26. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Grilliga lumehanges ribi ja suppi valmistades

Talvine lumeräätsak grillikaanel näitab, et pole pikalt olnud mõttes kasutada välitingimuste võimet õhtusööki valmistada. Pakane ja lumevallid võivad pärssida nii mõndagi. Meeleolu. Soojatunnet. Välitingimustes basseinimõnusid.

Asi mida aga külm ja lumi keelata ei saa, on grillikuumusel lihakäntsaka keerutamine. Keset hirmkõrgeid lumevalle grillrestil lihaviilakate keeramises on midagi nii ürgselt romantilist ja tavatut, et võtab silma märjaks. Lihast ja marinaadist kõrguvad aroomid aga ajavad suust vee välja ning tuju heaks.

Nägin päevad paar tagasi riigikanalilt saadet bioninadest, kus tegeleti toidualaste probleemidega. Põhiliselt ideega, kuidas säilitada liha marinaadis kauem ehk vähendada rääsumist. Mind aga paelus hoopis mõte mustikamarinaadist ning ma fokuseerisin oma tähelepanu alateadlikult lihtsalt mõttele, mida sellesse marinaadi segama peaks.

Ootamatult keerati heli maha ning telepildi taustaks rääkis mu peas Johnny Deppi häälega kodanik retsepti koostisosadest. Välja kukkus see siis sedasi: oliiviõli, must pipar, tüümian, äädikas ja mustikad. Juurde törts kardemoni ning köömneid. Segad läbi ja katad sellega ühtlaselt liha. Esimene ehmatus tuleb sellest, et liha tõmbub tumemustaks. Ära muretse, täitsa normaalne. Teine ehmatus tuleb siis, kui visata liha grillile, sest aroomid, mis hakkavad eralduma, rebivad tundeküllaselt iga nuusutaja silmist pisara. Ära muretse, seegi on täitsa normaalne.

Lihagrillimine talvisel maastikul paneb proovile iga grillimeistri füüsilised ja moraalsed võimed. Kümmekond miinust ei ole just päriselt parim koht, kus kiskuda kindad käest ning hakata teostama õhtusöögi valmistamist. Kuid kui järele mõelda, on külmas ilmas grillimine kõige õigem tegevus. Samal ajal, kui alumine serv lihast grilli kuumema poole vastas valmib, hoiab külm liha pealt tugevana ning mahlad lihas kinni. Sama juhtub ka siis, kui liha ümber keerata. Kõige olulisem osa liha valmistamisest ongi oskus hoida lihal mahlad sees. Talvekülm teeb selle töö iseenesest ära.

Tegelikult tuleks talvine grillimine paigutada ühele joonele mõne suurema sündmusega, kui saab grillimise võtta ette suurelt ning katsetada võimalikult paljude asjade grillimist. Marineeritud lihad, toorvorstid, soolatud looma keel, noore sea südamed, kartulivokk ning supilurr. Mitmetahuline söögitegemine.

Supi vaaritamiseks ei ole vaja niivõrd suurt pada, kui pigem kõrgema servaga panni. Grill kuumutab selle nõu imelise kiirusega üles. Sisse kiirelt valmivad osised, puljongit ning volia! Mina teen grillil, kui liha on valminud, kuid kivi veel kuum, nii kastmed kui supid. Supist saab seal kiiremini valmistada head tomati või porgandisuppi.

Klõmm! külmarohtu ning grillima!

Möödunud pühapäeval tirisin ennast vara sängist pükstesse ning kihutasin, lumemöll tahavaatepeeglis, turuhoonesse. Võtsin ligi seasüdameid, värskeid toorvorste, searibi ning kolm suuremat lehma küljekonti. Miks? Kohe saate teada.

Mulle ei meeldi midagi retseptikohaselt teha. Veider steitment mehelt, kes on oma elu jooksul pannud kirja ning mõelnud välja ja teinud läbi oma 400 erinevat retsepti. Kuid nii see on, ma püüan end pidevalt teravana hoida uute asjade proovimisega ning uute asjade valmistamisega. Uut moodi uute asjade valmistamisega. Uutes tingimustes uute asjade uutmoodi valmistamisega.

Tegelikult on kõik ülilihtne. Uhmris tuleb segamini hõõruda sool ja apteegitilli seemned ning kogu lihamaterjal sellega kenasti sisse määrida. Kallata peale törts seesamiõli ning lasta marineeruda tunnikese jagu. Südamest lõika kenad peened viilakad ning pista lihtsalt laimi ja soolaga segatud külma vette. Looma küljekondid lõika terava rauasaega katki. Toimi nii, et lõika esmalt ära kontide pead ning lõika siis luuüdi täis toru veel kolmeks. Tee nii kõikide kontidega. Nüüd haara kõrgema äärega vorm ning tõsta need kondijupid püstisena seisma. Marineeri soola, pipra ning äädika ja seesamiõli seguga. Kalla seda neile otstesse ning lihtsalt selga.

Kui grill kuum, tõsta südamejupid, ribid ja toorvorstid grillile. Lase kenasti valmida ning määri vahel marinaadiga, jahuta või keera. Nagu ikka. Kui lihad valmis, tõsta need kuumakindlasse ja kuuma hoidvasse kaussi ning tõsta tulele luuüdid. Kuumuta mõnuga ja tugevalt läbi. Kui grillil pole piisavalt kuuma, pista toas ahju 200 kraadi peale. Valmides on tegemist ühe veidraima, kuid imeliselt maitsva roaga. Kui mind ei usu, uuri, kuidas näiteks maailma kuulsaim rupskimees Fergus Henderson luuüdi valmistab.

Ja muud ei miskit - tõsta aga liha taldrikule, luujupp kõrvale, lisandiks mõni kena salat rukkolast ja spinatist. Kastmeteks sega kokku ja hauta madalaks kõik marinaadid. Võiks lisada ka pisut koort ja võiga segatud jahu, kuid see on juba igaühe oma mõttetöö ja maitse tulemus. Minult on lihaideed, teilt lisandid. Üks vihje veel - šampinjonikaste istuks siia vägagi hästi.

Head nautlust!

Autor: Lemmi Kann, Kulinaariakatedraali blogi - Martin Hanson

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700