14. aprill 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soovitused ideaalsete suvepäevade korraldamiseks

Suvepäevadel on kõige tähtsam rõõm koosveedetud ajast, seetõttu tuleks valida koostegutsemist sisaldavaid tegevusi.
Foto: Elamuspank
Lumi on läinud, inimesed puhkuste ja suve eel elevil ning saabumas on iga ettevõtte ja asutuse suve tähtsündmus – töötajate suvepäevad. Seiklus- ja meelelahutussündmuste korraldaja Elamuspank OÜ juhataja Kalvi Kants annab nõu, kuidas korralda toredat, meeldejäävat ning erakordset suvepidu.

Sündmuse eesmärk

Kõige esimesena peaks suvepäevade planeerija paika panema sündmuse eesmärgi: kas soovite tänada oma töötajaid eduka aasta eest, turundada mõnd ettevõttesisest muudatust, töötajaid omavahel rohkem tutvustada või lihtsalt lõõgastavat pidu korraldada? Sellest tulenevalt saab juba minna suvepäevade ajakava ja koha juurde: pingevaba ja suuremate valikuvõimalustega peopaikade ja programmiga suvepäevade korraldamine võiks alata juba eelneva aasta sügisperioodil, sest siis on kohtade valik suurem. Kuid häid võimalusi pakuvad peokorraldajad kindlasti ka hiljem.

Sündmuse aeg

Eestimaa ilmastikuolusid ja puhkusegraafikuid arvestades on parim aeg suvepäevade korraldamiseks mai keskpaigast kuni septembri keskpaigani. Kõige populaarsemad ajad on juuli ja august, aga kindlasti leiab ühistegevusi ja ilusaid Eestimaa kohti ka muudel aegadel nagu kanuusõidud või õiterohked mõisaaiad maikuus ning miks mitte rabamatkad koos meeleoluka piknikuga septembri lõpus? Tuleb olla avatud, mõelda “kastist välja” ning pakkuda töötajatele põnevat ja samal ajal tööst lõõgastavaid tegevusi. Suvepäeva kuupäev tuleks sobitada ettevõtte töö- ja puhkegraafikuga, et sündmus ka rohke osavõtu pälviks. Kui sündmust planeeritakse nädalavahetusele, soovitame kaasata ka töötajate perekonna.

Sündmuse asukoht

Kui ettevõtte osakonnad on üle Eesti laiali, on soovitav leida peopaigaks kõigist võrdne kaugus. Samas on toredaks traditsiooniliseks eesmärgiks ühe kindla ettevõtte piirkonna esiletõstmine ja seeläbi pidu planeerida nende juurde. Kindlasti ei maksa karta pikemat bussi või autosõitu, sest ka seda saab huvitavaks muuta loengute, viktoriinide ja mängude või autoorienteerumisega. Enim võimalusi on alla 100 inimesega suvepäevaseltskondel, kuid samas annavad telkimisalad võimaluse ka vähemate majutuskohtadega peopaikadele kostitada suuremaid seltskondi.

Asukohast tingitud võimalused

Lisaks peopaiga asukohale, tehnilistele võimalustele ja väljanägemisele on väga oluline ka sealne pererahvas. Entusiastlik, südamlik ja oma külalisi tõesti oma külalistena kohtlev pererahvas loob tunde, et teie seltskond on tõesti teretulnud ja nende juures on teil ka hea olla. Võimalikud tehnilised probleemid saavad lahke pererahva juures ka mänglevalt lahendatud – näiteks, kui siiski tundub, et kipub vihm välja pugema, siis leidubki naabertalus telk, mille üsna ruttu saab ära tuua.

Programm

Suvepäeva programm tuleb panna toetuma eelnevalt püstitatud eesmärgile. Ehk kui sooviks on edendada meeskonnatööd, ei maksa eelarve võimaluste puudumisel pingutada kuulsa ja seeläbi kalli ansambli kutsumisele, vaid rõhuda heale meelelahutuslikule meeskonnatööle ning ühismängudele. Ehkki korraga võib toimuda mitu erinevat tegevust, ei tohiks seltskond suvepäeval laiali hajuda – seegi on peopaiga otsimisel oluline kriteerium.

Toitlustamine

Tahestahtmata jääb inimestel pidudest meelde söök – kas seda oli piisavalt, kas see oli maitsev? Suvepäevadel võib toitlustusele läheneda erinevalt: tellida see peopaigalt, selle võimaluse puudumisel kaasata toitlustusfirma või hoopis panna meeskond ühiselt kõhutäie eest hoolitsema. Ja toitugi saab panna ürituse üldise temaatikaga ühtima – näiteks mereäärsetel või saartel toimuvatel pidudel pakkuda kalaroogasid või teha pidu hoopis Itaalia stiilis pitsa, pasta ja veiniga, kutsudes maailmaköögist rääkima mõne valdkonna koka.

Oluline on tunnustamine

Oleme me täiskasvanud või lapsed, me kõik tahame tunnustust! Suvepäevad on ideaalne koht anda töötajatele (ja nende peredele) võimalus tunda end erilise ning esiletõstetuna. Samas on pidu koht, kus inimesed peavad saama tunda end võrdsena ehk tööalane herarhia peaks antud sündmusel saama teatud tasemeni unustatud.    

Laste jaoks kaasake päevajuht

Suvepäevadel on osalevate laste vanused erinevad, seega peab ka pakutavad tegevused sobima erinevatele vanuserühmadele. Kui laste arv on suurem, siis kindlasti kaasata eraldi laste päevajuht (või juhid). Head võimalused on ka nii täiskasvanutele kui lastele sobilikud atraktsioonid – vibulaskmised, zipline ehk sõit puult puule, kastiorn ja ronimissein, batuudid. Tark oleks mõelda, kas täiskasvanutele sobilikud mängud ka pärast lastele sobiksid. Hea võimalus on selleks täispuhutud bamperpallid, milles algselt täiskasvanud jalgpalli mängivad ja pärast väiksemad inimesed lõbusasti veereda saavad. Miks mitte kutsuda külla mõni lasteteater, muinasjutuvestja või korraldada filmiõhtu?

Tark oleks mõelda, kas täiskasvanutele sobilikud mängud ka pärast lastele sobiksid. Hea võimalus on selleks täispuhutud bamperpallid, milles algselt täiskasvanud jalgpalli mängivad ja pärast väiksemad inimesed lõbusasti veereda saavad.
Foto: Elamuspank

Orienteerumine vs meeskonnamäng?

Suvepäevadel on kõige tähtsam rõõm koosveedetud ajast, seetõttu tuleks valida koostegutsemist sisaldavaid tegevusi. Mõni aasta tagasi olid populaarsed orienteerumismängud metsas, kuid siis hakkas kostuma nurinat, et kõik on tunde kuhugi kadunud ja üksteisest eraldi. Seega soovitame hoopiski meeskonnamänge, mis toimuvad sündmusala keskel ja ei nõua suur füüsilist aktiivsust. Näiteks veekogude äärde sobiv meeleolukas parveehitus ja sellele järgnev parveralli. Populaarsust koguvad nuputamismängud ehk Teadusjaht, kus võisteldakse eelkõige loogilises mõtlemises, kiiruses, loovuses ja teadmistes. Teemadega suvepäevad annavad rohkelt loomingulisi lähenemisi. Näiteks Eesti vana rahva kärajad võimaldab õppida lavavõitlust või lõkkeümber tunnustatud õpetajate käe all rahvatantsu. Folgipidu jällegi võimalusi kollektiivi seest kasvatada oma muusikakollektiive või meie filmimängu Stopp-Kaader abil uusi režisööre ja filminäitlejaid.  

Teemadega suvepäevad annavad rohkelt loomingulisi lähenemisi. Filmimängu Stopp-Kaader abil saab avastada tööseltskonnast uusi režisööre ja filminäitlejaid.
Foto: Elamuspank

Kui mänguhuvilised puuduvad...

Tihti soovivad inimesed rahulikult lõõgastuda suurtes meeskonnamängudes osalemata. Neile on heaks ajaveetmisvormiks uudsed atraktsioonid – ronida Eesti kõige kõige kõrgemal ronimisseinal, laduda kastidest torni ja tõusta mööda seda kõrgustesse, keerelda kiigega üle võlli, vuhiseda köiel üle jõgede ja järvede või panna julgus proovile ja hüpata viie meetri kõrguselt tundmatusse. Elamuspanga korraldatud suvepäevade rõhk on uute elamuste avastamisel, nii jääb kaaslastega veedetud ühine suvepäev meelde.

Tihti soovivad inimesed rahulikult lõõgastuda suurtes meeskonnamängudes osalemata. Neile on heaks ajaveetmisvormiks uudsed atraktsioonid – näiteks ronida Eesti kõige kõige kõrgemal ronimisseinal.
Foto: Elamuspank

Foto ja film

Hästi jäädvustatud suvepäevad annavad topeltrõõmu - leppige kokku, kes seltskonnast võiks enda peale võtta pildistamise. Suurema sündmuse puhul tasuks kindlasti mõelda professionaalse fotograafi/videomehe kasutamisele.

Ärge planeerige üle

Suvepäevadel tasub olla paindlik ja anda inimestele võimalus nautimiseks ning lõõgastumiseks. Päevakava võib küll tihe ja suurepärane, kuid tuleb valmis olla ootamatusteks. Näiteks kui sooja on 35 kraadi, võib juhtuda, et rannaaeg venib esialgu planeeritust pikemaks. Sellest pole midagi – peaasi, et see külalistele meeldib!

Peo asemel aktiivne puhkus

Tänu Riigimetsa Majandamise Keskusele (RMK) on Eestis saanud populaarseks 3-4tunnised metsaretked, mis on suurepärane lõõgastus igapäevatööst. Väikestele kollektiividele soovitame aga astuda sammu edasi ja võtta ette näiteks kolmepäevane jalgsi- või veematk, mis ei ole enam lihtsalt jalutuskäigud loodusesse. Matkal veedetud aeg on täis väljakutseid ja naudinguid, mis annavad puhkust linnakeskkonnast ja igapäevarutiinist ning rahulolu eesmärgi saavutamisest ja eneseületusest. Kollektiiv, kes võtab antud väljakutse vastu, on teadlikumad üksteise tugevustest ja nõrkustest ning mis peamine – ühtsem.

Küsi lisainfot telefonil 5288292, saada e-mail [email protected] või vaata kodulehte www.elamuspank.ee.

Nõuandeid jagas Elamuspank OÜ juhataja Kalvi Kants.

Elamuspanga korraldatud suvepäevade rõhk on uute elamuste avastamisel.
Foto: Elamuspank
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700