Autor: Lea Kalda • 16. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Töö kohandamine – kuidas leida oma töös suuremat tähendust

Lea Kalda, Talent Mill värbamisjuht/karjäärinõustaja
Nii mõnigi meist on ilmselt vahel tundnud, kuidas töö on surmani ära tüüdanud ja tihtipeale nähakse lahendust töökoha vahetuses. Aga võib-olla ei ole asi sugugi nii hull? Võib-olla tooks töö taas sära silmi, kui seda enda jaoks lihtsalt veidi ümber kohandada?

Hetkeks aega maha võtma ja endaga kaasa mõtlema kutsub sel teemal värbamisjuht/karjäärinõustaja Lea Kalda personaliotsingufirmast Talent Mill.

Kuhu sa oled oma tööelus praeguseks välja jõudnud – tead sa? Tunned sa, et oled midagi saavutanud? Oled sa saanud tegeleda sellega, mis sind inspireerib ja rõõmustab? Või ehk on midagi puudu – tühimik, mis vajab täitmist? Oskad sa täpselt välja tuua, mis puudu on? Ehk on sul kõhklusi valikute ja otsuste osas, mida sa teinud oled? Oled sa mingil maal kaotanud sihi, usu ja tähenduse? Sellisel juhul on praegu just õige aeg natuke järele mõelda.

Uuringutes on kinnitust leidnud, et oma töös tähenduslikkuse tunnetamine tõstab motivatsiooni, annab jõudu, suurendab tööga rahulolu. Mida saad sa ise ära teha, et kõike seda enam nautida? Esimese sammuna julgustan ma sind mõtlema tähendusliku karjääri idee peale: mida sina selle all mõtled, mida see sinu jaoks tegelikult tähendab – tähenduslik karjäär.

Soovitan vaadata kaugemale ametinimetusest ja töötasu suurusest, mõtle näiteks suhete peale meeskonnas. Oled sa osa tiimist, kus valitseb vastastikune lugupidamine ja austus? Saad sa oma ülemusele alt üles vaadata, on sul temalt õppida? Tunned sa, et nad on sinu inimesed? Või näiteks sinu teadmised-oskused – saad sa rakendada oma tugevusi, näed enda jaoks piisavalt väljekutseid, on sul võimalik õppida ja areneda? Milline töö iseloom sulle sobib? Meeldib sulle, kui sinu vastutada on konkreetne kitsas valdkond, või vajad mitmekülgsust ja vaheldusrikkaid ülesandeid? Kui sa vaatad suurt pilti, siis usud sa ettevõtte visiooni? Kas ettevõtte väärtused ühtivad sinu enda omadega? Tunned sa end selles organisatsioonikultuuris hästi?

Võib-olla tuleb sulle kasuks, kui sa vastused enda jaoks kirja paned. Kui soovid, siis tee seda! Hiljem, kui märkmeid läbi vaatad, joonistub kindlasti välja mingi muster. Tekib selgem tunnetus, mis on sinu jaoks olulisim, millises valdkonnas on suurem tühimik ja kuhu peaksid enam oma tähelepanu tulevikus suunama.

Nüüd, kui sul on selgem arusaam hetkeolukorrast, mis siis järgmiseks? Kuidas edasi?

Mina usun, et kui sa midagi väga tahad ja oled valmis ka selle nimel tegutsema, siis sa seda ka saad. Sul on võimalik mõjutada oma töö olemust, nihutada piire – mõnes valdkonnas kindlasti, kui mitte kõigis.

Tööülesanded. Mis on sinu kirg? Pea iseendaga nõu, mida sulle tõeliselt teha meeldib. Võib-olla naudid sa väga kliendisuhtlust ja teiste abistamist või pakub sulle rahulolu protseduuride loomine ja juhendite koostamine või hoopis andmeanalüüs? Kui hetkeks on pea tühi ja justkui ei oskagi midagi kindlat välja tuua, võib sul kasu olla sellest, kui mõtled oma eelmise töönädala peale ja meenutad ülesandeid, millega kokku puutusid ja mille tegemisest rõõmu tundsid. Jah, oma kire leidmine on oluline, ent kuskilt jookseb piir. Kui sinu mõte rändab seda rada, et sinu üks ja ainus kirg on tuulelohede lennutamine, siis seda võib olla keeruline üks ühele töö ja teenimise konteksti üle tuua.

Ja veel, mõtiskledes oma praeguse töö peale … ära heida meelt, kui see pole seni olnud sobivaimast sobivam. Sul on võimalik oma oskusi arendada ja leida uut hingamist. Mis võiksid olla need sammud, mille tulemusena saaksid tunda taas suuremat rahulolu? Mida sa tahaksid muuta? Ülesannete ja vastutusvaldkondade puhul võib olla hea mõte arutada olukorda oma ülemusega või ettevõtte personalitöötajaga. Kui sa õigele inimesele oma vajadusi ja soove ei avalda, siis ei muutu kunagi midagi. Ehk leiate koos vesteldes võimalusi, kuidas saad panustada mõnes projektis, võtta vastu meelepärase lisaülesande või kas või pakkuda kellelegi abi oma erialateadmistega.

Suhted. Sul ei ole võimalik muuta teisi, kuid sa saad muuta iseennast, oma uskumusi ja hoiakuid. Sa saad anda oma panuse koostöösuhete loomisesse meeskonnas – suhtle teistega, paku oma abi vähem kogenud kolleegidele, jaga oma teadmisi uute töötajatega. See aitab luua usaldust, paremat teineteisemõistmist ja kokkuvõttes mõnusamat õhustikku. Usun, et uus kvaliteet suhtluses pakub ka sulle endale suuremat rahulolu ja mõjutab kõiki sinu ümber.

Tähendus. Kuidas sa oma töö tähendust tervikuna tunnetad? Millist mõju sinu töö avaldab? Sul võib olla päris keeruline näha oma töö suuremat mõju või laiemat pilti, kui keskendud kitsalt oma igapäevastele ülesannetele. Samas, kui püüad vaadata suurt pilti, võid avastada, et sellel, mis on sulle tundunud üha rutiinsema ja tühisemana, on suur mõju ja tähtis roll. Sa ei ole lihtsalt analüütik, sinu töö tulemus annab olulise sisendi neile, kes teevad analüüsi tulemuste põhjal ettevõtte jaoks olulisi otsuseid. Samuti ei ole sa lihtsalt klienditeenindaja – sa lahendad inimeste jaoks igapäevaelus ette tulevaid küsimusi ning mõjutad oluliselt nende meeleolu oma positiivse hoiaku ja entusiasmiga. See nimekiri on lõputu. Seega, mis on sinu töö tegelik mõju ja tähendus? Kui avastad või mõtestad enda jaoks ümber oma töö tõelise olemuse ja mõju, tunned end kindlama ja motiveerituna.

Kui tunned, et jõud saab otsa, usk on kadunud ning mõtted keerlevad pidevalt ainult väljapääsu otsimise ja töölt lahkumise ümber, siis võta hetk, et mõelda, milliseid võimalusi sa endal eeltoodud ideede valguses näed. Lahkumine on kõige drastilisem samm, samas mõnel juhul ainuvõimalik lahendus.

Mina usun kindlalt, et kõik inimesed on võimelised leidma tõelist rahulolu ja tähendust oma töös. See tuleb sinust enesest, see sõltub sellest, kuidas sa iseend näed ja kuidas oma tööd mõtestad. Jah, tuleb ette päevi, kui sa võid tunda lootusetust, või hetki, kus vajad sõbralikku tuge ja julgustust – samas enamasti on see kinni vaid sinu enda mõtetes ja viisis, kuidas sa ise oled valinud asjadele vaadata.

Nii et alustuseks soovitaksin sul endalt küsida, mis pakub sulle sinu töös rahulolu. Kui vastus sind ei rahulda ja tunned, et midagi on siiski puudu, proovi järgida eeltoodud ideid. Pea seejuures meeles, kui teed plaane, siis asu ka tegutsema. Kui sa ei astu samme soovitud tulemuste suunas, siis ei muutu kunagi midagi.

Kui soovid teema kohta pikemalt lugeda, siis pakub sulle kindlasti huvi raamat „Job crafting and meaningful work” Berg, Dutton, Wrzesniewski.

Allikas: Lea Kalda blogi

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700