9. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Seletuskiri 5: esimene tööpaev 

Nagu töösuhetes tervikuna, pole ka uues töökohas alustamisel võimalik rääkida universaalselt toimivatest abivahenditest. "Tee nii" ja "Tee naa..." Kellelegi meist ei meeldi, kui meid õpetama kiputakse. "Tarku" kipub aga alati olema rohkem kui neid, kellelt tõepoolest õppida oleks.

Õppida ja seeläbi oma sooritusvõimet parandada soovime aga kõik.

 

Olgu töökoha vahetus sunnitud või vabatahtlik, julgustan kõiki panustama heade suhete loomisele ja koostöö arendamisse. Mõistlik on seda teha ettevalmistununa ja kohe töösuhte algusest.

Ikka ja jälle kohtan oma teel inimesi ütlemas, et neid ei huvita teiste arvamus. Võib-olla tõesti. Tippspetsialist on igal ajal kuldaväärt ning asendamatus kipub tootma üleolekutunnet. Sellele vaatamata...ka tipus on üksi raske, või oli see justnimelt tipus?!

 

Meeskonnatunne ja grupi sisemine side pakuvad tuge keerulistel aegadel ja rasketes olukordades. Meeskonnaliikmeks olemine on aga õrn privileeg, mitte meie põhiõigus.

 

Iga puuduliku ettevalmistuse puhul on tagajärjed mitterahuldavad. Olen ise lasknud puuduliku ja hoolimatu ettevalmistuse tõttu käest suurepäraseid võimalusi. Pean endale andma aru ja tunnistama, et need projektid ei ole rakendunud justnimelt minu tõttu, mitte kellegi teise süül. Mina olen vastutav oma edu või ebaedu eest!

Meeskonda sulandumisel on ettevalmistus kordades olulisem kui üksiku projekti puhul. Projektipõhisel ebaõnnestumisel kõrbeme ühe ettevõtmisega. Vale jalaga kollektiivi astumine võib aga meeskonda sulandumise alatiseks nurjata.

 

Enamusele ei tule uudisena teadmine esmamulje olulisusest. Tõenäoliselt teavad aga vähesed, et 80% meist kujunevast arvamusest tekib uutel kolleegidel esimese 120 sekundi- ehk kahe minutiga. 80%! 120%!

Juba tekkinud mulje ja kujunenud hoiaku muutmine on teadagi kui keeruline.

 

Alljärgnevalt olen reastanud kriitiliseimad tegurid, millele tähelepanu pöörates on võimalik oma uus algus muuta tõeliseks õnnestumiseks. Uued kaaslased pööravad, osalt endalegi teadvustamata, meie puhul tähelepanu eelkõige:

 

1. Ruumi sisenemine

2. Näoilme

3. Kehahoiak

4. Käepigistus

5. Riietus

6. Lõhn

7. Suutlikkus orienteeruda rohkete nimede virr-varris

8. Keelekasutus

9. Soeng

10. Ehete osakaal

11. Kingade puhtus

12. Mida ja kui palju räägite (s.h. kuulamisoskus)

13. Veenvus (oskus tunda end mugavalt)

 

Õnnestumise ja ebaõnnestumise 13' st tegurist järgmise nädala seletuskirjas "120 sekundit."

Autor: Lemmi Kann, Praktiliste Töösuhete blogi - Marko Torm

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700