Autor: Helina Mägi • 3. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas muuta 2013. aasta tõeliselt väärtuslikuks?

Alanud on uus aasta ja ma usun, et igaüks küsib endalt, kas ma olen eelneva 12 kuuga liikunud oma unistuste elule lähemale või viinud end sellest kaugemale? Siin on mõned nõuanaded, mida järgida, et liikuda edasi ja mitte tagasi.

Ole kindel selles, mida sa tahad

Sa saad teada, mida sa tahad ainult läbi järjepideva tähelepanu sellele küsimusele. Kui sa ei ole veel alustanud, siis ka praegu ei ole hilja. Alusta kohe koos paberi ja pliiatsiga.

Otsusta täpselt, mille järgi sa lähed

Sageli on meie ebaedu põhjuseks edasilükkamine, mis tuleneb puhtalt sellest, et me ei suuda otsustada, mille järgi me siis esmalt liikuma hakkame. Me tahame kõike kohe ja ruttu ja tundub, et kohe ja ruttu ei ole võimalik saada, kuid me tahame ju ikkagi.

Tegeledes selle illusiooniga unustame aga fakti, et aeg möödub niikuinii ja mida kauem võtab meil aega, et liikuma hakata – et otsustada – seda kaugemale me lükkame oma unistuse saabumise.

Nii et alusta, alusta kuskilt. Otsusta midagi ja hakka minema. Teekonnal sinu teadlikkus tõuseb ja sa saad alati muuta kurssi, olles siis juba targem ja kogenum.

Oma plaani, kuidas sa hakkad oma unistuse poole liikuma ja tööta selle kallal iga päev

Ainuüksi unistuse kirjapanemisest ei piisa. Meil tuleb hakata vormima seda arusaadavaks kujutluspildiks, mis viib meid edasi ja aitab mõista vastust küsimusele – mida ma oma eesmärgi heaks täna teha saan?

Üks viis selleks on hakata endale ette kujutama, kuidas sinu teekond eesmärgi poole välja näeb. Mida sul tuleb sellel teekonnal teha, kelleks sina pead sellel teekonnal saama. Sa jätkad kujutluspildi detailset loomist küsides endalt pidevalt, mida ma selle heaks täna teha saan?

Tegevused, mida sa oma päevaülesandeks kirja paned, peavad olema väga selged ja konkreetsed, nõnda, et sa saad nende sooritust hiljem ka mõõta.

Loo rutiine uute harjumuste omandamiseks

Lihtsam viis hakata tegema midagi sellist, mida sa enne teinud ei ole, on muuta need oma uuteks harjumusteks. Harjumuste loomise parim viis on kujundada rutiine.

Sinu hommikud ja õhtud on tõenäoliselt väga reeglipärased. Sa tõused üles enam-vähem samal ajal igal hommikul ja teed enam-vähem samu toimetusi, sama kordub ka õhtul.

Kui sa soovid kujundada endale uut harjumust, nt eesmärkidega töötamist paberi ja pliiatsi abil, seo see uus harjumus oma kindlakskujunenud rutiiniga.

Näiteks, kui sa oled harjunud hommikuti endale kohvi tegema, siis aseta juba õhtul kohvikannu kõrvale paber ja pliiats, kuhu sa hommikul oma eesmärke kirjutad.

Sinu uus innustav sõber – väike märkmik

Võta endale sel aastal abimees – väike märkmik, kuhu kirjutada eesmärgiga seotud tähtsaid asju.

Mõned näited kuidas märkmikku kasutada:

• Innustuse saamiseks: kirjuta igal hommikul märkmikusse oma 10 eesmärki

• Arve pidamiseks: tähenda sinna päeva jooksul üles, kas sinu poolt valitud tegevused said tehtud

• Teadlikkuse tõstmiseks: pane märkmikusse kirja, kuhu sinu aeg läheb või millele raha kulub

• Kasvamiseks: tee märkikusse ülestähendusi ideede kohta, mis sulle päeva jooksul pähe turgatavad küsimata endalt, kas see on võimalik või mitte

Ja nüüd – otsusta, et 2013 on sinu parim aasta ja asu tegutsema!

Loe lisaks www.mottetreening.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700