17. september 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Õpi kadetsemisest ehk kuidas olla parem inimene?

Kas olete kedagi tõeliselt kadestanud? Oskate vastata, miks te seda tegite? Selleks, et nendele lihtsatele küsimustele vastata, tuleb endaga tööd teha ja mõelda, keda me kadestame ja miks?

Arvan, et teil on sellelt inimeselt väga palju õppida, keda kadestate, sest sellel inimesel on see miski, millest teie alles unistate. Mõelge, kuidas too isik selleni jõudis? Mida selleks pidi tegema? Kui on vähegi võimalik, siis võiks kadetsemise subjektilt järgi uurida viisakalt, et kuidas tal õnnestus selliseks saada.

Kui kedagi kadestate, siis olete selle isiku saavutusi järelikult tähele pannud ja ta läheb teile korda. Järelikult on see inimene jõudnud teie soovunelmani.

Proovi algallikast ehk inimeselt isiklikult küsida, milliseid raskusi ta ületas oma eesmärgi saavutamiseks? Üks-ühele kopeerida ei saa ja ei ole ka vajalik, sest iga olukord ja isik on unikaalne, kuid käitumismustrit  võite õppida tundma, et seda endale kohandada ja täiustada endale sobivaks.

Kadestades on nii kerge kadestamise subjektile halvasti öelda ning olla ebaviisakas ja kadestamine on üldse väga inimlik. Proovige nüüd uut moodi lähenemist. Ärge näidake välja, et kadestate, vaid sõnastage see endale positiivses võtmes:“ Ma imetlen teda, sest...“. Oluline on mõelda positiivses võtmes, sest sellega loote endale parema enesetunde. Sõnadel ja mõtetel on suur tähtsus, kuidas te midagi väljendate.

Tehke oma kadestuse subjektile kompliment selle kohta, mida temas hindate ja imetlete ning öelge viisakalt ning rõõmsalt välja, et imetlete teda. Nii teete enda ja teise isiku päeva kaunimaks ja komplimendi võrra rikkamaks. Südamest tulev kompliment võiks olla näiteks:“ Ma imetlen teid, sest...“.

Öelge rohkesti komplimente ja head imetlemist.

 

Autor: Tiina Kilkson, psühholoog

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700