8. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tahad kaalust alla võtta, treeni hommikul

Kuidas planeerida oma päeva niimoodi, et kõik tegemised mahuks 24 tunni sisse? Et saaks hakkama selle logistilise oravarattaga, millesse enamus inimesi vähemalt Tallinnas on kuni kõrvuni sukeldunud - lapsed lasteaeda, tööle, lapsed koju... Siis veel vaja mingil ajal poodi minna, juuksuris käia. Ja trenni tahaks ju ka mingil ajal jõuda!

Õigupoolest on sellise tempo juures füüsiline aktiivsus väga oluline tegur ja seepärast oleks mõistlik oma päeva planeerides mahutada kuhugi ka spordi tegemine. Kas metsa all jooksmas käimine või siis spordiklubi jõusaalis higi valamine või rühmatreeningutel rassimine.

Parimaks võimaluseks oma õhtutele õhku ja pisutki vabadust anda on teha trenn ära juba varahommikul. Piltlikult öeldes ärgata koos kukega ja venitada päev võimalikult pikaks. 

Et spordiklubi on avatud argipäeviti juba kella seitsmest alates, on üheks variandiks rihtida oma trennitegemine just nendele varajastele hommikutundidele, kui roidumus on veel kontides ning magusa une jätkamise eest annaks ära kasvõi pool kuningriiki. Aga kas on see siis tõesti seda ohverdust väärt?

Vaatame asju läbi päikeselise prisma. Miks tasuks oma treening ajastada just varahommikule?

Trenn tehtud, tundub järgnev päev kuidagi palju mahukamana. Jõuate õhtul varem koju ning seal jääb aega tegeleda oma perekonna, laste või miks mitte ka lemmikloomadega. Küll Miisu rõõmustaks, kui perenaine jõuabki koju tavalisest märksa varem! Äkki saaks juurde võtta isegi mõne uue hobi, sest aega on korraga rohkem.

Hommikune trenn virgutab meeli

Tean seda omast kogemusest, et hommikune treening virgutab keha ja meelt, lööb mõtted virgeks ning teravaks. Trennist tulles lausa pakatad energiast. Kuigi möönan, et see nõuab raasukese eneseületamist, ent ka see tuleb kokkuvõttes iseloomu kasvatamisele ainult kasuks.

Teadlased on tõestanud, et hommikuses treeningus lähevad keha rasvavarud kiiremini töösse – söödud toidu kogus on väike ja rasvapõletus saab kiiremini alata. Kõigepealt kasutab keha ära söödud süsivesikud ning siis asub rasvavarude kallale. Seda muidugi juhul, kui treenitakse madalal pulsisagedusel, 60 – 70% maksimaalsest pulsisagedusest.

Ehk siis: kui Sul on kindel soov ja tahtmine kaalust alla võtta, tule ja treeni hommikul!

Enne hommikusse trenni tulekut oleks mõistlik süüa kasvõi veidikene mingit süsivesikurikast toitu – et jätkuks treeninguteks energiat. Tõsi on ka see, et nii varastel hommikutundidel, eriti veel, kui akna taga haigutab pilkane pimedus, ei pruugigi isu olla, ent olukorrale mõistusega lähenedes saab ka sellest tõkkest üle. Väike puuvili, võileib või mahl võiksid olla päevale päris hea stardipauk. Soovitada võiks ka keefiri ning pudrukeetmist – see annab jõudu pidada vastu treeneri programmidele.

Spartas on rühmatreeningute tunniplaane koostades arvestatud ka selliste hommikuinimestega, kellele meeldib just enne tööpäeva algust oma tavapärane spordiports kätte saada. Hommikused trennid algavad kell 7. 30 ning pole väga vaja karta, et need pulsi kohe lakke lööksid. Pealegi saab valida mitme erineva treeningu vahel, nii saavad varajased ärkajad valida enda jaoks selle õige.

Nii et hoolitse juba varahommikul selle eest, et tervis tuleks ning õhtupoolikut saaks kasutada hoopis teisteks tegemisteks.

 

Autor: Lemmi Kann, Sparta spordiblogi - Janika Koch-Mäe

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700