22. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

5 indikaatorit, mis näitavad, et on aeg edasi liikuda 

Kui järgnevast viiest indikaatorist kolme või enama puhul tuleb “negatiivne” vastus, on aeg küps millekski uueks.

1) Huvi. Kus on sinu tegelik huvi antud hetkel/ ajamomendil elus. Mõnikord ei pane me tähelegi kui huvikese muutub, me ainult arvame, et see on endiselt seal, kus varemgi.

 2) Sujuvus. Kas iga päev on kui tõkkejooks või saab ka vabalt ringi lipata? Sujuvus on seotud positiivsete emotsioonidega, mittesujuvus negatiivsetega. Milline on nende emotsioonide vahekord olnud viimasel ajal? Nn teetõkkeid/ väljakutseid on kahte sorti - nad on kas hoiatava või kasvatava loomuga ja alati nad suunavad meid kusagile. Kui edasiminekutunnet ei ole, ja erinevaid takistusi muudkui kuhjub, oleme omadega valel sihil liikumas. Sujuvus puudub ka status quo seisundis, sest olukorra hoidmine nii nagu on, nõuab aja möödudes järjest suuremat pingutust. Lõpeb see jõuetusega. Lagunemine on seda hävitavam, mida kramplikumalt me millestki oleme kinni hoidnud.

3) Tervis. Oled tihti tervisega kimpus. Füüsis peegeldab meie vaimset seisundit kõige otsesemalt. Kui oled väsinud või liiga tihti haige, on aeg hoog maha võtta, tegutsemisviise ja/või kohta ning hoiakuid muuta. Keha on alati targem kui mõistus (ego).

4. Sina ise tunne. Kui palju on aega, sinu elus praegu, mil saad olla sina ise? Kas oled oma igapäevast tööd tehes tundnud, justnagu ei kuuluks sa sellesse seltskonda või gruppi? Kui pead olema liigtihti see, kes sa tegelikult ei ole, on see üheks oluliseks signaaliks.

5. Põnevus. Kogu aeg ei pea elu põnev olema aga kogu aeg ei pea see ka igav olema. Igaüks meist saab aru, kui oleme tolmukihi alla mattunud. Küsimus on vaid kas julgeme seda tunnistada, kas julgeme olla ausad eneste suhtes. Mida vähem loomulikku põnevust (pidev mugavustsooni laiendamine) igapäevaelus, seda enam vajame sinna kõrvale erinevat meelelahutust, impulsse mis meid turgutama peaksid.

Mõnikord piisab vaid vaatenurga muutmisest, et kõik muutuks. On ju vahe, kas laod lihtsalt müüri või ehitad koolimaja

Autor: Urve Vilk, Enesearengu blogi - Kristo Kiviorg

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700