26. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Milliste hirmudega me kõige enam rinda pistame?

Valdav osa hirme põhineb kriitika kartusel. Hirm kriitika ees tähendab kartust teha midagi valesti. Näiteks uue töökoha vahetus, olulise otsuse tegemine jne. Äkki teised ei kiida seda heaks või mis siis, kui ma ei saa sellega hakkama?

Pane tähele kui tugevasti on sulle koolist külge jäänud õige-vale mõtteviis. Kui sageli sa küsid endalt, kas minu eesmärk, elueesmärk on õige, kas see mida ma ikka tahan on see, mida ma tahan?

Miks me selliseid küsimusi endale esitame? Me kardame eksida. Mis siis kui … ja siis tulevad kõik need kahtlused, mis hõlvavad meie teadvuse mitte just kõige meeldivamate piltidega ja me ei teegi midagi, et edasi minna.

Kuid pane tähele ka seda, et ainuüks sellest, et sa tead seda, et me tavatseme nõnda käituda, ei piisa. Sul tuleb leida mingi samm, nipp, viis, võimalus, harjutus, harjumus,… midagi, mis aitab sul sellist käitumist muuta.

Mina otsustasin hakata endale iga kahtluse puhul ütlema, et antud olukorras, antud teadlikkusega on see otsus minu jaoks õige. See on minu jaoks vankumatu tõde. Ja kui aeg möödub ja ma kasvan, minu arusaam suureneb, siis saan teha juba uue otsuse. Arusaam avardub aga ainult läbi tegutsemise.

Kuidas nende hirmudega mõttetasandil tegeleda? Kuidas neist võitu saada?

Mida tähendab hirmuga tegelemine? Mõtle kasvõi selle sõnapaari sisule. Oma elust suurema osa olen ma arvanud, et ma pean oma hirmuga midagi ette võtama, see oligi minu suurim probleem. Alles siis, kui minu teadvusse jõudis Napoleon Hilli mõte, et hirmu vastand on usk, sain aru, mida ma tegema pean.

Hirmuga, iseenesest, ei ole meil üldse vaja tegeleda. Meil on ekslik arvamus, et kui meil on hirm, siis meil tuleb sellega midagi peale hakata. Kui hirmu vastand on usk, siis mul tuleb hirmu peletamiseks usku luua, kuid ma ei tegele mitte hirmuga, vaid ma loon usku.

Mõtle sellele, kui sul on toas külm. Kas sa tegeled külmaga või otsid kuidas saada sooja ehk tegeled soojaga? Sellega, mida sa tahad?

Mõttetasandil tähendab hirm seda, et me mõtleme mõtteid, mida me oma ellu luua ei taha, need mõtted tekitavadki hirmu. Koheselt, kui valime oma teadvusse meeldivamad mõtted, hirm väheneb. Sellest on lihtsam aru saad, kui märkame, et me mõtleme piltides ja mõtted, mis meie teadvuses on, loovad kujutluspilte. Meeldivad kujutluspildid loovad meeldivaid tundeid, ebameeldivad kujutluspildid ebameeldivaid tundeid.

Esimene samm

Seetõttu hirmu lahti laskmiseks on esimene samm märgata, millistele kujutluspiltidele me keskendume – kas sellistele, mida me soovime või sellistele, mida me ei soovi.

 

 

 

 

Autor: Tiive Murdoja, Helina Mägi

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700