6. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kritseldamine paneb mõtted liikuma!

Kus su kritseldamismärkmik on?Kritseldamine paneb mõtted liikuma! Seega – kas Sul on mingi toimiv süsteem oma ideevälgatuste talletamiseks?

Suvalisel ajal ja kohas?

Minu soovitus on imelihtne, isegi triviaalne, aga olen selle ise aastake tagasi taasavastanud ja julgen soovitada: osta endale (uuesti) märkmik. Ma ei mõtle kalendermärkmikku, vaid sellist, kuhu saad oma ideed kirja panna või üles kritseldada.

Kanna seda kogu aeg kaasas.

Märkmiku kasutamisel on lisaks ideevälgatuste salvestamisele (mis on peamine iva, sest kuigi sa idee tekkimise ajal usud, et sa seda ära ei unusta, on tegelikkus tavaliselt teine; ma jään vahel idee üles kirjutamiseks isegi tee äärde seisma, et mitte ideed kaotada) veel kolm suurt plussi:

See annab võimaluse vältida ideede kohest hindamist. Me kipume nii ajurünnakul kui ka väljaspool seda ideid üheaegselt otsima ja hindama ning oleme seetõttu liiga kriitilised. Kui aga paned ideevälgatuse kirja, siis saad hiljem mõelda, kas see on hea idee või kuulub see nende teiste hulka.

Nii uskumatu kui see ei tundu, teeb idee kirja panemine ruumi uute ideede jaoks – sa ei ketra enam seda esimest ideed edasi, kuna tead alateadlikult, et see on nüüd turvalises kohas salvestatud.

Last, but not least: pabermärkmikku saad kritseldada nii pilte kui näiteks erinevaid ideid ühendavaid noolekesi jmt. Kritseldamine aga paneb mõtted liikuma. Sellest räägib CNN’is (ja viitab põnevatele materjalidele edasi) väga hästi ka kritseldamisguru Sunni Brown.

Ah, et miks ei või nutitelefoni, iPadi vmt samaks otstarbeks kasutada? Ilmselt võib, aga mul on erinevatest elektroonilistest vidinatest tüdimus ja olen seetõttu märganud, et üha suurema offline aja lubamine endale mõjub hästi muuhulgas ka uute ideede leidmisele. Ja elektroonilisse vidinasse on tiba keerulisem kritseldada :-).

Oma käitumisharjumuste sellele küljele inspireeris mind mõtlema täna hommikul kohatud Aristoteles Onassise soovitus Forbes’is:

Always carry a notebook. Write everything down. When you have an idea, write it down. When you meet someone new, write down everything you know about them. That way you will know how much time they are worth. When you hear something interesting, write it down. Writing it down will make you act upon it. If you don’t write it down you will forget it. THAT is a million dollar lesson they don’t teach you in business school!

Autor: Urve Vilk, Indrek Maripuu

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700