18. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: Vanalinna restoranid võluvad keskaegse interjööri, müstilisuse ja toitudega

Tallinna vanalinn kütkestab oma ajastutruu keskaegse vanalinna ja tugevate kivimüüridega. Alustades jalutuskäiku Viru väravate juurest, jõuate Vana turu platsile, kus märkate kindlasti maja, mille ees ripub punane piprakott. Sinna majja tasub sisse astuda, sest seal asub hiliskesk- ja renessansiaegne restoran Peppersack.

Peppersack on üle 10 aasta võlunud kliente rikkaliku toidu, ajastukohase muusika ning sõbraliku ja avatud teenindusega. Seal tunneb end mugavalt  nii 17. sajandi kaupmees kui ka aadlik.

Peppersack tähendab eesti keeles piprakotti ja on oma nime saanud 16. sajandi algul maja omanikuks olnud Hans Peppersacki nimest. Maja välisküljel rippuvat piprakotti tõmbas Hans kunagi vastavalt tehingule üles ning lasi alla. Nii sai ta kerge vaevaga piprakotid aita vedada ja oma rikkust suurendada.

Peppersacki restoran asub Tallinna vanalinnas aadressil Viru 2/Vana turg 6, mitmekülgse ja huvitava ajalooga majas. Mööbel ja interjöör on Põhja-Euroopa stiilis massiivne, kuid samas mugav. Kõrgete lagede all ja lubikrohvitud seinte vahel leidub ruumi nii suurtele gruppidele kui ka õdusaid ja romantilisi soppe pisematele seltskondadele.

Maja on hingelt renessanssiajastu kaupmehele omaselt uhke ja külluslik, ent samas rõõmsameelne ja alati sõpradele avatud. Ligi 300-kohalist restorani teenindab kaks kööki ja kolm baari. Teenindusmeeskonna riietuses on kasutatud tänapäevast tõlgendust 16.-17. sajandi  piprakaupmehe pereliikmete tava- ja pidulikust riietusest.

Läbi kolme korruse õhkub ajaloolist miljööd, igast ruumist leiab eest mõne põneva loo, mis lisab vürtsi salajaste retseptide järgi valmistatud rüübetele ja roogadele. A la carte menüüs on kanda kinnitanud Peppersack’i iseloomustavad vürtsikat maitseelamust pakkuvad supid, salatid, linnu- ja loomaliha ning piparkoogivürtsidega majakook. Kuna keskhilisajal polnud kombeks rikkalikumas lauas kastmetriipudega mängida, ei pea keegi ka siit restoranist tühja kõhuga lahkuma. Mitmekülgsel joogikaardil leiab teiste seas vaid Peppersack’ile iseloomulikke jooke: aperatiiv Piprakukk, ajalooliste retseptide järgi pruulitud majaõlu ja pipraviin meega.

Kui videviku saabudes õhtune Tallinn oma tuled süütab ja ööeluks uksed suleb, muutub meeleolu elavamaks ka Peppersackis  – renessansiaja härrasmehed oskasid nautida nii head toitu, uhket elu, daamide tähelepanu ja hoogsat kahevõitlust läbi meisterliku mõõgamängu ja vahva rusikatega vehklemise. Samuti ei puudu soovi korral eeskavast ka müstilised kõhutantsijad, rahvamuusikud ja rahvatantsijad.

Peomeeleolust lummatuna mööda Peppersacki põnevat maja ringi luusides leiate lihtsa vaevaga trepi, midamööda jõuab keldrikorrusele, restorani Kolme Konna Grill, mis on säilitanud hiliskeskaegse renessanssi hõngulise interjööri, pakkudes gooti võlvide all rikkalikku tänapäevast söögi- ja joogielamust.

Kolme Konna Grillis leidub ruumi nii suurematele, kuni 80 inimesest gruppidele kui ka romantilisi soppe ja omaette kambrikesi väiksematele seltskondadele. Toidud valmivad elaval tulel otse kliendi silme all ning valida on suure hulga lihatoitude vahel alates searibidest kuni konnakoibadeni.

Restoranidest väljudes ning Vana turu platsil ringi vaadates silmate kohe Peppersacki vahetus läheduses tänapäevasest modernsest maailmast pärlina teiste seas eristuvat Scheeli Restorani, mis ainsana pakub meeldejäävat kogemust juugendajast – kohvikute õitsemise ajast. Vana turg 2 asuv restoran sai nime Scheelide suguvõsa järgi, kes 20. sajandi alguses samas majas pangakontorit pidasid.

Restoran pakub naturaalseid, tervislikke ja ainult puhtaid maitseid. Menüü põhivalikust leiab värvirikkaid salateid, hõrgutavaid suppe, erilisi eelroogasid ning suussulavaid praade. Lisaks tordid, koogid ja trühvlid, mis magusasõpradel keele alla viivad.

Menüüle suurepäraseks toeks olev joogikaart on mitmekesine – joogiks saab valida nii traditsioonilist Eesti õlut, kokteile ja veini kui ka kohapeal loodud janukustutajaid. Scheeli muudab iga sünnipäeva, firmapeo või pulma meeldejäävaks ja eriliseks.

Enne majast väljumist  tasub kindlasti läbi lipsata samas majas asuvast kohvikust, et teepeale soe sai või pirukas ja kuum kohvi kaasa haarata. Kõik Peppersacki pagaritooted valmivad kohapeal üle linna tuntud kondiitrite käe all ning nende maitsvad kringlid on saanud juba omaette legendiks. Suussulavad saiakesed ootavad teid juba hommikul kella 8st...

Mööda kaunist Tallinna vanalinna edasi jalutades astuge kindlasti sisse ka Vabaduse väljaku lähedal Rüütli tänav 11 asuvasse Restorani Grillhaus Daube, mis asub 18. sajandil rajatud majas. Kaheksa aastat tegutsenud restoran asub läbi kahe korruse: alumise korruse saalis saab nautida elavat kaminatuld, ülemise saali akendest aga vaadet Niguliste kirikule. Mahlakad ribid, kalaroad, steigid ja muud suurepärased grilltoidud valmivad lava-grillil ning toidu kõrvale pakutakse põnevat veinivalikut. 

Grillhaus Daube sai nime prantsuse jahimehelt Olgerd Daubelt, kellel lisaks kireks jahipidamise vastu oli ka teine armastus – söögitegemine. Ta katsetas pidevalt erinevaid retsepte ning tema lemmikuks said paksu veini kastmes lihast valmistatud pajaroad. Grillhaus Daube eesmärk on läbi hea, sõbraliku ja kiire teeninduse pakkuda külastajatele maitsvat grilltoitu ja toidu kõrvale sobivat veinivalikut.

Ühte ketti kuuluvad Tallinna vanalinna neli tuntud söögikohta Peppersack, Kolme Konna Grill, GrillhausDaube ning Restoran Scheeli ootavad nii suuremaid kui ka väiksemaid seltskondi nautima head ehedat Eesti toitu, pidama sünnipäeva ja kliendiüritusi või korraldama koosolekuid ja seminare. Ehedale ajaloolisele õhustikule rosinaks on kõik restoranid varustatud tipptasemel tehnikaga kõikvõimalike sündmuste tarbeks.

Loe lisaks restoranide kohta:  www.peppersack.ee, www.daube.ee ja www.scheeli.eu.

Olete teretulnud!

* Artikli valmimist toetas Peppersack.

 

 

Grillhaus Daube
Foto: Peppersack

Autor: Tiive Murdoja, sekretar.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700