Intervjuu Justiitsministeeriumi üldosakonna sekretär-asjaajaja Erika Sedrikuga

Alates 2001. aastast on Eesti riigi Justiitsministeeriumis töötanud üldosakonna sekretär-asjaajajana Erika Sedrik, kellele enda sõnul meeldib teisi assisteerida ja olla oma kolleegide päikeseline tugi. Tema igapäevatöö põhifunktsiooniks on abistada ministeeriumi avalike suhete talitust ning arendus- ja personalitalitust.Ministeeriumisse sattus Erika tööle läbi konkursi. "Tol hetkel oli see väga meeldiv uudis, kuna unistasin töötada riigisüsteemis ja saada ametisse just riigiasutusse," tõdeb ta tagantjärgi.


Valik lapsepõlvest

Peale Saue Gümnaasiumi lõpetamist oli Erika esimene töökogemus klienditeenindajana Tallinna Peapostkontoris. Töökoht oli küll olemas, kuid Erika sees kasvas vajadus end edasi täiendada ja uusi teadmisi juurde koguda. Sestap jätkaski õpinguid Tallinna Kergetööstustehnikumis asjaajamise erialal, õppides ka sekretäritööd.

Esimene töökogemus sekretärina tuligi kergetööstustehnikumis õppimise praktikaajal - AS-is Aho Prisma Print ja Sotsiaalministeeriumi kantseleis, ametlikult jätkas ta selle kutsega peale tehnikumi lõppu Tallinna Spordi- ja Noorsooametis ning nüüd juba omakorda Justiitsministeeriumis.

Olla hea sekretär tähendab Erika jaoks midagi enamat, kui kanda lihtsalt nime sekretär. "See töö tähendab endaga tegelemist igas eluvaldkonnas, et jõuda eesmärkideni ja midagi saavutada." Justiitsministeeriumi asjaajaja sõnul on sekretäri kutse küllaltki mitmekülgne ja naiselik amet. Erikale on andnud see eriala kindla aluse, et oma elus järgmisesse punkti juba edukamalt edasi jõuda.

"Juba lapsepõlves tahtsin välja paista kui asjalik abiline. Sellest see kutse valik vist tuligi," tõdeb ta ning iseloomustab end kui entusiastlikku õpihimulist inimest. Ju oli ka õpihuvi üheks ajendiks jätkata haridusteed Tallinna Tehnikaülikooli Kolledžis rahvusvahelise majanduse ja ärikorralduse erialal. Praegu on ta kolledzhi teisel kursusel ja loodab lõpetamiseni jõuda, kui kõik soovi kohaselt õnnestub, kahe ja poole aasta pärast.


Kas sekretäri roll tänapäeval on kiiresti muutuv või mitte?

"Sellest ajast, kui ise olen sekretärina töötanud, on tööülesanded suhteliselt kiiresti muutuvad. Olen ka Eesti Juhi Abi ühingu liige aastast 2002, mis omistab sekretäritöö valdkonna kutsekvalifikatsioone, ja võin öelda, et sekretäri roll sisuliselt ei ole enam ainult telefoniga töö või kohvikeetmine, vaid palju vastutusrikkam."


Kui palju ja kuidas olete oma töökohal arenenud?

"Praegusel töökohal on olnud erinevaid võimalusi edasi areneda, eriti õigusvaldkonnas. Igapäevase töö käigus on tulnud juurde teadmisi personalitööst ja suhtekorraldusest, samuti läbi õpingute kõrgkoolis ja asjaajamist puudutavate koolituste, nt Eesti Juhi Abi ühingu teabepäevad, konverentsid."


Millised on olnud parimad "töö" antud õppetunnid?

"Hetkel ei tule kohe meeldegi, apsakaid ikka juhtub. Näiteks avastasin peale protokollimist, et diktofon ei salvestanudki. See andis kogemuse või õppetunni, et hoolimata tehnilistest abivahenditest on äärmiselt oluline ja ka vajalik ise infot meelde jätta. Samas kui tööülesanne ei puuduta otseselt mind, on kasulik tähelepanelik olla, et teisi hiljem vajadusel abistada."


Kirjeldage oma ametit ministeeriumis - milline on näiteks tänane või oli eilne tööpäev?

"Minu töö ministeeriumis on seotud kahe üldosakonna talituse dokumentatsiooni haldamisega nii paberil kui elektrooniliselt, asjaajamistoimikute avamine, korrastamine ja lõpetamine ning ministeeriumi arhiivi üleandmine ja muud jooksvad ülesanded. Näiteks kutsete vormistamine ja saatmine meie poolt korraldatud konverentsil osalemiseks, ministeeriumi siseüritustele osalejate registreerimine, organiseerida koosolekuruumid, jne."


Kas olete riigiametnik? Tunnete ennast Eesti riigi asjadega rohkem seotuna?

"Töötades riigiasutuses olen riigiametnik ja siis on kindlasti võimalus end paremini kurssi viia Eesti riigi asjadega."


Kui oluliselt Eesti riigi probleemid Teid huvitavad ja kas peate oma valdkonna küsimustega pidevalt töö tõttu kursis olema?

"Arvan, et Eesti kodanikuna seovad mind samuti Eesti riigi probleemid, millest oleks kasulik või vajalik huvitatud olla. Seega loen pidevalt ajalehti, ajakirju, vaatan televisioonist uudiseid. Mis puudutab minu kui sekretäritöö valdkonda, siis samuti tuleb end kurssi viia muudatustega, et oleks teada, kuidas küsimusi lahendada."

Kuidas oma tööst puhkate?

"Vabal ajal meeldib aega veeta heade sõprade seltskonnas, käia erinevatel seltskonnaüritustel, viibida looduses, reisida, matkata ja sportida, nt vesiaeroobikas käia."

Kolleegide kommentaarid


Justiitsministeeriumi kantselei juhataja Liis Laaneloog:

Milline inimene ja kolleeg on Erika?

"Erika on tagasihoidlik, asjalik, väga töökas, täidab märkamatult temale pandud kohustused. Oskab vahet teha kiirete ja väga kiirete ülesannete vahel, ei kaota kriitilises olukorras pead ja lahendab need. On uute väljakutsete ja teadmiste aldis. Otsib pidevalt enesetäiendamise võimalusi ja soovib koolitustel osaleda (paraku ei võimalda ministeeriumi rahakott osalemist kõikidel koolitustel). Kuigi Erika õpib kõrgkoolis ja tal on palju tööülesandeid ei kurda ta oma koormuse üle, vaid püüab kõike kuidagi korraldada. Töötulemused siiani ei ole kannatanud. Ta on alati abivalmis ja sekretäri töö on juba selline, et pidevalt tuleb kedagi aidata või kellegi palvel midagi teha."


Milline on Teie koostöö?

"Kantselei juhataja koordineerib ministeeriumi sekretäride tööd. Erika on otse minu alluvuses ning siiani on koostöö kenasti sujunud. Lisaks oma töökohustustele on vahest vajalik teisi sekretäre asendada ja Erika on võimalusel alati nõustunud."


Mida soovite talle tulevikuks?

"Kõigepealt kindlasti sooviks, et tal koolis hästi läheks ja selle edukalt lõpetaks. Edasi on kõik võimalused tema enda kätes, sest noor inimene peab vaatama ikka tulevikku ja huvitavatest võimalustest kinni haarama. Seniks aga, kui Erika on meil sekretäriks, soovin ikka jätkuvalt seda vastupidavust ja tööarmastust. Kui töö on meeldiv (seda saab ka alati endale meeldivamaks teha), siis on töötulemused ka head ja teiste inimeste rahulolu tagatud. Sekretär ongi see märkamatu lüli, kes oskab ilusasti kõiki päevaseid tegevusi kokku viia ja luua hea platvorm teiste töötajate edukaks tegevuseks."


Justiitsministeeriumi avalike suhete juhataja Ave Mellik:

"Erika juures hindan kõige rohkem abivalmidust. Raske oleks siin teha vahet sisse tema töö- ja eraelu osas, ta ongi selline - alati valmis aitama ja temata oleks igapäevaseid toimetusi raske ette kujutada. Meie koostöö puhul on ehk olulisim märksõna kohusetundlikkus. Ta võtab nii väiksemaid kui suuremaid ülesandeid vastu omapoolsete küsimuste-täpsustustega ning seetõttu saavad need asjaliku lähenemise tõttu tema poolt alati kiirelt lahendatud.

Soovin talle jõudu edasiõppimisel - see oli tema enda (mõnda aega) kaalutud otsus, mille vastuvõtmine täistööajaga sekretäriameti kõrvalt on kahtlemata tunnustustvääriv."

Osale arutelus

 • Aive Antsov

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Viljandi Pärimusmuusika Ait

Viljandi Pärimusmuusika Ait on mõnus koht, kuhu tulla kontserdile, loengusse, seminarile, konverentsile, tähtpäevi pidama ning vaadet ja õhkkonda nautima. Asume Viljandi südames, Viljandi Lossimägedes ja 360-kraadine postkaardivaade on hinna sees.

Pidupäev Hestia Hotel Laulasmaa Spa's

Laulasmaa loodus on maagiline. Just siit on ammutanud inspiratsiooni maailma enim mängitud kaasaegne helilooja Arvo Pärt ja just siin on seetõttu 2018. aasta sügisel avanemas muusikasõprade meka – Arvo Pärdi Keskus. Kust siis veel ammutada häid mõtteid, kui mitte Laulasmaalt?

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara