16. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tõhus stressirohi

Võta korra nädalas tunnike, et oma töö ja elu üle vaadata – see on parimaid stressiravimeid, mida tean.

Millest see imetabane iganädalane ülevaatus koosneb? See on lihtne rutiin nagu iganädalane saunaskäik, mis puhastab meie ihu asemel vaimu liigsest saastast.

Esmalt vaatan tagasi möödunud nädalale, mille planeerimisel proovisin asjad sättida nii, et iga päev viin lõpule vähemalt ühe olulise tegevuse, mille lõpetamise üle on õhtul hea meel. Kuna igal päeval leian tagasi vaadates vähemalt ühe sellise tegevuse, on kogu nädal lihtsalt suurepärane!

Seejärel vaatan üle eelmise nädala kohtumiste märkmed – kas sain neilt kõik vajalikud tegevused kirja? Kui ei, lisan need oma tegevusnimestikku (loomulikult vaid juhul, kui neid tuleb tegelikult ka teha).

Nüüd vaatan läbi delegeeritud tegevuste nimekirja, kuhu panen kirja kõik tegevused, mille puhul ootan teistelt vastust või tegutsemist. Vajadusel tuletan inimestele meelde, mida nad on lubanud teha.

Kui mõni projekt lõppes möödunud nädalal, tõstan selle materjalid arhiivi, et need poleks mul igapäevatoimetusis jalus.

Lõpuks hoolitsen selle eest, et olen tühjendanud oma meilikasti inbox’i ning uute ideede märkmiku: otsustan iga ideega, mida temaga peale hakkan – kas viskan minema, viin lähiajal ellu või jätan kaugemasse tulevikku.

Aitab küll minevikuga toimetamisest! Aeg on heita pilk tulevikku.

Loen läbi oma kolme kuu eesmärgid ning küsin endalt iga eesmärgi puhul: milline on minu järgmine tegevus, et teha oluline samm edasi selle eesmärgi poole. Esmalt lepin endaga järgmise nädala igasse tööpäeva kokku kohtumise iseendaga, mil teen neid tegevusi.

Nüüd vaatan järgmise nädala-paari kava ja panen kirja, mida pean veel ära tegema, et neist nädalatest tuleksid sama head kui möödunud nädalast. Tegevused jaotan päevade peale: kõige olulisem esimeseks, tähtsuselt järgmine teiseks jne. Vajadusel blokeerin oma kalendris aja nende tegevuste jaoks, aga sel juhul pean olema kindel, et ka teen neid endaga kokkulepitud ajal. Vastasel juhul kasutan lihtsalt päevast tegevusnimestikku, milles tegevused tähtsuse järjekorras.

Valmis!

Edaspidi tühjendan igal õhtul kirjakasti, otsustades iga meiliga, mida temaga konkreetselt teen. Samuti vaatan üle möödunud päeva ja kiidan end, siis silmitsen homset ja planeerin seda veidi. Ning nädala pärast võtan taas tunni iganädalaseks ülevaatuseks.

Mõned soovitused veel: vahet pole, millisel päeval iganädalast ülevaatust teha, küll aga on kellaaeg oluline. Kui võimalik, palun vaata nädalat üle hommikupoolikuti, sest siis on vaim värske ning saad veel kiiret lõpetamist nõudvad tööd pärastlõunal ära teha.

Kui soovid, et tuletaksin meelde Sinu poolt valitud päeval iganädalast ülevaatust teha, palun kirjuta mulle oma soovist kristjan-at-selgepilt.ee, ütle, millisel päeval tahad nädalat üle vaadata, ning ma tuletan Sulle edaspidi iganädalast ülevaatust Sinu poolt valitud päeva hommikul meilitsi meelde.

Autor: Lemmi Kann, Kristjan Otsmann

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700