Autor: Raimo Ülavere • 15. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas 10 päevaga on võimalik oma õnnetaset tõsta?

Raimo Ülavere
Foto: Andres Haabu
Eelmisel nädalal algatas koolitaja ja coach Raimo Ülavere pilootprogrammi "10 päevaga õnnelikumaks", millega on hetkeseisuga liitunud ligi 300 inimest.

Raimo Ülavere kommenteerib pilootprogammi "10 päevaga õnnelikumaks" algatamist järgnevalt:

Olen elukutse tõttu sattunud lugema üsna suurt hulka uuringuid, mis räägivad õnnest. Mis see on, kuidas tekib, millest koosneb jne.  Ma pole küll juhtunud lugema õnne definitsiooni, mis kätkeks endas seda aimdust, mis mul endal seoses õnnega on ja kas seda ongi võimalik kirjedada? Kõige pragmaatilisem määratlus, mida olen kohanud, on: õnn on ajutine rahulolu.

Küll aga tekkis mul soov katsetada, kas siis päriselt ka need toredad uuringud tõele vastavad, kas inimeste õnnetunne - antud kontekstis väiksem stress, rohkem rahulolu hetki - päriselt ka tõuseb, kui ta hakkab pöörama rohkem tähelepanu asjadele, mis uuringute järgi seda õnnetunnet tekitavad. Füüsiline aktiivsus, aitamine-kiitmine, mediteerimine, millegi uue õppimine, piisav uni  - need on asjaolud, mis peaks olema (uuringute järgi) ühed tugevamad rahulolutunde tekitajad.

Eks kuskil taustal on ka ilmselt minu usk sellesse, et need asjad päriselt ka aitavad. Ent esialgu on selle asja mõte siiski vaid katsetada ja vaadata, mis saab. Üritan ka mitte eeldada, et see kindlasti päriselt ka töötab ja inimesed ongi juba 10 päeva pärast veidi õnnelikumad. Ehkki loodan seda ikka.

10 päevases pilootprogrammis "10 päevaga õnnelikumaks" osalemine näeb välja nii:

1. Liitud meililistiga.

2. Saadan sulle kahest küsimusest koosneva enesehinnangu testi sinu õnnetaseme mõõtmiseks.

3. Saadan sulle 10 päeva jooksul iga päev 5 küsimust, mis puudutavad tegevusi, mis teaduslikele faktidele tuginevalt peaksid tõstma sinu õnnetaset. Vastamine võtab aeg u 2 minutit.

4. Saadan programmi lõpus uuesti sinu õnnetaset puudutava küsimustiku.

Teen oktoobris vastuseid vaadates kokkuvõtte ja siis on ka ehk olemas vastus küsimusele: kas on võimalik 10 päevaga inimese õnnetaset tõsta?

PS! Kõik vastused on anonüümsed, ka mina ei saa kuidagi tuvastada, kes kuidas vastas.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700