25. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Treenime tantsides!

Oma treeningkava koostamisel võtame tavaliselt aluseks endale seatud eesmärgid ning võimalusel ka oma treeneri soovitused ja juhtnöörid. Tavaliselt soovime ikka kaotada kilosid, vormida oma lihaseid, arendada rühti jne. Jõusaalikavad ja paljud erinevad treeningtunnid on kombineeritult ideaalsed selliste eesmärkide saavutamiseks.

Aga on olemas ka tantsulised treeningtunnid.

Võib tunduda, et tants on midagi sellist, mida teevad vaid tantsuinimesed. “Mina ju ei oska tantsida,” olen saanud vastuseks mõnedelt sõbrannadelt või tublidest trenniskäijatest klientidelt, kui olen neid proovinud teiste tundide kõrvale ka tantsulistesse aeroobika tundidesse meelitada. Samas, kas me oskaksime ise ilma treeneri abita sooritada õige tehnikaga sobivaid harjutusi piisaval hulgal, näiteks kõhu sirg- ja põikilihastele?

Tegelikult ju käimegi trennis sellepärast, et end pidevalt arendada ja miks mitte ka aeg-ajalt endale väljakutset esitada. Samamoodi ei pea ka tantsutrenni tulija olema valmis kogemustega tantsija, vaid just trennis käimisega saabki oma oskusi arendada. Lisaks annab tantsutrenn veel mitmeid lisaboonuseid – kordinatsiooni areng, suur hulk põletatud kaloreid, vastupidavuse arendamine ja ei saa mainimata jätta ka positiivset laengut oma päeva.

Tantsides kasutame üheaegselt  paljusid lihasgruppe, mille läbi areneb erinevate lihaste koostöö. Kuna sellise koordineeritud liikumise sooritamiseks vajame head hapniku- ja verevarustust, tõuseb ka pulss ning saame arendada oma kardiovaskulaarset vastupidavust. Ühe tantsulise treeninguga põletab rohkelt kaloreid, seda võib võrrelda näiteks suusatamise või jooksmisega. Olenevalt tantsutunni iseloomust, konkreetsest kavast või osaleja treenitusest saab enda pulssi hoida rasvapõletus- või aeroobses tsoonis, aeg-ajalt viies seda ka anaeroobsesse tsooni.

Minu meelest on aga tantsuliste trennide juures kõige olulisem positiivse energia ammutamine ja mõnusa enesetunde saamine. Treenijate käest olen uurinud, miks nad käivad tantsulistes trennides ning põhiliseks vastuseks olen saanud, et soovitakse päeva või nädala lõpetamiseks end lihtsalt välja elada, nautida mõnusat meeleolu ja seltskonda. Trennis koreograafiat õppides ja koos seda läbi tantsides ollakse iga kord kui omaette tantsutrupp. Emotsioonid on tunni lõpuks mõnusalt lakke kruvitud, kõik annavad endast õpitu esitamisel parima ja trenn lõpeb impulsiivse üksteist tunnustava aplausiga.

Tundide valikul saab leida alati endale sobiva, tantsutunnid erinevad nii keerukuse kui ülesehituse poolest.

Näiteks Groove FX on Inglismaal väljatöötatud kontsepttund, kus ühe tunni jooksul õpitakse ja tantsitakse läbi kaheksa erineva stiili ja meeleoluga tantsu. Koreograafia on lihtsast kuni päris keeruliseni. Esimesel korral tundi sattunule võib tunduda, et kombinatsioonid on keerulised, aga kontsepttreeningu mõte ongi selles, et sama koreograafiat korratakse kolme kuu jooksul. Järjepidevalt tunnis käies saab juba pärast paari korda nautida tuttavate motiivide läbitantsimist. Õhkkond selles tunnis on kui tunniajane käik tantsuklubisse.

DanceMix on aga vabakoreograafiaga tund, mis tähendab, et ühe tunniga õpitakse ära üks koreograafia, samas nädalast nädalasse vahetuvad stiilid ja tantsud. Tunni õpetusmeetodid on pärit aeroobikast – lihtsatest põhiasmmudest arendatakse edasi tantsuline kava, lisatakse juurde kätekombinatsioonid, rütmiseerimised, pöörded ning hüplemised. Hooaja esimese poolaastaga on tantsitud nii latiinorütmide, erinevate pop-diivade lugude kui ka paljude klubihittide järgi. Kuna õppimiseks on aega suurem osa tunnist, siis saavad ühe-kahe tunniskäiguga koreograafia selgeks kõik.

Mida öelda neile, kes kõhklevad, kas üldse minna proovima tantsulist trenni - kindlasti pole vaja tunda valehäbi, kui pole varem tantsuga tegelenud või pole juba lapsepõlvest saadik tantsutrennis käinud. Eks alati ole millegi jaoks esimene kord. Kui mõne kogenuma käija käes uurida, saab kinnituse, et esimene kord oli neilegi raske, aga pärast paari trenni on raske nädalat ilma tantsulise trennita ette kujutada.

Kui peaksin nõu andma, kas tasub tantsu proovida, siis ütleksin kõhklemata, et kindlasti, sest mine tea, millised varjatud anded välja võivad tulla!

 

Autor: Lemmi Kann, Sparta spordiblogi - Sven Idarand

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700