4. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

12 suurepärast ideed, kuidas enda ja kolleegide tervist hoida

Austraalia praktika näitab, et ca 30% ettevõtetest pakuvad töökohal erinevaid tervist edendavaid tegevusi ja selliste ettevõtete arv kasvab järjekindlalt.  Kõlab paljulubavalt?

Kui nüüd su peas hakkavad tiirlema põhjused, miks Sinu ettevõttes tervist toetavaid tegevusi ellu viia ei saa, siis mõtle meiega koos edasi ja äkki märkad isegi rõõmuga, et mõni näidetest teil juba töötab. Neile, kes häid ideid tahavad leida, soovitan läbi lugeda allolevad soovitused.

Terviseedendus töökohal võib alata väikestest asjadest. Isegi nii väikestest, et tihti ei oska me neid tähelegi panna. Samas on sellised väikesed muutused lihtsad omaks võtta.

Allolevalt leiad 12 näidet, kuidas märkamatult töökaaslaste tervist hoida

1. Gripiperioodil nakkuste leviku piiramisel peetakse väga oluliseks korralikku kätepesu. Inimeste harjumusi uurides on leitud, et vaid 55% naistest ja 45% meestest pesevad käsi alati peale WC-s käimist. Jaga seda infot näiteks WC-uksel ja usu, et kätepesijate hulk tõuseb.

2. Kui kontor asub korrusmajas, siis tähista trepiga väljapääsud eriliselt kutsuvalt – „Siit läheb tee paradiisi“ või „All/üleval ootab Sind kingitus“. Lifti juurde lisa soovitused trepist käimiseks ja veelgi parem, kui saad lisada lõbusad põhjendused, miks treppi kasutada on parem. Mõned mõtted, millega mängida:

- Boss käib meil trepist!

- Trepijooks teeb pepu pringiks!

- Kui uni tuleb peale, siis aitab trepijooks!

3. Kindlusta kontoris puhta joogivee kättesaadavus.

4. Püüa pakkuda põnevat ja kvaliteetset teevalikut, et kasvõi huvi pärast mõni kohvi asemel tee usku pöörata.

5. Viige puhkenurgast  välja diivanid ja asendage need fitballidega.

6. Koosolekutel varu kommide ja küpsiste asemel lauale puuviljavaagen või vähemalt kuivatatud puuviljad ja näkileivad.

7. Veelgi parem, kui kollektiivis tekiks hasart ise valmistada suupisted koosolekuteks – meeskonda liitvana ja elevust tekitavana mõjub see eriti juhul, kui on regulaarsed, iganädalased või -kuised koosolekud.

8. Soosige vahetusjalanõude kasutamist kontoris.

9. Tehke kontoris aktiivseid puhkepause, kus panete muusika mängima ja sirutate end hetkeks kõik koos.

10. Pärastlõunasel ajal, kui söögijärgselt kipuvad kõik tavalisest uimasemad olema, mõjuvad hästi lühikesed, aga intensiivsed puhkeminutid.  Valmistame näiteks kaardid 10 harjutusega (kätekõverdused, kükid, jalgade tõsted laual istudes, triitsepsi kätekõverdused laua äärel või tooli käetugedel, vms) – lase kõige suuremal skeptikul tõmmata harjutuse kaart ning tehke max 1 minuti jooksul kõik koos tõmmatud harjutust. Piisab täiesti, kui teete seda kasvõi 1 kord päevas, kuid tähtis on, et sellest saaks harjumus, mida rõõmuga kaasa tehakse.

11. Tehke oma töötajatega poster või video kontorivõimlemiseks sobivate harjutustega ja pange need kõigile nähtavatesse kohtadesse järgimiseks ülesse.

12. Avage anonüümne ettepanekute postkast, kuhu kõigil ettevõtte töötajatel oleks võimalik ettepanekuid teha. Tihti ollakse altimad ettepanekuid tegema, kui neid ei pea ise avalikult välja ütlema.

„Ole vormis!” Kampaania pakub ühe võimaluse, kuidas 90 minutit kontoris aktiivselt sisustada – kutsu meie spetsialist läbi viima inspiratsioonipäeva! Täpsemalt loe juba www.olevormis.ee.

Kui leiad, et Sul oleks jagada veel häid mõtteid, kuidas kontoris aktiivsem olla, siis oleks teretulnud seda tegema samuti www.olevormis.ee leheküljel avatud IDEEKONKURSIL.

NB! Parimatel ideedel on oht võita auhinnaks juba ligi 400 eurot tervisetoodete soetamiseks kontorisse!

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Tiive Murdoja, Kätrin Karu

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700