30. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kõik, mis mulle ei meeldi, ei pruugi olla vale

 Stephen R. Covey väidab oma raamatus "Suurepärane töö. Suurepärane karjäär", et igaüks meist on oma elu ja töö loominguline jõud. Pole oluline, mis rollis sa oled või kus sa oled, sinu panus suudab alati midagi paremaks muuta. Lihtsalt keskendu sellele, mida sina ise saad teha.

Eesti inimese jaoks võib see tunduda pehmemat sorti ameerika mögana. Aga kui lükkaks hetkeks peast paradigma, et kõik, mis mulle ei meeldi, on vale?

Töötus tekitab masendust, lootusetus halvab tegutsemisvõime ja meeleheide aina süveneb ja süveneb. Samal ajal paljud, kel on veel töökoht alles, on samuti masenduses, sest neil on oma tööst täiesti kõrini.

Mõlemal juhul näeme end sõltuvana olukordadest, asjaoludest ja teistest inimestest, ning tunneme end võimetuna midagi muuta.

Juba iidamast-aadamast peale on meid pidurdanud takistused. Nende takistuste ületamisteks on mitmeid teid, süsteeme ja meetodeid. Näiteks jooga pakub selleks välja oma tee, erinevad usundid ja filosoofid oma jne. Aga üht või teist pidi jõutakse ikka välja sinna, et on vaja olla proaktiivne ehk võtta vastutus oma elu eest enda peale. Selle sõna "Väga efektiivse inimese 7 harjumusega" maailmakuulsaks promonud Covey pakub ka ühe efektiivse retsepti, kuidas olla proaktiivne: anna lubadus, täida lubadus – geniaalne ja universaalne lähenemine asjade ärategemiseks ja oma eesmärkide saavutamiseks.

Igas olukorras on alati teatud otsustavad hetked, mis testivad tulevikku. Otsustav hetk on konflikt selle vahel, kas valida tegutsemine, mis viib mind edasi eesmärgi poole või anda alla. Allaandmine on passiivseks jäämine, kompensatsioonitegevuste tegemine või lihtsalt aja surnuks löömine.

Näiteks üheks üsna tavapäraseks raskeks momendiks on varahommikune ülestõusmine vajalikul kellaajal. Tekib dilemma, kas tõusta kohe või magada veel natukene. Kas mina või madrats? Kui madrats, siis saab see üheks tillukeseks läbikukkumiseks tänaste läbikukkumiste reas. Kui aga suudad olla tugev ainult mõne sekundi ja tõused, siis tunne, et oled hakkama saanud, annab sulle jõudu hakkama saada ka järgmise asjaga. Asja võlu peitubki tegelikult hakkamasaamise tunde suurendamises, sest iga täidetud lubadus teeb järgmise lubaduse täitmise karvavõrra lihtsamaks. Piltlikult öeldes, proaktiivsuse muskleid on võimalik treenida. Kui oled endale antud lubaduste pidamises algaja, siis tasub alustada väikestest lubadustest, ka kogenud mõõganeelajad alustasid ju nööpnõelte neelamisest!

Ja selliseid otsustavaid hetki, tegelikult ainult sekundeid, mil tuleb jääda tugevaks, on meie teel eesmärgi suunas pea igal sammul. Üks otsustav hetk on alati see, kui on vaja valida oma mõjuulatusringis püsimise või sealt väljakukkumise vahel.

Ja kui ikka tahad molutada, siis moluta, aga planeeri see. Planeeritud molutamine on hoopis teine tera, sest see on ka lubaduse täitmine. Muidugi peab meeles pidama, et iga liialdus viib meid automaatselt neljandasse kvadranti, mis varem või hiljem omakorda toob luuseri tunde tagasi. 

Lõpetuseks. Millal sa tavaliselt oled kõige rahulolematum ja konfliktsem teistega? Kui kuulud inimkonna enamuse hulka, siis reeglina siis, kui oled mõne endale antud lubaduse täitmata jätnud.

Autor: Enesejuhtimise blogi - Silva Laius, Urve Vilk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700