22. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Meelita oma keha koostööle

Minult on palju küsitud, et mida kujutavad endast kehale ja meelele mõeldud treeningud? Vastan alati, et meie keha on nendes trennides justkui vahendiks, mille kaudu meel või mõistus tegutseb.

Mõistuse poolt tähendab see kõigepealt eesmärkide püstitamist, seejärel teadvelolekut, keha sügavamat tunnetamist ja kontrollimist. Ning seejärel veel tunnete suunamist – võimalust järjest sügavamale enesesse tungida, st. aja varieerimise kaudu võimaldada endale ka nõrgemaid või intensiivsemaid tundeid.

Praktikas tähendavad Body&Mind treeningud selliseid nimetusi, nagu Pilates, Pilates erinevate abivahenditega - nagu pallid, hantlid, võimlemiskepid - ja jooga. Kõigis neis on eesmärgiks jõuda keha ja vaimu harmoonilise koostöö juurde, seda nii läbi füüsilise liikumise, kui teadliku lõdvenemise ja rahunemise.

Kõigis Body&Mind treeningutes on aeglane tempo, mille loob eelkõige inimene ise. See oli kunagi üheks põhjuseks, mis mind keha ja meele treeningute juurde viis. Tahtsin teha teatud harjutusi omas rütmis, sest mulle tundus ahistavana treeneri antud kindel muusika või tempo.

Minu jaoks on oluline oma keha kuulamine. Keha reageerib erinevatel inimestel erinevalt ja igaühel veel ka erineval päeval mitut moodi. Näiteks reipas meeleolus  ärganuna tahad võib-olla sama harjutust palju kiiremini korrata. Keha saab kuulata ka selles, kui palju ta tahab pingutada või kus on valus ja vastava tähelepanuga reageerida. Oleme harjunud enese vastu tegutsema ja hambaid risti surudes edasi tegema, unustades, et igale enese vastu tegutsemisele järgneb aga tagasilöök. Kutsun ja meelitan oma keha, eelkõige koostööle.

Igas keha ja meele treeningus on suur tähtsus hingamisel. Oma igapäevategevuse juures me hingamist tavaliselt ei teadvusta. Ometi on see peamiseks võtmeks, mis eraldab meie sisemaailma välisest. On teada, kuidas hingamine muutub, kui näiteks vihastame või kiirustame. Kas oleme aga teadliku hingamise kaudu proovinud oma emotsionaalset olukorda muuta? Viha vabastada? Või end lihtsalt veidi rahustada?

Arvan, et Body&jaMind treeningud annavad just selleks võimaluse. Esimeseks sammuks on liigutuste ja hingamise koostööle juhtimine. Seejärel saame aru, kuidas saab liikumise aeglustumise kaudu ka hingamist aeglustada, keha rahustada. Kogu protsessi tulemusena lubatakse eluea pikenemist.

Väga oluliseks pean teadlikkust oma kehast. Pilates ütleb, et hea oleks igal hetkel teada kus on su sõrmeots, kus varvas. See tähendab otsast otsani nö. juhuste puudumist – keha liikmete suunad, rüht, istumisasend mitte kunagi jalg üle põlve, seistes ei vaju ühele jalale, tunnetan oma kaunist sirget selga jne. Loomulikult ei suuda keegi seda koguaeg. Kuid arvan, et miski nendest treeningutest jääb keha mällu või tuletab end kasvõi mõnedel „olulistel“ hetkedel meelde. Olles päeval käinud Pilatese või jooga trennis, tunnistavad inimesed, et on kogu päeva nagu pikemad ja sirutunumad. Nad hingavad vabamalt, sest rinnakorv on avatud, lülisammas liikuma hakanud. Keha tunneb end lihtsalt uues alguses.

Lülisambast või seljast võiks veel eraldi rääkida. Kui palju on neid, kes ei kaeba mõnede kas siis kaela-, selja-, õlapingete või valude üle? Body&Mind tundide läbiv teema on lülisammast ümbritsevate lihaste tugevdamine. Arvan, et see on praktiliselt ainsaks võimaluseks toime tulla tänapäeva elustiili paratamatute kaasnähtustega. Selja liikuvamaks muutmine ja samas tugevdamine peavad käima käsikäes.

Pilatese süsteem tegeleb nn. „korsetilihastega“, st. keha keskme tugevdamisega. Sparta spordiklubis on ka spetsiaalsed SeljaEri treeningud, mis baseeruvad Pilaltese tehnikal ning nagu nimigi ütleb, saab peamise tähelepanu selg. Seljavalud võivad alata ka nö. jalatalla alt, seega vaatame jala mahapanemise tehnikat, põlve suunda, õlgade liikuvuse ning pea asendi juurde. Kõik liigutused teeme sünkroonis teadliku ja sügava hingamisega, mis aitab vigastusi vältida. Suurel osal tunnist tugevdame nõrku piirkondi ja „näitame“ kõhulihastele, kuidas selga toetada.

Body&Mind treeningud on kasulikud igaühele, nii meestele, kui ka naistele.

Autor: Lemmi Kann, Sparta spordiblogi - Anne Tipner-Torn

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700