Autor: Ann Vainlo • 15. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mida vahvat teha jaanipäeval?

Vanarahva sõnul ei või keegi jaanitule äärde jätta minemata, muidu kummitab laiskus ja unisus terve aasta.
Foto: Jaanituli Eesti Vabaõhumuuseumis
Kohe on saabumas eestlaste olulisim pidupäev - jaanipäev. Aasta lühimal ööl süttivad lõkked kaunites paikades ja vanarahva sõnul ei või keegi jaanitule äärde jätta minemata, muidu kummitab laiskus ja unisus terve aasta.

Kui veel plaani pole või tahaks sel aastal midagi teisiti teha, siis allpool pidupaev.ee poolt jaanipäevaks mõned ideed ja kohad üle kauni Eestimaa.

Kostüümipidu

Jaanipäeval on nii mõnelgi aastal olnud sama temperatuur, mis jõululaupäeval. Sestap sobib kostüümipidu jaanipäeva kui valatult. Mida rohkem riidekihte, seda soojem ju on. Jaanipäeva, kui pööripäeva ümbrusse, sobivad eriti hästi müstikaga looritatud teemad - kõik haldjate, paharettide, nõidade jmt seotud. Selliste teemadega saab lisada jaanipäeva tavarepertuaari huvitavad ja naljakad riitused, ohverdamised ja nõidumised. Võistelda võib näiteks selgeltnägemises (kes arvab kõige paremini ära, mis on tagurpidi pööratud ämbri all) ja kotijooksu asemel luuajooksus. Samuti on tulepüha juures sobivateks teemadeks punane värv ja keskaeg. Mõned humoorikamad seltskonnad on eriti jahedatel jaanipäevadel ka jõuluteemalist pidu pidanud - koos jõuluvana ja kuusega muidugi. Toredaid kostüüme jaanipäevaks võib leida kapipõhjast, vanavanemate või sõprade käest. Kindla peale minek on muidugi kostüümilaenutused. Vaata näiteks värvikaid võimalusi Teoteatri kostüümilaost.

Jaanipäev kontserdiga

Ajavahemikul 17.-23.06 toimub Eestimaal suisa kaks festivali.

Suure-Jaani Muusikafestival, kus traditsiooniliste klassika ja jazzkontsertide kõrval toimuvad kontsertetendused ja lõunatunnid kohvikus Arturi Juures, kus interpreedid ja heliloojad räägivad muusikast ning oma tegemistest. Festivali suurim magnet on 2003. aastast korraldatud päikesetõusukontsert, mis toimub 23. juunil kell 3 öösel Hüpassaare rabasaarel. Festivalikavaga saab tutvuda siin.

Valgete Ööde Festival Viimsi Vabaõhumuuseumis toob kokku hea muusika ja muhedad inimesed. Kohal on Eesti parimad artistid:

R 17.06 kell 20:00 Jüri Pootsmann Bänd & DAGÖ

L 18.06 kell 20:00 Mick Pedaja

P 19.06 kell 13:00 Perepäev ja lasteetendus „Kaks päeva maal“, erikülaline MeisterJaan

N 23.06 kell 19:00 Viimsi Jaanituli – Folk Higlights Orchestra & Traffic, õhtujuht Mait Trink

Rendi jaanipäevaks sõpradega maja

Naudi lihtsalt ühist olemist. Soovi korral saate ühiselt kokata, suvemänge mängida ja veemõnusid nautida. Järveveere Puhkekeskus ootab teid ilusate majadega Võrtsjärve ääres.

Avalikud jaanituled

Suuremad jaanituled süüdatakse reeglina igas külakeskuses. Esimesed pidulised alustavad juba kolmapäeval, 22.juunil, kuid enamasti alustatakse pidudega jaanilaupäeval, 23.juunil ajavahemikul kell 18-19. Lõkked süüdatakse kella 21 paiku.

Kolmapäeval 22.06

Vanamõisa jaanisimman Saue vallas, Vanamõisa vabaõhukeskuses

Peaesinejad KUKERPILLID ja folkgrupp UPPSAR – POPFOLK tantsulavastusega: „Päris Armas Sõbralik Kamp“. Õhtut juhib Sven Sumberg. Lastele lasteprogramm, võistlused, auhinnad.  Avatud on Vanamõisa miniloomaaed jpm. Vaata täpsemalt siit.

Spido sõprade JAANITULI Oela Külaplatsil Raplamaal

Väikeses, kuid toimivas külakogukonnas ootavad teid erinevad bändid, nii et jalga saavad keerutada erinevate stiilide austajad. Õhtut juhib Carl Alas. Esimene bänd alustab kell 18.00 ja loomulikult ootavad pidulisi jaanipäevale kohased võistlused, mängud, jõukatsumised. Parimatele lubatakse ka auhindu! Täpsem info siit.

Neljapäeval 23.06 Eesti Vabaõhumuuseumi jaaniõhtu

Nii sisukat jaanitulede võrgustikku kohtab harva! Kes siis veel peaks andma ülevaate Eestimaa erinevate piirkondade jaanipäeva traditsioonidest ja kommetest, kui mitte meie pärimuskultuuri kandev Eesti Vbaõhumuuseum. Pidupäev saab alguse kell 19.00 jaanitulede süütamise rongkäiguga peaväravast. Jaanituled süttivad Nätsi tuuliku lava juures, kiigeplatsil ja külaväljakul. Terve muuseum kihab tegevusest nii noortele kui vanadele. Vaata täpsemalt siit.

Viljandi jaanituli Viljandi järve rannas

Pööripäeva tähistamine saab alguse juba kell 13.00, mil toimuvad tegevused kogu perele Bangalo juures. Kell 20.00 saabub võidutuli ja süüdatakase jaanilõke. Esinevad rahvatantsurühm Pärilised ja erinevad bändid, tantsuhuvilised peaksid saama varbad villi tantsida küll. :) Vahepaladeks tantsumuusikale ootavad täiskasvanuid lustlikud rahvamängud. Pärast südaööd mängib plaadimuusikat DJ Tõnis Kotsar. Jaaniõhtut juhib Jaan Kirss.

Saku valla jaanituli Üksnurme Rehe küünis Harjumaal

Tallinnast vaid 15-minuti autosõidu kaugusel ootavad atraktsioonid lastele, ronimissein adrenaliinijanustele, tantsulõvidele mängib ansambel Folksell. Õhtut juhib Allan Kress.

Nii, et kui laiska ja unist aastat ei soovi, siis igal-juhul lõkke äärde!

Vaata lisaks ideid suvisteks tegevusteks ja peokorralduseks portaalist www.pidupäev.ee.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700