Autor: Raimo Ülavere • 15. detsember 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kiri juhile: palun lõpeta veidrate motiveerimise tehnikate kasutamine

Koolitaja Raimo Ülavere
Foto: Andres Haabu
Sinu ees on Kiri Juhile palvega lõpetada ära kolme asja tegemine. Kirja vahendab koolitaja Raimo Ülavere.

Nii algab emotsionaalne kiri Susan Fowleri (motivatsioonist rääkiva värske bestselleri “Why Motivating People Doesn't Work” autor) sulest, mis äratas minu tähelepanu nii sisult kui vormilt, kirjutab koolitaja Raimo Ülavere.

Tegu on minu arvates vahva artikliga ja olgu ta siis allpool pea tervikuna sinu ette toodud.

Sinu motiveerimise taktikate mõju on tegelikult vastupidine loodetule, jätkab Fowler. Ma pakun sulle veidi abi, et saaksid mind aidata ja lõpetada kolme asja tegemise…

1. Lõpeta minu tulemustele kihutamine

Või õigupoolest, keda ja mida sa tagant kihutad? Kui sa tahad mind tagant kihutada, siis miks sa arvad, et ma ise ei suuda tulemuste poole liikuda? Kust on pärit sinu arusaam, et mind tulemused huvita? Kas sa usud, et sind huvitavad tulemused ja mind mitte? See tulemustele tagant kihutamine tundub nagu piitsaga vehkimine – äkki vastasel korral ma istuks päev läbi pöidlaid keerutades?

Võib-olla on sul hea teada, et motivatsiooni uuringute kohaselt olen ma valmis palju panustama ja tegema, kui sellel on minu jaoks oluline tähendus. Seega selle asemel, et piitsaga tagant kihutada, ehk aitad mul näha ja tunnetada seost minu tegemiste ja tähenduslikkuse vahel. Mis oleks kui teeksime ühe vestluse ja räägiksime, miks tulemused on mulle olulised ja tähenduslikud? Kui ma tunnen, et panustan ja teen, siis pole mind vaja tagant kihutada.

2. Ära ütle enam “hoian sind vastutavana”

Miks sa seda ütled? Miks sa eeldad, et ma ei hoia ennast ise oma töö eest vastutavana? Millised uskumused minu võimekusest ja tahtest jõuda meie kokkulepitud ootusteni on sind viinud mõttele, et pead minu vastutust eraldi rõhutama? Miks sa pead mulle ütlema, et “hoian sind vastutavana”? Seepärast, et mind ei saa usaldada? Seepärast, et vean sind alt? Seepärast, et minu pinge alla panek paneb mind rohkem või kiiremini või paremini tööle?

Võib-olla on sul huvitav teada, et motivatsiooni uuringu järgi lisapinge panemine “hoian sind vastutavana” öeldes tõstab tõenäosust, et ma ei saa hakkama sellega, mida sa soovid. See vähendab minu tunnetust autonoomia – vabadus teha oma valikuid ise -, töö tähenduslikkuse ja kompetentside kasutamise vajaduse suhtes, kolme asja suhtes, mida iga inimene vajab maksimaalse pingutuse tegemiseks. Ja nüüd võib juhtuda, et ma ei tee tööd seepärast, et olen valinud seda teha, vaid seepärast, et kardan, mis juhtub siis, kui ma seda ei tee. Kui minu motivatsiooni põhivajaduste alused on õõnestatud, siis väheneb ka energia, vitaalsus ja heaolu tunnetus, mida mul on vaja just sinu poolt oodatud tulemuste saavutamiseks. Kui me jõuame kokkuleppele ootustes ja minu põhjustes nende saavutamiseks, ma valin hoida ennast vastutavana, tasun sulle usaldusega ja näitan ning kasutan oma oskusi.

Mis toob mind viimase asja juurde, mille tegemise sa loodetavasti lõpetad.

3. Lõpeta ära minu loopimine porganditega

Tuleb välja, et sa eeldad, et ma ei saavuta oma eesmärke, kui sa ei maksa mulle töö tegemiseks altkäemaksu. Sa lubad mind edutada, tõsta palka, või tõsta minu boonust, kui teen seda, mida sa tahad, et ma teeksin. Sa oled nii kõvasti porgandimaailmas sees, et need on iroonilisel kombel muutunud turjal tantsivateks keppideks – tekkinud ülisuur surve võita, koguda või saada rohkem porgandeid. Pihin sulle. Ma olin porganditest sõltuv. Kui aga tuli kriis, siis imestasime kõik, kuhu on kadunud meie energia, kui firmal enam porgandeid polnud võimalik pakkuda.

Võib-olla on sul huvitav teada, et motivatsiooni uuring näitab, et ma töötan tõepoolest pikka aega millegi nimel – ent see ei ole porgand. See ei ole nurgapealne kabinet või rohkem raha. Muidugi, ma võtan need vastu kui pakutakse, ent see on kurb tööpäev, kui ma annan oma parima ainult nende asjade nimel. Mida ma, õigupoolest me kõik, töökohalt ootame, on autonoomia tunnetus, tähenduslik suhestumine töösse ning võimalus kasutada oma võimekust. Kuid kui need kolm asja on takistatud, võtan ma selle, mida saan… ja sageli kannatan tagajärgede all. Kannatad ka sina. Minu negatiivse energia, minu heaolu puudumise, loovuse kahanemise, fookuse puudumise ja isegi minu füüsilise ja vaimse tervise halvenemise tõttu.

 

 

Loe lisaks www.mindsweeper.ee/blogi.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700