3. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ole igavene algaja

Mugavustsoon on mingi arengufaasi lõppakord, see on arengu üks osa, mitte midagi, mida vältida tuleb. Mingis mõttes on ta kui saareke keset ookeani, koht kus puhata ning magusatest viljadest osa saada. See oli kunagi tundmatu, mis ajapikku tuttavlikuks on saanud.

Aga varem või hiljem tuleb aeg asjad pakkida (sest enam ei laabu s.t. me ise oleme muutunud) ja see pakkimine võib vahel päris valuline tegevus olla. Ainus, mis tõeliselt väljakutset pakkuda saab, on millestki tuttavlikust ja kindlast lahti laskmine, sellest millest meile TUNDUB, et kõige enam sõltuvuses oleme.

Pidev mugavustsooni laeindamine pole tegelikult midagi muud kui teadmine, et olemasolev, mis meid täna ümbritsev on nii ehk naa muutuv - kõik, mis me sellele rajame, leiab varem või hiljem oma lõpu. See aga ei tähenda, et midagi tegemata või rajamata peaks jätma, hoopis vastupidi, tuleks panustada täie rauaga aga sellesse panustamisesse ja tulemuste ootustesse oleks hea mitte kinni jääda. Vastasel korral ei tegele me mitte millegi muuga kui iseenese vangistamisega.

Miks mugavusest, tuttavast väljaastumine nõnda keeruline on? Vastus on lihtne- inimene kardab kõige enam tundmatut, pigem valitakse halb ent tuttav kui nimetust mitteomav tundmatu. Seetõttu kipumegi kolistama ämbritesse, sest kui me astume aga pilk on pidevalt seljataha suunatud, siis on pigem reegliks kui erandiks, et ühe jala otsast mingil hetkel ämbri avastame.

Noorena on meil pealehakkamist / julgust rohkem seetõttu, et meil pole “ajalugu” seljataga, oleme algajad, seetõttu on justkui põhjendatud julgus hüpata tundmatusse.

Nimetada end igaveseks algajaks on pool võitu, sellega me elimineerime hirmu, et mingist eluhetkest, teatud vanusest, kogemustepagasist alates vms justkui ei tohiks me enam ebaõnnestuda, selle kartusest riske võtta. Võib küll.

Autor: Urve Vilk, Enesearengu blogi - Kristo Kiviorg

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700