4. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Juht, võta pea liiva alt välja!

Rahulolu-uuringud on juhtidele võimsaks tööriistaks, et arendada personali ja saada tõest tagasisidet ettevõtte sisekliima kohta. Paraku on juhte, kes tagasiside eest pea liiva alla pistavad, kirjutab Upsteem.com asutaja ja juht Karl Laas.

Vaimselt tugevate inimeste tunnuseks on arvestamine teiste arvamusega ning valmisolek muudatusteks, mis käib käsikäes oma tegevuse mõtestamisega. Rahuloluküsitlused annavad juhile selge arusaama, millega ollakse organisatsioonis rahul ning kus on vastupidi n-ö täitmist vajavad augud. Kogutud info lubab kasutada ressursse mõistlikumalt ja kasvatada ettevõtte üldist edu.

Rahvasuu räägib, et jaanalindudel olevat komme ohu lähenedes pea liiva alla pista. See ei vasta muidugi tõele. Tegelikult põgenevad jaanalinnud ohu lähenedes jooksujalu, nende kiirus tõuseb kuni 70 km/h. Nurkaaetuna ründab jaanalind häirijat võimsate jalahoopidega.

See-eest on aga kahjuks mitmeid juhte, kes tagasiside eest pea piltlikult öeldes liiva alla peidavad ning üritavad probleemidest mööda vaadata. Mõnes küsimuses võib nõndamoodi pead aastaid liivas hoida. Muidugi on mugav lasta oma ettevõtte probleemidest ette kanda mõnel konsultandil – tema juba oskab ebameeldivaid fakte libeda jutu saatel ja asjatundlikult esitada.

Tihti teavad just organisatsioonis töötavad inimesed ise, mis on käesoleval hetkel parimad lahendused ja kuidas tööd otstarbekamalt ringi korraldada. Igasugu rahuloluküsimustike juures on aga oht, et kriitikat lendab ka juhtide pihta. Olete te siis tõesti nii madala valulävega?

Muide, lisaks kiirele jooksule iseloomustab jaanalindu veel üks fakt. Jaanalinnul olevat maismaa elusolenditest kõige suurem silm, läbimõõduga 5 cm. Ta näeb kiskjaid kaugelt ja üldjuhul varjub kükitades. Kiiresti jooksmiseks on muidugi vaja ka hästi näha.

Inimese silm on jaanalinnu omast mitu korda väiksem, kuid meid töötab eri organisatsioonides palju ja me näeme asju igaüks oma nurga alt. Ettevõtluses ei saa töötajate ettepanekuid tähelepanuta jätta või unustada. Koostöö on meie kui liigi tugevus.

Töötajate rahulolu-uuringud võimaldavad esile tuua ettepanekuid äri paremaks korraldamiseks ning aitavad teha kaugeleulatavaid juhtimisotsuseid. Mõistlik oleks töötajaid sellisel viisil juhtimisse kaasata vähemalt kord aastas. Tänapäeval on kombeks sellekohaseid uuringuid ka väiksemateks osadeks jagada ning korraldada küsitlusi näiteks kolm-neli korda aastas.

 

Autor: Karl Laas, Upsteem.com juht

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700