Autor: Lea Kalda • 19. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas ennast töövestluseks ette valmistada?

Vestluse eesmärk on hinnata vastastikkust sobivust – kuivõrd sobid Sina ettevõttesse ja kuivõrd on ettevõte sobilik Sinule. Ole sina ise!
Foto: shutterstock.com
Kandideerimine võib olla emotsionaalselt ärev ja kui Sa tead, mis Sind ees ootab, aitab see pingelist olukorda ehk leevendada. Talent Milli värbamisjuht Lea Kalda jagab mõned kasulikud näpunäited, mis võiks Sul aidata end tööintervjuuks paremini häälestada.

1. Mõtle rahulikult läbi, millisele ametikohale Sa kandideerisid. Vaata üle kuulutus, kuidas ametikohta kirjeldati ning millised olid ettevõttepoolsed ootused. Uuri ettevõtte tausta. Tutvu nende kodulehega, googelda ning kui tead kedagi, kes on antud ettevõttes kunagi töötanud või töötab, siis võid kasu saada, kui tema käest lisainfot küsid. Nö oma inimene oskab kindlasti avada seda, milline on ettevõttes õhustik, millised suhted meeskonnas jne. Hoia siiski avatud meelt, kõik näevad asju läbi oma vaatenurga.

2. Vaata üle, millise CV ja kaaskirja Sa ettevõttesse saatsid. Kui kandideerisid ammu, võib see olla juba meelest läinud. Enda CVd uuesti lugedes on hea läbi käia oma töökogemused ning meenutada, millega nendel tööperioodidel kokku puutusid. Kas osalesid mõnes projektis, millised olid eredamad õnnestumised, mida oled juurde õppinud ning milliseid oskusi lihvinud. Kui tehtu üle mõtiskled ning mälusopist vastuseid otsid, tulevad need teemad ka vestlusel hõlpsamalt meelde.

3. Mõtle, milline kohtumine Sind ees ootab ning riietu kohaselt. Millist muljet Sa endast jätta soovid?! Tööintervjuu on ärikohtumine – püüa seda meikides ja lõhnastades meeles pidada.

4. Kontrolli üle, millal täpselt ja kus kohtumine aset leiab ning planeeri endale vajalik ajavaru. Hea on kohale jõuda mõned minutid varem. Võid vaid ette kujutada, mis tundega Sa vestluse laua taha istud, kui oled parklast jooksuga tulnud, treppidest üles kiirustanud ja hingetuna kohale jõudnud. Usu mind, see pole meeldiv ei Sinule endale kui ka vestluspartnerile.

5. Mäleta kindlasti inimese nime, kellega Sa kohtuma lähed ning salvesta ka tema number, et saaksid vajadusel kontakti võtta. Ideaalsel juhul ei lähe sul seda vaja, kuid kui tõesti midagi juhtub on hea, kui saad endast märku anda. Olen saanud ärevaid kõnesid nii autoavariidest, ummikutest kui ka bussist maha jäämistest.

6. Usalda vestluspartnerit. Väike ärevus on tavapärane – hea intervjueerija oskab pinged ilusti maha võtta ning Sind vestlusele häälestada. Usalda vestluspartnerit ning lase temal kohtumist ja jutuajamist juhtida.

7. Vestluse eesmärk on hinnata vastastikkust sobivust – kuivõrd sobid Sina ettevõttesse ja kuivõrd on ettevõte sobilik Sinule. Ole sina ise. Ära müü ennast üle. Vastasel juhul hammustatakse sellest varem või hiljem läbi.

8. Kuula rahulikult, mida Sinult küsitakse ning püüa vastata võimalikult täpselt. Võib juhtuda, et tuleb ette küsimusi, millele Sa ei oska kohe ja kiiresti vastata. Kui vajad hetke, et mõelda ja meenutada, siis nii ütlegi. Samuti tea, et on küsimusi, millele Sa ei pea vastama – näiteks laste, usu jne kohta. Kui sul tekib kahtlus, kuidas antud teema kandideerimise ja tulevase tööga seotud on, siis võid seda täpsustada.

9. Kasuta kindlasti võimalust ise küsimusi küsida. Hea, kui need ei puuduta pelgalt palga või hüvede teemat. Küsimused võiksid olla suunatud näiteks tööülesannete täpsustamiseks, ettevõttest ja meeskonnast ülevaate saamiseks või ka näiteks mõistmaks, mida tööandja ise otsitavas inimeses hindab.

Loe lisaks: leakalda.com

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700