4. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

4 sisutühja väljendit, millest hoiduda

Avaliku esinemise juures on mõningad väljendid, mida paljud esinejad küll kasutavad, aga millest tegelikkuses mitte mingisugust kasu ei ole. Õigupoolest vastupidi - need tekitavad segadust. Selleks, et sa ise teinekord ämbrisse ei astuks, toongi täna mõned neist välja.

"Nagu te teate, siis... "

See on väide, mille puhul võib 75%-lise tõenäosusega kindel olla, et kuulajatel ei ole õrna aimugi, millest jutt käib. No näiteks, "Nagu te teate, siis Vändra linnapea on Jaan Tamm". Kas teadsid seda? Ilmselt mitte*

"Kindlasti olete kuulnud (...jutt...), mistõttu ma sellel pikemalt ei peatu"

Üsna sarnane eelmisega. Selle vahega, et nüüd ei räägita sulle üldse, millest jutt. Näiteks "Kindlasti olete sellest Tallinna linnavalituses olnud probleemist kuulnud, mistõttu ma sellel pikemalt ei peatu." Ainuke mõte, mis kuulajatel siinkohal peas on, kõlab "Ta ütles välja pika lause, aga ma ei saanudki teada, millest ta räägib".

Nende mõlema punkti puhul soovitan midagi väites siiski ka lühidalt asja sisu edasi anda - sedaviisi on kuulajad sinuga kogu aeg samal sagedusel ja teavad, millest jutt on. Näiteks "Neile, kes ei ole kuulnud, siis...(lühike ülevaade)..."

"Enne kui ma alustan, siis..."

Millegipärast kasutavad väga palju taolist lauset oma esinemise avalausena. Häda on aga selles, et tegelikult sa juba alustasid ja kahjuks selliselt, mis tõenäoliselt erilist huvi ei tekita.

Kui on midagi sellist, mis võib-olla otse sinu esinemise juurde ei käi, aga mis siiski edasi tuleb öelda, siis tee seda mõne minuti pärast taustainfo andmise bloki juures. Soovitan siinkohal lugeda ka postitust "6 peamist viga, mida kõnet alustades tehakse", mis räägib sissejuhatuse juures tehtavatest vigadest.

"Teel siia juhtus minuga üks naljakas lugu"

Tegu on tänaseks päevaks kahjuks niivõrd ära leierdatud klišeega, et paljud mõtlevad selle peale "Oh jumal - jälle üks nupumees, kes tõenäoliselt räägib nalja, mis ei ole naljakas".

Minu soovitus siinkohal: isegi kui sinuga teel esinemispaika juhtus maailma naljakaim lugu, siis juhata see kuidagi teisiti sisse. Loe veel ka lisaks lugu "Huumori kasutamine esinemises - kas ja kuidas peaks"

* Nupukamad lugejad ütleks ilmselt selle peale "Oot-oot, aga Vändra ei ole ju linn!" Mina tean seda, sina ka tead - taolise väite puhul enamik inimesi ilmselt mitte. Ja lisaks - mul ei ole õrna aimugi, kas Jaan Tamm nimeline isik Vändras elab.

Autor: Urve Vilk, Avaliku esinemise blogi - Janek Tuttar

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700