Autor: Kathleen Pajumaa • 18. juuli 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas kõige paremini iseendasse investeerida?

Foto: pixabay.com
Motivaatori turundusspetsialist Kathleen Kanervikko pakub välja neli viisi, kuidas sihikindlalt ja peatumatult oma eesmärkide saavutamise suunas liikuda.

Viimasel ajal, olles taaskord töise rutiini ning lopsaka igapäevase things-to-do-nimekirjade ori, on mind tabanud arusaam, kui vabastav ja võimas on omada selget pilti iseenda arengust, eesmärkidest ja igast võimalikust sammust oma saavutamata unistuste täideviimisel.

Olen nimelt taibanud, kui motiveeriv on tegelikult oma töised ülesanded virtuaalsel paberilehel maha kriipsutada ning vanast energiast uute ja värskete sihtide näol vabaneda. Tihtipeale olen mõelnud ka suurele pildile ja plaaninud üles märkida kõik oma selle elu plaanid, kavatsused ja eneseületuslikud teod, teadmata täpselt, kuidas seda igapäevaselt oma kiiresse elutemposse integreerida.

Vastuseks oma küsimusele sattusin hiljuti lugema Jon Westenbergi artiklit iseendasse investeerimise kohta ja olin lummatud tema läbimõeldud viisist, kuidas iga päev oma unistuste teostamiseks kas või natukene ära teha.

Jon nimelt väidab, et kogu oma elu kontrolli alla saamiseks vajame vaid nelja lihtsat ja kõigile arusaadavat sammu.

SAMM NR 1:KIRJUTA NIMEKIRI SAJAST ASJAST, MIDA SOOVID OMA ELU JOOKSUL PROOVIDA/SAAVUTADA/OMANDADA

Minu nimekirjas on näiteks järgmised punktid:

saada imeliseks lohesurfariks

käia iga talv mägedes lauda sõitmas

õppida postitantsu

lugeda läbi Bhagavad Gita

osaleda fotograafiakoolitusel

läbida Lõuna-Ameerika mootorrattal

... ja 94 muud punkti, millest igal aastal neli maha kriipsutades teen kõik oma unistused teoks juba 25 aastaga. Kas see pole mitte võimas?! Ja seda lubab teha vaid see, et mul on iga päev silme ees nimekiri, mis motiveerib mind astuma samme, mida ma muidu kunagi astuda ei mõistaks.

Kui põhjalik nimekiri valmis (minul läks sellega ligi neli tundi), tuleks kõik eesmärgid ilusasti kolme rühma jagada:

· asjad, milleks vajan teatud oskusi;

· asjad, mis saan kohe ära teha;

· asjad, milleks vajan aega.

SAMM NR 2:KUJUNDA ISEENDA OSKUSTE TABEL

Oskuste tabel on hea koht ülevaatuseks, milliseid oskusi sa oma plaanide täideviimiseks vajad ja mis ajajärgus on sul võimalik puuduvaid oskusi omandama hakata.

Oskuste tabel peaks jagunema kolmeks tulbaks:

- millest esimene koosneb kõigist oskustest, mida sa pead oma eesmärkide jaoks omandama;

- teine koosneb kõigist tegudest, mida sa saad vajalike oskuste omandamiseks ette võtta

- ja kolmas koosneb iseenda arengu analüüsimisest ning täpsema aja prognoosimisest, millal ja kuidas sa oma sihid ületad.

Seesama tabel on sinu uus teejuht su plaanide teokstegemisel. Võiksid lugeda ja täiendada seda igal nädalal, julgustades ja kiites iseennast vajalike sammude astumise eest.

SAMM NR 3:TEE TEOKS KÕIK EESMÄRGID, MIDA ON VÕIMALIK ÄRA TEHA JUBA OLEMASOLEVATE OSKUSTE JA VÕIMALUSTE BAASIL

Kui saad juba mõne sihi oma nimekirjas maha kriipsutada, annab see sulle hulgaliselt motivatsiooni ja säästab palju energiat, mis varem vaid unistamisele on kulunud. Oma nimekirja puhul saaksin kohe maha tõmmata näiteks järgnevad punktid:

1.    Teha üks loominguline joogavideo

2.    Maalida oma magamistoa seinale midagi ilusat

3.    Lugeda iga päev üks peatükk raamatust „Imede kursus”

Kirjuta ka enda nimekirjast kõik kohesed eesmärgid välja, sobita nad ilusasti oma graafikusse ja asu tegutsema! Lihtsalt unistades pole sa ju kunagi ühtegi arvet maksnud.

SAMM NR 4:LEIA IGA PÄEV AEGA EESMÄRKIDELE, MILLE SAAVUTMISEGA LÄHEB KAUEM JA MIS VAJAVAD PIDEVAT ETTEVALMISTUST

Kui meil ei ole selget pilti oma elust ja potentsiaalsetest võimetest, mis meie elule uue sihi annavad, siis jooksemegi nagu oravad rattas hommikul tööle, töölt trenni, trennist koju – iga jumala päev kuni pensionieani välja.

Samal ajal, kui lihtsalt otsustada minna hoopis hommikul trenni, et õhtune aeg perega veeta, et laste uinudes kümme minutit oma biograafia kallal nokitseda ja järgnevad kümme veidi mediteerida, siis lood sa juba muudatusi ja teed oma võimete piires reaalseid samme edasi.

Kuna argipäevaga kaasneb palju kohustusi, probleeme, üllatusi ja arusaamatusi, võime täielikult nende võrku langedes oma tegeliku elumõtte sootuks ära unustada. Seetõttu vajamegi igapäevast meeldetuletust ja väikeseid panuseid oma suurte unistuste realiseerimiseks.

Kui ka sina küsid endalt, kuhu see aeg alailma kaob, siis võta üks nädal ja kirjuta üles iga ebavajalik asi, mida sa päeva jooksul teed, ning seejärel leia võimalus see mõttetus hoopis millegi väärtuslikumaga asendada. Näiteks iseenda puhul avastan end mõnikord tunde lehitsemas erinevate joogakuulsuste pealtnäha täiuslikke elusid – selle aja saaksin potentsiaalselt hoopis kirjutamise, looduses veetmise või iseenda harimise jaoks ära kasutada.

Olles teadlikum oma ajast ja selle tähendusrikkusest oma elus ning omades selget pilti oma täieliku potentsiaali realiseerimisest, võib igaüks meist võimatuga hakkama saada. Luban Anton Hansen Tammsaarel lõpetada selle artikli oma tarkade sõnadega: „Midagi pole võimatu, niipea kui inimene hakkab sellest kord tõsiselt mõtlema.”

Allikas: Motivaator.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700