Autor: Mihkel Kangur • 5. november 2019

Avalik esinemine – sotsiaalne oskus, mis teeb sind rikkamaks

Investeerimisgurult Warren Buffetilt küsiti, mis on üks oskus, millel on otsene kasu sissetulekule. Mis te arvate, mis ta vastas? Ta ütles, et avaliku esinemise oskused tõstavad tema silmis inimese erialast väärtust isegi kuni poole võrra.
Koolitaja Mihkel Kangur
Foto: Erakogu

Kes on võtnud väljakutse vastu ja arendanud end pädevaks esinejaks, need teavad, et see on tõsi. Juba see tekst tunnetab endal kahtlustavat pilku – kuidas see esinemisoskus siis täpsemalt mind rikkamaks siis teeb? Esitan mõne näite.

Tahad end tasuta turundada?

Pole vist palju ettevõtjaid, kes poleks mõelnud Facebooki või Google’i reklaami ostmisele. Kui sukeldume turundusmaailma, siis märkame peagi, kui keerukaks see läheb ning kui paljudega me virtuaalmaailmas tähelepanu eest võitleme. Aga kui paljud on võtnud riski ja teinud mõnel seltskondlikul viibimisel 3–8-liikmeliste gruppide ees tutvustuse oma ettevõttele?

Spontaansed enesetutvustused erinevatel formaalsetel või mitteformaalsetel kohtumistel on suurepärane turundusplatvorm, mida kasutatakse pigem harva kui tihti. Seal ei ole konkurentsi. Eriti kasulik on see väike- ja mikroettevõtjatele.

Tahad ühe päevaga koguda sada müügivõimalust?

Minu Leedu kolleeg tegi asja lihtsaks. Konverentsidel on ainult kolme tüüpi esinejaid:

- spetsialistid – neil on kuldaväärt teadmised oma valdkonnas, aga nad on kohutavad esinejad;

- spetsialistid-esinejad – neil on teadmised ja nad on õppinud oma sõnumit jagama;

- esinejad – nad on suurepärased avalikud kõnelejad, kuid neil on harva midagi sisukat öelda.

Sul ei ole aega, et saada väga heaks esinejaks, kellel publik alati käes on. Aga sulle pole kasulik olla ka hea spetsialist, keda on keeruline kuulata. Avalik esinemine on distsipliin, mida saab treeningu käigus omandada. Täiesti sellisel tasemel, et nopid pärast kontakte ja teed ühe kuu müügitöö päevaga ära.

Tahad tõusta karjääriredelil?

Avaliku esinemist premeeritakse sageli heldelt. Julgus olla inimeste ees ja sellega hästi toime tulla on märk teatud sorti autoriteetsusest. Tõus karjääriredelil nõuab sageli oma teadmiste jagamist suurema hulga inimestega.

On väga palju teemasid, mida on kohane esitada just konkreetse valdkonna juhil. Kellelgi teisel pole nii täpset ülevaadet kui temal. On väga tõenäoline, et karjääriredelil tõustes jõuame sagedamini olukordadesse, kus avalik esinemine on vältimatu.

Olgu selleks spontaanne reklaam klassikokkutulekul, erialane esitlus sinu valdkonna konverentsil või soov tõusta karjääriredelil – avalik esinemine on oskus, mis viib sind kaugemale.

Tule Mihkel Kangurit kuulama 13. novembril toimuvale Koolituskonverentsile 2020!

Konverentsil on palju põnevaid tippkoolitajaid, viis ägedat töötuba ja mõnusad peasaali esinejad. Rohkem infot saad SIIT!

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700