13. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Heaks suhtlejaks saab harjutades

Sirje Tammiste
Foto: Meeli Küttim
Kui liivakastis olid ühed reeglid ja kooli ajal teised, siis täiskasvanuks saades on vaja õppida selgeks kõik suhtlemist mõjutav detailide-nüanssside vikerkaar, et oma karjääri edendada, kirjutab personalikonsultant Sirje Tammiste.

Kui liivakastis olid ühed reeglid ja kooli ajal teised, siis täiskasvanuks saades on vaja õppida selgeks kõik suhtlemist mõjutav detailide -nüanssside vikerkaar, et oma karjääri edendada. Ma ei tea töökohta, kus suhtlemine ei oleks vajalik, mida kõrgemal ametikohal, seda enam saavutad läbi suhete.

Kuidas siis uusi suhtlemisoskusi õpitakse? Eelkõige teisi jälgides ja püüdes neid jäljendada. On suurepärane, kui satud tööalaselt kokku suurepärase suhtlejaga – kui näed-kuuled, kuidas ta osavalt inimestega hakkama saab, proovid ka ise üht-teist järele teha. Nii proovides hakkavad lõpuks asjad ka paremini õnnestuma.

Kui aga oled tagasihoidlik, pigem pelglik – kuidas siis hakkama saada? Usu, enesekindlus tuleb läbi harjutamise.  Kuulen neid lugusid palju – olin väga tagasihoidlik, sattusin müügitööd tegema, algul oli raske, ma ikka proovisin, aja jooksul õppisin nautima …  See ongi nii – läbi ise proovimise ja oma kogemuste saad kasvatada enesekindlust. Kui võtad pähe, et ma ei oska ja midagi ka oskamiseks ei tee, siis nii jääbki.

Need samad inimesed on rääkinud palju lugusid ka koolitustest, kus said erinevaid suhtlemisolukordi läbi mängida. Kui veel ka filmiti ja hiljem arutati, oli küll suur pinge, kui lõppkokkuvõttes oli see väga-väga kasulik. Kuid neid harjutamisi nn. labori tingimustes, nagu koolitus ju on, peab olema rohkem kui üks. Vajalik on kordus. Nagu autojuhtimise õppimisel. 

Seepärast julgen kõikidele soovitada – proovi ja harjuta, kui õpid erinevate inimestega enesekindlalt suhtlema, edeneb ka Sinu karjäär. Leia ikka ja jälle võimalus ka koolitustel osalemiseks. Olulist abi oma oskuste parandamisel saad koolitustest, kus antakse võimalus praktilisteks harjutusteks ja võimalus end kõrvalt vaadata. Need on videotagasisidega koolitused, mis palju edasi aitavad. Võta risk koolitusel end proovile panna, päris elus saad veel oskusi lihvida.

Just selliseid mõtteid kuulsin ma ka mitmelt kandidaadilt, kellega hiljuti tööintervjuusid tegin. Tunnistan, see oli kui muusika minu kõrvadele – teen ju ka ise videotreeninguid. Ikka vahel mõtlen, kas on neist ka abi. Selgub, et ikka!

Autor: Sirje Tammiste, personalibüroo juhataja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700