Eesti Nukuteatri sekretär Silvia Savik leiab elust oma näitemängu

Eesti Nukuteater on imedemaa paljudele lastele, aga ka täiskasvanutele, kes nukuteatri etendustel käinud ning lavastusest oma tõe või muinasjutu leidnud.Eesti Vabariiklik Nukuteater loodi tegelikult juba rohkem kui poolsada aastat tagasi - 1.jaanuaril 1952, kui peanäitejuhiks sai Ferdinand Veike. Praegu juhivad teatrit küll uued tuuled ja inimesed, kuid rõõmus teatrimaagia valitseb tegemisi jätkuvalt. Lisaks lavastajatele, näitlejatele, kunstnikele ja dramaturgidele ning teatri direktsioonile töötab Eesti Nukuteatris oma sekretär - Silvia Savik, kes teeb lisaks ka personalitööd.

Kümme aastat teatris

"Enne teatrisse tulekut olen lisaks õppimisele Tallinna Pedagoogilises Instituudis töötanud lasteaias ja koolis õpetajana,"? räägib Silvia, kelle tegemised teatris algasid kümme aastat tagasi. "See oli siis, kui lastekasvatamise juurest oli aeg taas tööle minna."?

Osates olla õigel ajal õiges kohas ning seda heaks õnneks pidada, asus Silvia tööle Eesti Draamateatris administraatorina.

"Aasta pärast vajas teater lisaks direktori abile ka sekretäri ning sealt algaski töö koos koolitustega erinevatel kursustel, kuigi suurim juht ja õpetaja oli mulle tollane Draamateatri direktori abi. Hetkel oleme töökaaslased ka Nukuteatris."?

Ajapikku hakkas Silvia tegemistes üha suuremat kaalu omandama personalitöö.

"Kaks aastat tagasi lõpetasin personalijuhtimise baaskoolituse kursused Eesti Haldusjuhtimise Instituudis. Pärast kaheksat aastat Draamateatris vahetasin ka teatrit - tulin tööle Nukuteatrisse. Ametinimetuselt olen sekretär, kuid huvitavamaks ja väljakutsuvamaks pean enda jaoks personalitööd."?

Pikad teatriaastad on õpetanud Silviale tema töös vilumust ja kiirust. "Paljusid töid saab ettenägelikult juba varem teha. Muidugi on kiiremaid ja töömahukamaid perioode - nagu praegugi kestvad jõuludeks ettevalmistused, kuid töötades sõbralikus ja nooruslikus kollektiivis, pealegi väga sõbraliku ja energilise juhi käe all, nagu on Nukuteatris, ei ole mõningad varasemad tööletuleku tunnid ega õhtused lisatöötunnid mingi probleem.

Vaadates oma laste pealt, on nende koolipäevad koos koduse õppimisega palju pikemad ja raskemad kui minu tööpäevad. Pealegi on oma õigeaegselt tehtud tööst alati endal kõige parem meel. Veelgi rõõmsamaks läheb meel, kui ka teised seda tähele panevad. Ja ega kibekiired tööpäevad Nukuteatris läbi aasta kesta - pärast tuhisevat jõuluaega tuleb taas rahulikum periood."?


Nukuteatris töötamine - mis on selles erilist?

"Teatris töötamise muudavad erilisemaks inimesed, kellega siin kokku puutun. Kõikides Eesti teatrites töötavad inimesed teavad üksteist hästi ja ongi kokku nagu üks suur teatripere. Nad kõik on väga ühtehoidvad ja toredad, oma töö tõelised fännid ja spetsialistid.

Lisaks näitlejatele, kunstnikele ja lavastajatele töötab teatris veel palju väga erinevate valdkondade esindajaid - õmblejad, grimeerijad, tislerid, metallimehed, elektrikud, elektroonikud, drapeerijad, nukumeistrid, butafoorid jt. Nende töö köögipoole nägemine on äärmiselt põnev - ja ega ilma nendeta teatrit ju polekski."?


Rutiini pole

"Minu jaoks on Nukuteater hetkel parim tööandja Eestis,"? leiab Silvia. "Seda arvamust toetab kogu Nukuteatri pere. Vahel tundub, et töö siin teatris justkui ei olekski töö. Elu teatrimajas on nii mitmekesine, põnev, sündmusterikas ja hoogne, et rutiinse töö nime anda ei tahakski. Korraldame ka ühiseid väljasõite, käime koos matkamas, külastame teisi teatreid, teeme üksteisele üllatusüritusi ja palju, palju muud.

Ja mis peamine - leian, et Nukuteatri puhul on tegemist asutusega, mille juhtkond väärtustab oma töötajaid kõrgelt. Ja näitab oma hoolivust ka välja - juba teist aastat viib Nukuteater oma töötajad käredal Eestimaa talvekuul puhkama soojale maale. Ja seda preemiana ja tasuta. Peale päikselist reisi on halli argipäeva naasev teatripere justkui ümber vahetatud - rõõmus, energiast pakatav ja töötahet täis!"?


Kas käite ise teatrietendustel tihti?

"Jah, teatris käin tihti. Draamateatris olen vaadanud kõiki viimase kümne aasta lavastusi. Parimaid lavastusi kaks, kolm ja neli korda, üksikuid rohkemgi. Teatriarmastus kehtib kogu mu pere kohta. On lavastusi, mis on minu lastel suisa peas. Kui mõnel etendusel juhtub näitlejal sõnadejärjestus sassi minema, ei jää lastel see märkamata."?


Kas sekretäri ametis on Teie meelest ka midagi näitlejalikku? Kas iga amet on justkui omaette roll?

"Iga amet on omamoodi teatraalne. On ju elu ise ja inimestevahelised suhted justkui näitemäng. Teatraalse särtsu tulek minu käitumisse sõltub situatsioonist, emotsioonist ja inimesest, kellega suhtlen. Näiteks on minu intonatsioon, sõnadevalik ja olek üldse veidi erinev, kui suhtlen lasteaia juhatajaga või lasteaia lastega.

Me ei ole tööl need, kes me oleme koduköögis pliidi ees. Näiteks klienditeenindajal on ametipostil olles väga oluline elada sisse parima teenindaja rolli - arvan, seda peab palju ja pidevalt harjutama."?


Kes on Teie arvates andekas sekretär?

"Andekas sekretär on eelkõige tore ja positiivne inimene ning väga professionaalne ja tubli."?


Kas loete ka Sekretar.ee-d? Milline info on Teid aidanud?

"Loen ikka. Saan Teie lehest häid ideid ja kinnitust oma töös. Edu Teile!"?


Soovid nii endale kui ka teistele Eestimaa sekretäridele?

"Leian, et ei olegi ju vahet, kas minu soov on teistele Eestimaa sekretäridele või hoopis ettekandjatele või osakonnajuhtidele - mõte on üks: tehke oma tööd rõõmuga. Leidke oma töös see pisik, mis toob teile särava naeratuse näole. Minu töös on selleks teatripisik!"?


Kolleegi kommentaar

Toomas Pikhof, Eesti Nukuteatri müügiosakonna juhataja:

"Tihti öeldakse, et ükski inimene pole asendamatu. Teooria on üks, elus aga esinevad erandid. Ja just Silvia ongi see erand. ükskõik millise küsimusega tema poole pöördud, tunnetad kohe, et pöördusid õige inimese poole. Empaatiavõime, tolerantsus ning tahtmine suuta aidata iseloomustab kõiki Silvia tegemisi. Ta on teatris usaldusväärne inimene, kellega saab rääkida kõigest ning kellele võib loota ja kindel olla.

Soovid Silviale? Soovin, et tal täituksid kõik unistused! Sest siis, kui unistused täituvad, on ruumi uutele unistustele. Ta on selline inimene, kellel on alati teistele palju head jagada. Tahaks, et see hea iial ei lõpeks."?

Osale arutelus

 • Aive Antsov

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Pidupäev Hestia Hotel Laulasmaa Spa's

Laulasmaa loodus on maagiline. Just siit on ammutanud inspiratsiooni maailma enim mängitud kaasaegne helilooja Arvo Pärt ja just siin on seetõttu 2018. aasta sügisel avanemas muusikasõprade meka – Arvo Pärdi Keskus. Kust siis veel ammutada häid mõtteid, kui mitte Laulasmaalt?

Viljandi Pärimusmuusika Ait

Viljandi Pärimusmuusika Ait on mõnus koht, kuhu tulla kontserdile, loengusse, seminarile, konverentsile, tähtpäevi pidama ning vaadet ja õhkkonda nautima. Asume Viljandi südames, Viljandi Lossimägedes ja 360-kraadine postkaardivaade on hinna sees.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara