Autorid: Infinitium Agency, 1a.ee • 9. juuni 2023

Viis nippi, mis muudavad aeglased lauaarvutid kiiremaks

Pixabay.com

Aeglane lauaarvuti võib panna ka kõige kannatlikuma iseloomuga inimese proovile. Selleks, et arvutis töö või vaba aja veetmine sujuks, peab lauaarvuti toimima piisavalt kiiresti. Paljud lauaarvutid muutuvad aga ajaga aeglasemaks. Mida sel puhul ette võtta?

Miks lauaarvutid aeglasemaks muutuvad?

Uued lauaarvutid töötavad veatult ja käivituvad vaid loetud sekunditega, kuid paari aasta pärast on needki aeglustunud. Põhjuseid võib olla mitmeid, näiteks ventilaatorisse kogunenud mustuses, väheses mälus, viirustes, aga tehnika ka lihtsalt vananeb ajaga.

Viis nippi, mida teha aeglase lauaarvutiga

Oma lauaarvuti kiiremaks muutmine ei vaja alati suuri tehnika alaseid teadmisi. On mõned lihtsad nipid, mida on kasulik jälgida.

Oladimeji Ajegbile. Pexels.com

1.Taaskäivita

Kui arvutiga on mingi probleem, siis esimese asjana tuleks see taaskäivitada. Arvutile ongi aeg-ajalt vaja restarti teha või vähemalt korralikult sulgeda. Sellepärast ei tasu lauaarvutit või sülearvutit ka pidevalt magavas režiimis hoida. Mõnikord tõesti piisab täiesti tavalisest taaskäivitamisest, et kõik jälle sujuvalt töötaks.

2.Kontrolli mälu

Üks põhilisi põhjuseid, miks lauaarvutid aeglasemaks muutuvad, on see, et mälumaht hakkab täis saama. Kontrolli mälu täituvust seadete alt. Tihtipeale on seal märgitud, kui palju ruumi võtavad pildid, videod ja programmid. Kui mälu on vähe, ei saa salvestada uusi faile ja alla laadida programme.

Kui mälu täituvusprotsent on liiga kõrge, saab mälu juurde paigalda, kui arvuti seda lubab, osta väline kõvaketas, kuhu üleliigne paigutada või hakata kustutama.

3.Kustuta üleliigne

Selleks, et mälumahtu juurde saada, tuleb hakata valikuid tegema, mis jääb ja mis läheb. Kindlasti vaata kriitilise pilguga üle allalaaditud failide kaust.

Tavaliselt võtavad ruumi suuremahulised videod või pildid, kuna nende kvaliteet ja maht on muutunud ajaga kõrgemaks. Aga pildid on ka mälestused, nii et ehk tuleks kaaluda nende pilve laadimist või välise kõvaketta ostu, kus pilte hoida.

Pildid ja videod pole ainsad, mis ruumi võtavad. On ka mahukad programmid, mis tulid koos arvuti ostuga või on alla laetud, aga ei leia kasutust. Näiteks mänguri lauaarvutid kannatavad selle probleemi all, kuna mängud on üsna suure mahuga. Mõtle hoolikalt läbi, milliseid programme vajad ja kustuta üleliigne.

Kui pildid, videod, muud failid ja programmid on kustutatud, ära unusta prügikasti tühjendada. Nii kustutad need oma arvutist jäädavalt.

4.Puhasta

Kindlasti ei tohi unustada ka riistvara. Arvutikasti sees olevad ventilaatorid koguvad aja jooksul palju tolmu. Tavaliselt annab sellest märku suurenenud müra ja kuumenenud korpus. Lase professionaalil oma arvutit iga aasta või kahe tagant puhastada.

5.Uuenda

Kuigi enamus arvuteid uuendab end automaatselt, tasub siiski kontrollida, kas kõik on tehtud. Kui arvuti ei ole ajakohane, võib see samuti aeglasemaks muutuda. Ära lükka uuendusi edasi, need on vajalikud.

Võib ka juhtuda, et lauaarvuti on lihtsalt liiga vana. Pole midagi teha, tehnika vananeb tänapäeval kiiremini kui vanasti aga internet, programmid ja tarkvara arenevad ja muutuvad aina nõudlikumaks, ning arvuti riistvara ei saa sellega enam hakkama. Hea lauaarvuti kestab vähemalt viis aastat, peale seda võib juba probleeme hakata tekkima.

1a.ee

Kokkuvõtteks

Aeglase arvutiga on kõik arvutikasutajad kokku puutunud. Tihti on probleemiks vähene mälu, mida saab üsna lihtsalt ise lahendada. Kui arvuti on ikkagi liiga vana ja aeglane, võiks kaaluda uue lauaarvuti ostu. Odavad lauaarvutid on müügil näiteks k-rauta.ee veebilehel. Mine vaatama ja leia endale uus lauaarvuti!

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700