2. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aktsepteeri hetkeolukorda

Oleme sageli kinni minevikus, heietades asjade üle, mida me tagasi pöörata ei saa, või tulevikus, ehitades õhulosse või muretsedes liialt kõige selle üle, mida tulevik võib tuua. Kui oleme hetkes ja aktsepteerime praegust olukorda, suudame olla märksa adekvaatsemad ja efektiivsemad.

Projektijuhtimisguru Michael Greer räägib vahva loo.

Oled parajasti kodus oma perega ning hakkate just külalistega nautima klaasikest punaveini, mille oled äsja serveerinud valgele lambanahale asetatud madalal diivanilaual. Kallasid äsja veini välja ning nüüd tuleb teie pere lemmik, suur ja alati rõõmsatujuline kuldne retriiver saba liputades ning lükkab koonuga kaks klaasi ümber nii, et need lendavad kõrges kaares põrandale, paar piiska läks lambanahale ka. Punavein valgub vaikselt, ent järjekindlalt lumivalge lambanaha poole. Mida teed:

a)     Annad koerale jalaga, ning sõimad teda sellise verbaalse mitmekesisusega, mis ei üllata mitte ainult sind, vaid ka kõiki teisi.

b)     Kirud abikaasat, sest tema oli see idioot, kes otsustas valge lambanaha panna sinna, kus seda kõik mäkerdavad.

c)     Helistad kiiresti sõpradele-sõbrannadele, et oma muret jagada ning uurida, kus saab lambanahka puhastada või kiiresti uue osta.

d)     Leiad esimese kättejuhtuva kaltsu ning torkad selle laialivalguva veini ning lambanaha vahele.

Loomulikult, viimane variant on õige.

Mõtle selle peale, kui tihti sa lased end kõrvale kiskuda minevikus aset leidnud sündmustele, mida sa enam muuta ei saa. Ja siis heietad kas endamisi või koos teistega selle üle, mis oleks kõik võinud juhtuda, kui oleks vaid läinud nii või teisiti...

Või kui sageli ehitad tulevikuõhulosse või muretsed ilmaaegu ette kõigi mustade stsenaariumite üle, mis peatselt võivad aset leida (on sul ikka meeles, et maiade kalender lõppeb 2012. aastal, mis saab siis su autost ja autoliisingust?) ning praeguse kena olemise täiega ära rikkuda?

Ma ei taha öelda, et me ei peaks tegema tulevikuplaane – neid on ikka mõnus teha ja välja nuputada, milline on meie järgmine tegevus, et need plaanid ka teoks teha. Ja asjalik riskianalüüs on igati õigel kohal. Aga me muretseme kaugeltki liiga palju selle pärast, et luua oma peas koletisi, mis purustavad nii homse päeva kui ka käesoleva hetke.

Ja loomulikult on minevikus ette tulnud nii meeldivaid kui ka ebameeldivaid hetki, kuid need on pöördumatult möödas. Oleme tänulikud nii heade sündmuste eest, mis on meis tekitanud meeldiva enesetunde, kui ka halbade juhtumiste eest, mis aitavad meil õppida ja areneda. Kui on olnud midagi ebameeldivat, siis praegu on viimane hetk andeks anda.

Mitmed hinduistid ja budistid soovitavad kolm korda päevas mediteerida viis minutit. Esmalt meenutad juhtumeid, mis on jäänud su hinge, ning andestad nii endale kui ka teistele inimestele. Seejärel mõtled selle peale, keda ja mida armastad, nii teiste inimeste kui ka enda peale. Ning lõpuks oled kõige selle eest tänulik Jumalale, Loojale, Ürgsele Algallikale, Universumile, Maailmale – vastavalt sellele, mida või keda usud ja kas üldse usud.

Kui proovid seda lihtsat mediteerimist mõne päeva jooksul, siis ühel hetkel adud, et oled märksa teadlikum käesolevast hetkest ning koorem, mida kannad endaga kaasas, muutub üha kergemaks.

Võta praegu väike hetk ning pane kirja sinu ees seisev kõige keerulisem probleem ja kaardista oma järgmiseid tegevusi – nuputa, mida saad soovitud tulemuse poole liikumiseks ette võtta. Ja tee see samm teoks, et selle järel kaalutleda, milline on järgmine kõige otstarbekam samm. Kui aktsepteerid sel moel käesolevat hetke ning suudad ratsionaalselt või intuitiivselt paika panna järgmise tegevuse ja selle ellu viia, muutudki oluliselt efektiivsemaks ning elada on ka mõnusam.

 

Autor: Urve Vilk, Kristjan Otsmann

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700