29. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas tead, kuidas esinedes oma häält säilitada?

Paljude jaoks on kohvi joomine igapäevane traditsioon.  Kas aga esinemise eel kohvi joomine on kõige parem mõte?

Et asi kohe selge oleks - mina kohvi ei joo! Või õigemini - joon, aga ainult paar korda aastas. Selle aasta talvel käisin Viking Line laeva peal koolitust tegemas ja enne seda pakuti meile kõigile kohvi. Võtsin selle viisakalt vastu ja jõin tassitäie rahulikult viis minutit enne oma esinemise algust ära.

Aga „oh seda rõõmu ning õnnistust suurt“ - selgus, et kohv tegi suu nii kuivaks, et üsna raske oli rääkida. Lisaks ilmnes veel ka see probleem, et kuivõrd laev murdis ennast läbi jää, siis tekkinud müra tõttu pidin rääkima kõvema häälega kui tavaliselt. Kuiva suuga ei ole see just eriti lihtne tegevus. Hea, et päästev veeklaas mul läheduses oli...

Kas juua kohvi või vett?

Soovitan sul teha nii nagu ma senini ikka teinud olen, st alustan vee joomist paar tundi enne esinemist. See niisutab häälepaelu ka siis, kui esinemise ajal vett käepärast ei ole. Samuti hoiab vesi suu mõnusalt niiskena, mistõttu ei pea sa esinemise ajal närviliselt "Klõnksti!" neelatama või kõigile kuuldavalt korduvalt "Mmmäts!" tegema.

Mis puudutab vee temperatuuri, siis vaata, et sa jääkülma vett ei kasuta - mõnusalt tavalise toatemperatuuriga vesi on parim lahendus. Muuseas, sain mõni aeg juhuslikult teada, et ka paljud lauljad kasutavad sedasama veejoomise nippi.

Esinemiseks ettevalmistudes pea veel ka meeles, et magusad karastusjoogid või gaseeritud vesi ei ole eriti hea mõte, tavaline vesi on oluliselt parem. Magusad joogid teevad sarnaselt kohvile suu kuivaks ja karastusjoogid tekitavad lisaks veel ka gaase. Sa ju ei taha, et esinemise ajal krooksud kurku tuleks, eks?

Enne esinemist soovitan veel ka oma hääl nö "soojaks rääkida", st tee erinevaid hääleharjutusi. Kui muud meelde ei tule, siis muusikatundidest õpitud "mio-mio-mii" ajab ka asja ära. Muidugi köhata oma hääl enne esinema hakkamist ka puhtaks, sest alustama pead ja su enesekindlalt ja usaldusväärsust tekitavalt.

Koduse ülesandena tee paar diktsiooni harjutust öeldes võimalikult selgel häälel "Habemeajaja ja jaamaülem", "Värava avaja" ning "Aguliplika seiklused". Selle viimase juures pane eriti tähele, et aguliplikast Agu Liblikas ei saaks! ;)

Anna palun siin all kommentaariumis märku ka selle kohta, milliseid nippe sina hääle säilitamiseks kasutad. 

Autor: Urve Vilk, Avaliku esinemise blogi - Janek Tuttar

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700