15. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pump FX – kaks kärbest ühe hoobiga 

Kui arvate, et kangitõstmine on mõeldud vaid meestele, siis eksite. PumpFX tund sobib nii tugevatele ja atleetlikele mehepoegadele kui ka õrnadele eevatütardele, kes alles avastavad oma lihaseid.

Ühesõnaga on Pump mõeldud kõigile, kes armastavad muusikat, lihtsaid harjutuste kombinatsioone ning soovivad näha kiireid positiivseid tulemusi oma kehakuju muutumisel.

PumpFXi võlu on selles, et ta on mõeldud nii algajatele kui ka edasijõudnutele. Nii esmakordselt arglikuna rühmatreeningule tulevatele noortele neidudele kui ka kogenud trennikaladele.

Miks?

Kuna treeningutel abivahendina kasutatavad kang ning hantlid annavad kõigile võimaluse oma koormust ise reguleerida. Kui tahan, lisan kangile kaalu juurde, kui enam ei jaksa, võtan pisut maha.

PumpFXi harjutustekava uueneb iga kolme kuu tagant. Kolmekuuline kava ei tähenda aga, et inimesed treenivad kogu selle aja ühesuguste raskustega, vaid on pigem üles ehitatud ideel, mille järgi esimesel kuul keha nö harjub uute harjutustega, teisel kuul, mil võiks toimuda mõne loo puhul juba ka mõningane raskustega varieerimine, toimub lihase areng ning täiustumine ning kolmanda kuu jooksul saavutab tehtavate harjutustega maksimumi.

Samas tuleb ära märkida, et kuigi trenn on otseselt üles ehitatud suuremate lihasgruppide treenimiseks, ei ole PumpFX siiski üheselt võrreldav jõusaaliga, kuid pakub sellele ülihead vaheldust. Väga vähesed lood tunniajase treeningu jooksul tõstavad pulsi kõrgele, mis tähendab, et vaatamata lihase otsesele "pumpamisele" toimub kogu protsess suhteliselt madalal pulsisagedusel ning põletab seetõttu ka ohtralt rasva. Võiks öelda, et PumpFX on justkui kaks ühes - rasvapõletus aeroobse treeninguga, pluss prink keha lihastreeninguga. Nagu lööks kaks kärbest ühe hoobiga.

Nii erinevates foorumites kui ka muus kontekstis on paljud naised kurtnud Pumpi ja suurte lihaste saamise mure üle. Julgen neid rahustada ja väita, et suures plaanis on mure suhteliselt asjatu, kuna vastasel juhul oleks elukutseliste fitnessinimeste elu vägagi lihtne: 1h trenni paar korda nädalas ja võite tuleb nagu seeni pärast vihma.

Aga millest siis üldse vastav probleem või selle püstitus alguse on üles saanud? Isiklikult arvan, et suurelt jaolt on siin tegemist Pumpi trenni kiirete tulemuste silmnähtavaks muutumisega.

Kuna enamasti tuleb lihase prinki ajamiseks jõusaalis tohutult vaeva näha, siis tunniajane linnulennul mööduv PumpFX-i trenn tundub selle saavutamiseks liiga lihtne. Paratamatult tähendab Pumpi trenn, nagu igasugune treening üleüldse, lihase kujus teatavaid muutusi ja kindlasti mängib lihaste arengus oma rolli ka inimese personaalne kehatüüp, kuid kartus ülisuurtest lihastest on tõenäoliselt vaid suurte silmadega hirm. Seda eelkõige juba vaadates Pumpi treenereid, kes teevad tavainimesest trenni tunduvalt tihemini ja sagedasti ka päris suurte koorumustega, kuid samas ei saa nende naiselikkuses küll vist keegi kahelda.

Eelkõige on Pumpi puhul siiski tegemist vastupidavuse arendamise, mitte suure jõu omandamisega. Ja see kehtib ka meeste puhul, sest paljud jõusaali "jõujuurikad" on öelnud, et Pump on sõna otseses mõttes Suurte Lihaste Tapja. Nii et naised, kui tahate suuri lihaseid, siis peate pöörduma jõusaalitreenerite poole.

Ja nüüd üks oluline asi, mida tasuks kõrva taha panna. Eriti alles alustajatel. Kuigi PumpFX on hea ja lihtne treening, on kõikide harjutuste juures oluline puhas tehnika. Seda selleks, et me endale tahtmatult liiga ei teeks ning tehtud töö oleks võimalikult efektiivne. Selleks soovitan soojalt võimalusel osa võtta Spartas kord kuus läbiviidavast  PumpFX-i tehnikatunnist, kus käiakse üksipulgi läbi kõik tehnilised nipid ning liikumised.

Piltlikult öeldes tehakse kõik puust ette ning värvitakse ka punaseks. Eks ikka selleks, et kuigi treener annab enamasti endast parima, et seletada täpselt kuidas istuda, astuda, liigutada ja hingata, on alguses paratamatult kõike öeldut raske hoomata ning veel järele ka teha.

Sageli on probleemiks inimestel ka kunagised vigastused. Kõik need rebendid ja nihestused. Kuigi harjutused on lihtsad ning tõhusad, tuleb siiski ette, et vigastatud koht ei lase mõnda neist ilma ebamugavustundeta sooritada. Sel juhul leiab treener kindlasti teiega harjutuse osas alternatiivi. Keegi ei pea end läbi valu treenima. Ainus lubatud valu PumpFx tunnis on LIHASVALU.

Positiivsete ja meeldivate kogemusteni kõigi Sparta treenerite poolt. Kohtumiseni trennis!

 

 

Autor: Lemmi Kann, Sparta spordiblogi - Kristi Vaher

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700