Estonian Business School'i õppesekretär Karmen Harju

Kui keegi soovib sel suvel viia dokumendid Estonian Business School'i ehk lühendatult EBSi, on tal vaja üles otsida koolis ruum number 115. Selles ruumis toimetab kooli õppeosakond ning ühe töölaua taga tervitab teid õppesekretär Karmen Harju.

Lisaks teistele tööülesannetele, mis seotud nii sekretäri kompetentsi kuuluvate kui ka EBSi õppetööd hõlbustavate aspektidega, tegeleb ta ka tänavuste sisseastujatega, võttes vastu nende dokumente. Ja andes noortele eriala valikul nõu, kui vaja.

Et olla õppesekretär Estonian Business School'is, tuleb Karmen Harju sõnul olla andekas ja oskuslik meeskonnatöös, kuna igapäevane töö on seotud nii üliõpilaste kui ka õppejõududega. Õppeosakonda kuuluvad peale kahe õppesekretäri õppekonsultandid ja õppedirektor. "Õppeosakond on laitmatult töötav üksus," tõdeb Karmen Harju. "Kõik asendavad teineteist ja on poolelt sõnalt võimelised teineteist dubleerima, kui selleks vajadus tekib. See lihtsalt on nii, ja iga uus inimene, kes siia tööle satub, võtab kehtivad reeglid üle!"

üliõpilastele abiks

"Me ei tohi kunagi unustada, et meie kätes on inimeste saatused, mida me hariduse kaudu võime mõjutada ühes või teises suunas. Nende edu on meie edu. Esimene meie asjade tähtsusejärjekorras on meie klientide - meie õppurite ja nende tööandjate - edu. Pingutame selle nimel, et ikka suurem osa meie klientidest kuuluks parimate juhtide ja ettevõtete hulka ning mitte keegi meie lõpetanutest ei oleks töötu," on kirjas EBSi kodulehel kui õppeasutuse kreedo.

Karmen Harju on üks kahest kooli õppesekretärist, kelle igapäevatöö põimub väga tihedalt selle kreedo ja idee reaalse elluviimisega. Karmen on arvamusel, et elu viivad edasi just haritud ja intelligentsed noored. Ta pooldab haridust ja selle omandamist "kahel käel, seni kuni ollakse noor". Õppesekretäri töö on tema sõnul igati arendav, tudengite hariduse omandamise seisukohalt vajalik ja pisut globaalsem kui tavaline sekretäri amet. "Julgen väita, et õppesekretäri töö erineb tavapärasest sekretäritööst, see on justkui globaalsem. Selles töös tuleb ette tihti perioode, kus tööpäevast ei piisa, et kiirete ülesannetega hakkama saada. Niisugused perioodid on kooli lõpetamised. Siia kuulub lõputööde kaitsmisega seonduv, lõpudokumentide väljatrükk kuni järjekordse lõpuaktuseni välja. Ja nii iga poole aasta tagant."

Suvine sisseastumisperioodid ja semestrite käivitamine on samuti õppesekretäri mahukamaid tööperioode. Ent Karmeni kinnitusel on õppesekretäri töö iga päev vastutusrikas, sest sageli tuleb õigeid õppekorraldusega ja üliõpilaste probleemidega seotud otsuseid vastu võtta kiirelt ja iseseisvalt.

"Armastan täpsust, olen kohal piisavalt vara enne tööpäeva algust (kell 8). Tihti juhtub, et telefonidki helisevad juba enne, vaja on vastata e-mailidele, registreerida saabunud kodutööd (neid võib olla 100 ringis). Edasi tuleb hommikukohv ja vestlusring, kus arutatakse läbi erinevad probleemid ja kiired tööülesanded.

Jätkub tõendite väljastamine ning eksamisessioonide ajal on tõendeid vaja palju, sest neid väljastatakse ka õppepuhkuse jaoks. Seda saadab pidev telefoniteenindus ja eks piisavalt tähelepanu nõuavad needki, kes ise õppeosakonda oma probleemidega kohale tulnud. Lisaks tegeleme sisseastujatega, vajadusel nõustame neid erialavalikul. Jälgime, et statsionaarõppe inimestel oleks kehtiv haigekassakindlustus ja võimalus kasutada ettenähtud õppelaenu."

Õppesekretäri töös on igapäevane kõikvõimalike tabelite tekitamine ja täitmine, ütleb Karmen. Samas tuleb päevakorda ette võtta seegi, et hankida kooli töötajast sünnipäevalapse lauale hommikused üllatuslilled. Ka kontoritarvete ostmine on õppesekretäri ülesanne. Jälgimine, et koopiamasin oleks töökorras, et andmekandjate hävitamine toimiks, et vesi automaadis alati olemas ja ikka nii edasi. Õppesekretäri ametikohal on Karmen kooli tööle kaasa aidanud juba viimased kümme aastat.

Saatuse sõrm

"EBSiga seob mind saatus," ütleb ta. "Minu jaoks tol hetkel 10 aastat tagasi oli vist soodne tähtede seis. Töösuhe, mis oli kestnud 23 aastat, oli parajasti Ilmarise tehasega lõpetamisel ning uut töökohta otsides ja lehti sirvides libises pilk tahes või tahtmatult üle tööpakkumiste rubriigist. See juhtus olema periood, kus kõik tööotsijad võisid olla kuni 35 aastat vanad ja kes selle piiri olid ületanud, tööturul enam tegijad ei olnud. Minul oli see maagiline piir kahjuks juba mõned aastad tagasi seljataha jäetud"¦"

Töökuulutusi ajalehtedes lugedes jäi Karmenile silma tolleaegse Eesti Kõrgema Kommertskooli (praeguse EBSi) kuulutus, kus otsiti õppesekretäri ja vanusepiirangust ei olnud seal sõnakestki. "Julge pealehakkamine on pool võitu ja nii ma siis nüüd siin juba aastaid ametis olengi. Meeldib - eks sellepärast olen jäänudki! Meeldib kõik - töö, kaasaegsed töötingimused ja tööruumid, toredad töökaaslased. Eks eitada ei saa ka soodsat asukohta kesklinnas, kus kõik vajalik olme seisukohast käe-jala juures."

Oma tööd võib Karmen kokku võtta väljendiga - tudengite teenindamine. "Tudengite hulgas on palju usinaid, kes otsustanud haridusteed jätkata oma põhitööd katkestamata ja bioloogilise kella aktiivsest tiksumist hoolimata, tehes seda pere ja laste kõrvalt. See, et õppimine on noore inimese tavapärane tegevus, on üsna loomulik. Seda enam väärivad imetlust õppetööga edukalt hakkama saavad tudengid, kelle keskhariduse omandamisest on möödunud aastaid. Elu ise on nende valikud ja prioriteedid paika loksutanud. Ja tegelikult on ju ühel õppival tudengil vaja kõike - tõendeid nii tööandjale sessi toimumise kohta, saatkondadesse reisiviisade taotlemise jaoks, riigikaitse organitesse jne. Õppematerjale ja nendest paljundusi, õppejõudude kontakte, loengute toimumise aegu ja auditooriumida kohta infot - mida kõike!"

Mitte väiksem osakaal ei ole õppejõududele igakülgse abi osutamisel, et õppetöö saaks sujuvalt kulgeda. "Igapäevane suhtlemine ja läbikäimine niivõrd huvitavate isiksustega, kes on kogu elu ainult sellega tegelenud, et teadmisi ammutada - see ongi mind arendanud. Meie töötajatel on igaks elujuhtumiks oma teooria varuks ja seda on huvitav kuulata."

Missugused on olnud Teile meeldejäävamad hetked oma tööst EBSi õppesekretärina? 

"Kevadel, tavaliselt juuni alguses, kui koolipere rongkäik liigub keskpäeval Lauteri tänavalt Estonia suunas lõpuaktust pidama, pean ma aastast aastasse tõdema, et nende ülevate hetkede nimel tasub koolitööd teha. See on nii ilus"¦ja siis veel talaarides koolilõpetajad, kelle hulgas ikka leidub neid, kes tänusõnade saatel sulle lilleõie ulatavad."

Teie toredaim tööpäev?

"Tööpäeva teeb toredaks ja meeldejäävaks mõni huvitav seik. Pool aastat tagasi oli selleks jõulueelne viimane tööpäev, kui üks endistest tudengitest paotas lauale piraka suitsukalkuni. Aastaid tagasi üllatasid mind töökaaslased sünnipäevakingiga, milleks oli armas kassipoeg, kes magas enamuse tööpäevast õigustatult sünnipäevalaual lillede keskel oma väikses korvis."

Mis võiks olla Teie arvates eduka inimese töö moto?

"Minu moto läbi aastate on olnud: hea tuju teeb inimese ilusaks. Kindlasti ei tohiks oma ebaõnnestumisi ja pingeid välja elada töökeskkonnas ja töökaaslaste peal, see on täielikult out!"

Andke sekretäridele nõu - kuidas luua oma tööpäev ilusamaks ja vältida tusatuju?

"Püüan leida lahendusi läbi teatraalse käitumise, andes oma pahameelest kolleegidele justkui märguande. Muide hea huumor on alati omal kohal, seda ka tudengitega suhtlemisel, mitte kõigile ei sobi range akadeemilisus!"

Mida soovitate sekretäridele, kes soovivad ameti kõrvalt edasi õppida?

"Targad, intelligentsed ja haritust väärtustavad inimesed viivad elu edasi. Niikaua kui ollakse noored ja on võimalusi, pooldan õppimist kahe käega."

Missugune oli Teie enda koolitee?

"Olen maatüdruk, koolihariduse saanud Nissi 8-klassilises koolis ja keskhariduse omandanud Turba Keskkoolis. Mõlemad koolid olid väikesed kodused koolid, kus koolipere oli üks tervik ja kõik tundsid teineteist. Olin kooliajal niisugune aktiivne rüblik, ise arvan, et tegelesin absoluutselt kõikide asjadega tasemel pisut üle keskmise.

Sealhulgas kuulusid mu huvisfääri sport, laulmine, deklameerimine ja näitemäng. Olin malevanõukogu esimees, klassiorganisaator, komsomolikomitee liige. Keskkooli lõpuks olin omandanud kitarrimängu oskuse, esimestel tööaastatel võtsin osa ametiühingu tööst, olin kultuurikomisjoni liige, laulsin asutuse naisansamblis. Eks ole tagantjärgi tarkus, et ehk oleks mõttekam siiski olnud tegelda sügavuti vaid mõne kitsa valdkonnaga ja põhjalikult.

Samas kõike eelnevat silmas pidades polnud mul sugugi raske omandada uusi teadmisi ja oskusi, tulles tööle EBSi ja õppides sekretäri igapäevatöö selgeks ametist endast. Pealegi olin ja olen ma meeldivas, igati toetavas ja abivalmis keskkonnas ning ise alati avatud uutele väljakutsetele."

Osale arutelus

 • Aive Antsov

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Aasta suurejooneliseim sündmus Radisson Blu Sky Hotelis!

Jõulupidu, kui üks ettevõtte olulisemaid sündmusi, on oodatud nii töötajate kui ka koostööpartnerite poolt. Radisson Blu Sky Hotel pakub peohõngulist atmosfääri ning erakordset elamust, mida elevusega oodatakse ja soojusega meenutatakse. Meie eesmärgiks on täita teie soovid ja ergutada maitsemeeli hõrgutistega, milles traditsioonid kohtuvad mitmekesise tänapäevaga.

Viljandi Pärimusmuusika Ait

Viljandi Pärimusmuusika Ait on mõnus koht, kuhu tulla kontserdile, loengusse, seminarile, konverentsile, tähtpäevi pidama ning vaadet ja õhkkonda nautima. Asume Viljandi südames, Viljandi Lossimägedes ja 360-kraadine postkaardivaade on hinna sees.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara