Autor: Toomas Õunap, akupunktuur.eu joogatreener • 27. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Turjapinged on normaalsed - kas ikka on?

Toomas Õunap
Peale stressirohket päeva  tunneme end väsinuna. Käsi kuidagi ise liigub turja ja kaela piirkonda. Tunneme, et on küll pinges, peaks massööri juurde aja panema. Enne, kui  jõuame seda teha, oleme oma turjapinged aga juba unustanud. Nii need väikesed ja esialgu tähtsusetud pinged kogunevad ja jäävad.

Mõnikord küsin tuttavatelt: "Miks sa ei õpi ise oma turjapingeid vabastama? Sul on nii pingeline töö, su keha vajaks tunduvalt enam massaaži, kui sa omale lubada saad, kas ajaliselt või rahaliselt. Õpi selgeks ja sul on abistavad käed alati võtta."

Mind on hämmastanud, et üha enam inimesi peab turjapingeid täiesti normaalseks. "Kuule, kõigil ju on turjapinged. Isegi mu massöör rääkis, et tal ei ole olnud ühtegi täiskasvanut, kelle turi ei ole olnud kas vähem või rohkem pinges. See on ju normaalne."  Kas ikka on?

Normaalsust kirjeldatakse tavaliselt  kui vastavust mingile normile. Kui normiks on see, et valdaval enamusel on turjapinged,  siis on ju vastand sellele ehk ebanormaalne, kui turi on pingetest vaba.  Kui teen harjutusi, venitan, masseerin oma turjalihaseid, tunnen end pärast seda paremini, pea on erksam, silmad selgemad. Tuleb välja, et see on ebanormaalne! 

Ma kohandaks selle meie ekspeaministri mõtteavaldustega ehk "Kui see on ebanormaalne, siis sellises ebanormaalsuses ma tahaksingi elada."

Kellelegi pole saladuseks, et turja- ja kaelapinged on paljude peavalude põhjusteks. Saab häiritud peaaju verevarustus. Tekib  hapniku puudus, mis annab märku läbi peavalu, ka mäluvõimekus väheneb kordades. Hapnik on närvisüsteemile, sama mis bensiin autole. Kui hapnikutase peaaju verevarustuses langeb allapoole kriitilist piiri, siis närvisüsteemi peamised ehitusblokid, neuronid ja nende jätked ehk  dendriidid muutuvad passiivseteks. Neuronite vahelisi ühendusi ehk sünapseid tekib kordades kui mitte kümnetes kordades vähem. Ühendusi vähem, seoseid vähem, vähem jääb ka infot meelde.

See tähendab, et tugevad turjapinged ei ole ainult valusad ja ebameeldivad, vaid mõjutavad otseselt aju võimekust, mõelda, luua, meelde jätta ja meenutada. 

"Mul on pea paks. Lihtsalt enam ei saa aru. No ei tule meelde."  Ei olegi võimalik, kui sa jätkad samamoodi pingutamist. Tee väike paus. Lõdvestu, joo vett, tee mõned õlaringid. Kui oskad, tee lühike turja ja kaela massaaž. Vähenda oma turjapingeid, kuigi see võib olla "ebanormaalne".

Kel on  huvi ja tahtmist oma turjapingeid ise õppida vabastama, siis seda on võimalik teha Studio 108 toimuvatel kursustel.  Järgmine "Turjapingete vabastamise kursus " toimub 5. aprillil, kell 11.30.

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700