete ülesannete kuhi kasvab kiiresti ja sageli, eriti algusetappides, on tavaline, et juhid täidavad mitmesuguseid või mõnel juhul isegi kõiki ülesandeid. Pead olema igal pool, kus vaja, ja olema just see, keda vajatakse. Mõnikord tähendab see fotograafi, reklaamteksti kirjutajat, turundajat või personalispetsialisti, eriti kui tegu on väikese ettevõttega. Mitut asja samal ajal teha võib olla vaimselt keeruline ning seepärast peaks olema eriliselt tähelepanelik närvisüsteemi ja aju tervise suhtes. Tuleb kaitsta tähelepanu kestvust, kui päeva jooksul lülitutakse sageli ühe ülesande juurest teise juurde.

Isegi edukas olemine võib stressi tekitada, kui oled juht. Mida edukam oled, seda suurem on nõudlus sinu aja järele. Tähtaegadest kinnipidamine, klientidele antud lubaduste täitmine, üksi vastutamine töötajate heaolu või sinu enda rahalise kindlustatuse eest võib olla raske koorem kanda. Need stressorid võivad põhjustada isoleerituse tundeid, petturi sündroomi ja läbipõlemist. Üha enam uurijaid on seda meelt, et neurotagasiside võib aidata paljudel seda tüüpi stressiga toime tulla.

Mis on neurotagasiside?

Neurotagasiside on mittefarmatseutiline lähenemine aju tervise, meeleolu ja kognitiivsete häirete parandamisele. Mõõtes ja hinnates ajutegevust reaalajas elektroentsefalogrammiga (EEG), saab neurotagasiside aidata inimestel oma ajutegevust aeglaselt ümber korraldada ja parandada oma vaimset tervist.

EEG on mitteinvasiivne viis aju kaardistamiseks ja aju dünaamika mõistmiseks. See mõõdab neuropsühholoogilise hindamise abil sümptomeid ja töötab välja kognitiivse profiili näiteks meelespidamise ja muude kognitiivsete funktsioonide kohta. Andmete alusel koostatakse personaalne aju toimimise ja kognitsiooni hinnang. Seejärel kõrvutatakse see ettevõtja vajaduste ja eesmärkidega, mis on enamasti sellised asjaolud nagu stressiseisundi vähendamine, mälu, uni ja muud eesmärgid, mis toetavad nende võimet tulla toime töiste, isikliku tervise ja pikaealisuse eesmärkidega.

Iga neurotagasisideprogrammi viimane samm enne selle rakendamist on veenduda, et inimesel poleks kognitiivseid probleeme või häireid. Enamasti ilmnevad positiivsed muutused 20–60 seansi jooksul. Aastakümnete jooksul on selle meetodiga saavutatud häid tulemusi näiteks aktiivsus- ja tähelepanuhäire, ärevuse, depressiooni, unehäirete ja kroonilise valu korral.

Neurotagasiside teraapia kasuks räägib ka tipptasemel tehnoloogia kombineerimine mitteinvasiivse platvormiga. Teadlaste arvates saab tuleviku fookuseks aju treenimine ja see on abiks globaalse vaimse tervise kriisi ajal. Aju treenimiseks ja häkkimiseks on küll mitu eri meetodit, aga just neurotagasiside ja aju arvutiliides on osutunud oma riist- ja tarkvara ning protokollidega eriti tõhusaks.

Neurotagasiside kasu ettevõtjale

Neurotagasiside pakub ettevõtjatele proaktiivset lähenemist nende vaimsele tervisele. See on neile viisiks, kuidas lõõgastumisele lisaks päästa valla ka kinni jäänud emotsioonid ja ümber ehitada viis, kuidas tuleb aju toime ärevuse ja stressiga. Elimineerides ja ohjates stressoreid, saab neurotagasiside aidata paremini keskenduda, vallandada suuremat tulemuslikkust ja avada kogu oma potentsiaali.

Jälgides, kuidas inimese aju reaalajas käitub ja reageerib, võib neurotagasiside aidata inimesel kindlaks määrata kahjulikud stressorid ja treenida aju nendega toime tulema. Võtame näiteks petturi sündroomiga seonduva stressi. Uurides aju reaktsiooni sellisele stiimulile, on võimalik koguda reaalselt kasutatavaid andmeid, millega läheneda oma vaimsele heaolule – või isegi vältida stressi, aimates ette vallandajaid ja tegeledes nendega tervislikul ja konstruktiivsel moel.

Neurotagasiside võib ka treenida aju tundma ära tervislikke ja ebatervislikke mustreid, muutes viisi, kuidas inimese aju tunneb ära stressi ja kuidas sellega toime tuleb. Näiteks saab neurotagasiside inimesele märku anda, millal hakkab tema fookus kaduma. Selle info põhjal saab inimene treenida oma aju vallandama tõhusamaid ja fokusseeritumaid reaktsioone.

Juhtimine on raske töö. Pikad tööpäevad, eri rollide täitmine, ebakindlus, ebastabiilsus ja surve võivad põhjustada stressi ja vähendada produktiivsust. Neurotagasiside teraapia tegeleb otse allikaga – ajuga – ja muudab juhtide vaimset tervist, pakkudes neile mitteinvasiivset lähenemist (ilma tablettide või ravimiteta) stressi ja fookuse haldamiseks.

Allikas: FastCompany

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700