12. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas täita oma uusaasta lubadust taas trenni minna?

Nüüd, kui oleme otsustanud alustada uuesti füüsilise treeninguga, tuleks kõigepealt maha istuda ning mõningad asjad endale selgeks teha. Alljärgnev jutt ongi sellest, kuidas leida motivatsiooni, et Sinu treeningud õnnestuksid.

Pilk endasse. Esmalt mõtle läbi, mida tahad saavutada, millega tegeleda, millised on Sinu võimalused ning mida oled valmis eesmärkide saavutamiseks tegema.

 

Tea oma eesmärke. Sa ei jõua kuhugi, kui ei ole paika pannud sihtpunkti. Esmane soovitus – ole realistlik. Otsusta, mis on ülejõu käiv ning mis teostatav. Tihtipeale on eesmärgid liiga kõrged ja kättesaamatud, nendeni jõudmiseks tuleb teha palju tööd. Kui sead endale vaheeesmärgid, olgu see siis ainult nädalake või paar kuud treeningut, siis kindlasti saavutad selle, mida oled plaaninud. Ei teki tüdimust ning motivatsioon säilib.

 

Leia see päris “oma”. Mitte midagi ei saa teha vastumeelselt. Vali spordiala, millega Sulle tõesti meeldib tegeleda ja tunne sellest mõnu.

 

Arenda ennast. Õpi tundma spordiala, millega tegeled. Abiks on kindlasti vastavasisulised ajakirjad, raamatud, interneti leheküljed. Lisaks tavatreeningule võiksid omandada teadmised erinevatest treeningvahenditest ning esmaabist vigastuste korral. Treeningsaalis kasuta julgesti personaaltreeneri abi, et jõuaksid kiiremini oma eesmärkideni.

 

Koosta programm. Kui oled algaja, siis ka alusta algaja programmiga. Arendavad muutused treeningprogrammis tuleks teha iga 4-8 nädala tagant. Niimoodi areneb Sinu keha ja Sul ei teki tüdimust. Kuid kindla programmi järgimine ei kehti ainult jõusaalis, vaid kogu päevaplaanis. Igapäevane kerge füüsiline koormus ja tervislik toitumine peaks saama Sinu elustiiliks!

 

Alusta aeglaselt vältimaks läbipõlemist. Hea on alustada entusiastlikult ning teha kohe tugevad ja rasked treeningud. Sellel on kaks tagajärge ja kumbki neist ei ole suurepärane vorm. Esiteks, läbipõlemine ja teiseks, ületreenitus. Läbipõlemisega võivad kaasneda ka vigastused. Sportlaste põhitõde – alusta aeglaselt, kuid järjepidevalt, siis on ka tulemused püsivamad.

 

Leia sobiv mõõduvahend. Tihtipeale inimesed, kes soovivad kaalust alla võtta, kaaluvad enda liiga sageli ning ootavad kiireid tulemusi. Kaal ei pruugi olla parim edusammude näitaja. Seepärast peida see ära, kuid hakka kaalulangust jälgima riietega. Kui oled edukalt treeninud ja järginud tervislikku toitumist, on vanad riided on kindlasti suureks jäänud ning pead muretsema endale 1, 2, või isegi 3 numbrit väiksemad. Sinu üllatuseks ei pruugi kaal olla üldsegi mitte langenud. Lihtsalt oled vorminud oma lihaseid ja vähendanud keharasva.

 

Ära heida meelt. Kas riided ei istu hästi või kaalule ei taha astudagi? Ära muretse, need ei ole ainsad viisid, et märgata edusamme treeningus. Pea treeningpäevikut. Sinna võiksid isegi lisada pildi, mis tehtud enne seda kui alustasid treeningutega ja tervisliku eluviisiga. Päevikusse kirjuta üles, mis trenni teed, kui sageli, kui suure intensiivsusega jne. Pane kirja ka toidud, mida tarbid ja arvuta kaloreid (samas jälgi, et süsivesikud, valgud ja rasvad oleks tasakaalus).

Tee iga 4 nädala möödudes väike ülevaade, kas Sinus on toimunud mõningaid muutusi. Kindlasti on, kuigi see ei pruugi kajastuda kaalu ja riiete numbrites.

 

Võta sõber kaasa. Kahekesi koos on lihtsam treenida. Olgu siis Sinu kaaslaseks sõber, personaaltreener või terve saalitäis treenijaid, kellel samad eesmärgid. Nii saad küsida/jagada kasulikku informatsiooni, kuidas saavutada/oled saavutanud oma eesmärgid.

 

Premeeri ennast. Isegi siis, kui oled alles saavutanud vaheeesmärgi. Osta endale mõni väike kingitus, mis teeb meele heaks. Võid endale lubada midagi maitsvat ja keelatud, kuid siiski mõõdukalt.

Jõudu ja jaksu kõigile treenijatele ja alustajatele!

Autor: Lemmi Kann, Sparta spordiblogi - Argo Ader

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700